Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ρωσικές μυστικές στρατιωτικές βάσεις σε νησί στο αρχιπέλαγος ανάμεσα σε Φινλανδία και Σουηδία

Απόβαση 400 κομάντο και ειδικών αστυνομικών στο νησί Sakkiluoto, το οποίο φέρεται να
ανήκει σε μυστηριώδη άγνωστο Ρώσο - Τα σενάρια που εξετάζονται και οι αποκαλύψεις που παραπέμπουν σε «ειδική στρατιωτική ζώνη»
Το απόλυτο σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας δείχνει να παίρνει «σάρκα και οστά» στη Βόρεια Ευρώπη. Με φόντο τον «Ψυχρό Πόλεμο» που έχει αναζωπυρωθεί ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση, ιδιαίτερα δε με τις δυνάμεις που συνθέτουν το ΝΑΤΟ, Φινλανδοί κομάντος ανακάλυψαν μυστικές στρατιωτικές βάσεις των Ρώσων σε μικρό νησί, στο αρχιπέλαγος που «μοιράζονται» η Φινλανδία και η Σουηδία.

Οι στρατιωτικές βάσεις αποκαλύφθηκαν μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες έκαναν λόγο για «σήματα» που εκπέμπονται στη Μόσχα από «κρυφή» περιοχή στη Σκανδιναβία. Ο φινλανδικός στρατός οργάνωσε ολόκληρη στρατιωτική επιχείρηση, καθώς ομάδα κομάντο, με δύο φουσκωτά, εισέβαλε στο νησί και αφού απέκλεισε την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα, προχώρησε σε εκτενή έλεγχο από άκρη σε άκρη των εγκαταστάσεων.
Το νησί Sakkiluoto, στο οποίο υπάρχουν 17 σημεία με κτίρια και εγκαταστάσεις, φέρεται να ανήκει σε έναν μυστηριώδη άγνωστο Ρώσο μεγιστάνα, ονόματι Πάβελ Μελνίκοφ. Τα μόνα στοιχεία που διέρρευσαν για τον Ρώσο «επιχειρηματία», είναι η ηλικία του, 54 ετών και η πόλη που φέρεται να έχει τη βάση του, η Αγία Πετρούπολη. Οι δραστηριότητές του, το παρελθόν του, η διαδρομή του, το πώς βρέθηκε να είναι ιδιοκτήτης του νησιού, αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο.


 


Ο Πάβελ Μελνίκοφ είχε «ντύσει» το νησί με στρατιωτικού τύπου κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες κίνησης, δορυφορικά πιάτα σε κάθε οίκημα, ενώ υπήρχαν πάνοπλοι φρουροί που κάλυπταν τα πρόσωπά τους φορώντας full face μάσκες. Επίσης, υπήρχαν ελικοδρόμια, πισίνα καμουφλαρισμένη για τα ραντάρ. Οι δε οικίες, ήταν ικανές να φιλοξενήσουν έναν μικρό στρατό.

Πηγές στη Φινλανδία υποστηρίζουν ότι ο Μελνίκοφ είναι «βιτρίνα» και ότι στην πραγματικότητα, το νησί ανήκει στον ρωσικό στρατό. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη σκανδιναβική χώρα, χαρακτήρισε «παρανοϊκά» τα σενάρια και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή των φινλανδικών αρχών, το νησί ενδέχεται να είχε διπλή χρήση, καθώς, εκτός της στρατιωτικής βάσης, εντοπίστηκαν στοιχεία για ξέπλυμα χρήματος ευρείας κλίμακας και εκτεταμένη φοροδιαφυγή.


 

Στην εισβολή των φινλανδικών αρχών στο νησί Sakkiluoto συμμετείχαν σχεδόν 400 πάνοπλοι ειδικοί αστυνομικοί και κομάντος του στρατού, ελέγχοντας και τις 17 εγκαταστάσεις που φέρονται να συνδέονται με διάφορους τρόπους με τη Ρωσία ή με Ρώσους υπηκόους. Οι μυστικές υπηρεσίες της σκανδιναβικής χώρας διέρρευσαν ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει για μυστικές ρωσικές στρατιωτικές ζώνες εντός της φινλανδικής επικράτειας.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σοβαρή από επίσημα χείλη, κρατείται ωστόσο άκρα μυστικότητα αναφορικά με τα συμπεράσματα της έρευνας, καθώς πρόκειται για κρίσιμα θέματα, που άπτονται της ασφάλειας και των διεθνών σχέσεων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου