Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Με «Μαύρη Παρασκευή» ξεκινά η φοροκαταιγίδα 10,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους


Νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν τις τελευταίες 32 ημέρες της χρονιάς
μπαράζ δόσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις οφειλών και άλλες υποχρεώσεις, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας του 2019
Φορολογικό «σφυροκόπημα» χωρίς ανάσα δέχονται από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς καλούνται να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ, ενώ οι αντοχές τους βρίσκονται ήδη στο κόκκινο.

Η σημερινή ημέρα είναι… άλλου τύπου «Μαύρη Παρασκευή» («Black Friday») για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν να καλύψουν νωρίτερα μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις (τρέχοντες φόροι, δόσεις για ρυθμίσεις παλαιότερων οφειλών κ.λπ.), συνολικού ύψους περίπου 4,8 δισ. ευρώ, για τον μήνα Νοέμβριο. Η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα. Από αύριο, 1η Δεκεμβρίου ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση, για να αποπληρωθεί έως την εκπνοή του έτους νέος γύρος φόρων, συνολικού ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα στον τελευταίο μήνα του 2018 θα πρέπει να εξοφληθούν φόροι, των οποίων το συνολικό ύψος είναι ίσο με την προβλεπόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος!
Ο καταιγισμός υποχρεώσεων απέναντι στην εφορία έρχεται σε μία περίοδο που όλο και περισσότεροι πολίτες λυγίζουν υπό το βάρος των φόρων. Μόλις χθες τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έδειξαν ότι οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 500.000 άτομα (από 3.801.967 σε 4.312.395) τον Σεπτέμβριο, όταν συνέπεσαν η 1η δόση του φόρου εισοδήματος και η 1η δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο βαρύς σημερινός λογαριασμός

Πιο αναλυτικά, σήμερα 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να πληρωθούν:

- Η 3η (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, που υπολογίζεται σε περίπου 1,25 δισ. ευρώ. Για φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, σήμερα λήγει η προθεσμία πληρωμής της 2ης δόσης του φόρου.

- Η 5η (και προτελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωσή τους υποβλήθηκε μετά τις 27 Ιουνίου, η δόση αυτή είναι η 4η (και προτελευταία).

- Η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 618 εκατ. ευρώ.

- Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για όσες εταιρίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία (κυρίως Α.Ε.).

- Οι δόσεις των ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία.

Υπενθυμίζεται πως όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση, πρέπει να μην καθυστερήσουν ούτε για μία ημέρα την πληρωμή για τους τρέχοντες φόρους τους, διότι διαφορετικά μπορεί να χάσουν και την ρύθμιση των 100 δόσεων για τα παλαιά χρέη τους.

Τελευταία ημέρα για δηλώσεις ακινήτων Airbnb

Σήμερα, εξάλλου, λήγει η προθεσμία καταχώρισης των ακινήτων που μισθώνονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb στο ειδικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Υποχρέωση να καταχωρίσουν το ακίνητό τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής έχουν όσοι ιδιοκτήτες το έχουν αναρτήσει για βραχυχρόνια μίσθωση σε ψηφιακές πλατφόρμες από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα. Επίσης, θα πρέπει να υποβάλουν Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά ακίνητο για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέσω ψηφιακών πλατφορμών από την 1η/1/2018 έως τις 31/10/2018 (ημερομηνία αναχώρησης μισθωτή από το ακίνητο), ακόμη και αν αυτές οι μισθώσεις έχουν ήδη δηλωθεί στις Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει άμεσα διασταυρώσεις και όσοι εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στο Μητρώο θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ.

Ο «ασήκωτος» Δεκέμβριος

Ο φορολογικός Γολγοθάς συνεχίζεται και κορυφώνεται από αύριο έως τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς ο τελευταίος μήνας του χρόνου φέρνει:

- Την 4η (και προτελευταία) δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 616 εκατ. ευρώ.

- Τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το 2019, τα οποία επιβαρύνουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογουμένους με το συνολικό ποσό των 1,1 δισ. ευρώ.

- Την 6η (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωσή τους υποβλήθηκε μετά τις 27 Ιουνίου, η δόση αυτή θα είναι η 5η και τελευταία.

- Την 3η (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

- Τον ΦΠΑ για όσες εταιρίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία (κυρίως Α.Ε.).

- Τις δόσεις των ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου