Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Το κρησφύγετο στα Εξάρχεια, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και το Las Vegas


Χρησιμοποιούσαν ως χυτήριο χώρο επί της Στουρνάρη για να δυσκολεύουν τους αστυνομικούς - Κάθε πρωί ο Δημήτρης Ριχάρδος έδινε €100.000 για διαφημίσεις -
Διαβάστε τη δικογραφία
Χρησιμοποιούσε ως στρατηγείο το κεντρικό κατάστημα της εταιρείας στην οδό Πατησίων, ως χυτήριο μέσα στο οποίο καθημερινά έλιωναν δεκάδες κιλά χρυσού κτήριο απέναντι από το Πολυτεχνείο προκειμένου να μην μπορούν να το παρακολουθούν οι αστυνομικοί, ενώ διέθετε κάθε πρωί 100.000 ευρώ προκειμένου να διαφημίζεται η επιχείρηση του και να λειτουργεί όλος ο μηχανισμός που είχε στήσει.

Σχεδίαζε δε, να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στο Las Vegas ενώ διατηρούσε γνωριμίες με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα όπως με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης ο οποίος του ζητούσε διευκολύνσεις. Αυτές είναι μερικές από τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τη δράση του κυκλώματος που διηύθυνε ο “βασιλιάς του χρυσού” Δημήτριος – Ριχάρδος Μυλωνάς μαζί με έναν Τούρκο και περιγράφονται στη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr. Ο 51χρονος τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής που είχε το κωδικοποιημένο όνομα “ ο χοντρός”, ζούσε μια πολυτελή ζωή και δεν δίσταζε να δαπανήσει 360.000 ευρώ το τελευταίο διάστημα για να επισκευάσει την πολυτελή θαλαμηγό του. Μάλιστα, ετοίμαζε να μπει δυναμικά και στο χώρο της εμπορίας επώνυμων ρολογιών συμμετέχοντας με 20% σε μια ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργούσε εντός του νέου Αστέρα Βουλιαγμένης με βασικό μέτοχο πασίγνωστο Αθηναίο κοσμηματοπώλη και κεφάλαιο 500.000 ευρώ.

“Κατά το διάστημα από Ιούνιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση εξήγαγε παράνομα χρυσό στην Τουρκία αποδεδειγμένης αξίας βάσει της επισύνδεσης 3.019.000 ευρώ και εκτιμώμενης αξίας βάσει του συνολικού συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού, 5.419.000 ευρώ με απώλειες για το κράτος στην πρώτη περίπτωση 724.560 ευρώ και στη δεύτερη 1.300.560 ευρώ” αναφέρεται στο διαβιβαστικό για τη συγκεκριμένη ομάδα δείχνοντας το μέγεθος των οικονομικών της συναλλαγών. Μάλιστα, στο κεντρικό κατάστημα της εταιρείας όπου γίνονταν τα meetings “Επί της οδού Πατησίων στην Αθήνα ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν ράβδοι χρυσού συνολικού βάρους 13,695 κιλά εκτιμώμενης αξίας 297.786 ευρώ τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι προορίζονταν για παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία με τις απώλειες του κράτους να υπολογίζονται σε 71.468 ευρώ”.

Σε ο,τι έχει να κάνει με τη δεύτερη οργάνωση για το ίδιο χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο “Εξήγαγε παράνομο χρυσό στην Τουρκία αποδεδειγμένης αξίας βάσει της επισύνδεσης 2.488.965 ευρώ με απώλειες για το κράτος 597.351 ευρώ” αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό ο Δημήτριος Ριχάρδος Μυλωνάς είχε συναλλαγές με πολύ κόσμο από την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως για παράδειγμα με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης. Στο διαβιβαστικό αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “Ο Ριχάρδος θεωρούνταν αυθεντία στο αντικείμενο του χρυσού και διατηρούσε διεθνείς επαφές. Μάλιστα απευθύνονταν σε αυτόν μέσω τρίτων προσώπων για διάφορες εξυπηρετήσεις ακόμα και άτομα με υψηλές θέσεις στη χώρα τους όπως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης που λόγω της πτώσης της λίρας στην Τουρκία του στέλνει χρηματικό ποσό 130.000 χωρίς να προκύπτει η περαιτέρω διαχείριση αυτών των χρημάτων”.
100.000 ευρώ καθημερινά για διαφημίσεις
“Ο Ριχάρδος είχε συναρχηγία στην εγκληματική οργάνωση με τον Ισμαήλ και είχε τριπλό ρόλο. Αυτόν της συγκάλυψης της δράσης των επιχειρησιακών μελών της οργάνωσης μέσω της βιτρίνας ενεχυροδανειστηρίων, αυτόν της τροφοδότησης με χρυσό από το δίκτυο καταστημάτων της επιχείρησης – βιτρίνας και αυτόν της νομιμοποίησης εσόδων . Βασικότερο εργαλείο στην επίτευξη των ρόλων αυτών ήταν η ομαλή λειτουργία, επέκταση και εν τέλει της εγκαθίδρυσης στη συνείδηση των πολιτών της εταιρείας “Ενεχυροδανειστήρια Ριχάρδος” ως ηγέτιδα δύναμη στο χώρο μέσω της οποίας αποκτούσε νομιμοφάνεια η Ε.Ο (εγκληματική οργάνωση) και κατά συνέπεια επεκτείνονταν ασφαλώς η δράση της. Ως άριστος γνώστης του μάρκετινγκ και με χρηματοδότηση από τα ταμεία της Ε.Ο προέβαινε συνεχώς σε προωθητικές ενέργειες με μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας. Μάλιστα διαφημιζόταν σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης και συγκεκριμένες εκπομπές τις οποίες απαιτούσε ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκε από την επισύνδεση να απαιτεί από συγκεκριμένους παρουσιαστές επιπλέον χρόνο πληρώνοντας επιπλέον χρήματα, υπόθεση η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω” αναφέρει χαρακτηριστικά το διαβιβαστικό. Μάλιστα, σε άλλο σημείο διευκρινίζεται πως “για να μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση κατά τα ανωτέρω πρότυπα χρηματοδοτούνταν καθημερινά και σε μόνιμη βάση από τα ταμεία της Ε.Ο με ποσά που ανέρχονταν κατά μέσο όρο περί τις 100.000 ευρώ”.

Το χυτήριο, το σκάφος και οι επενδύσεις

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό “Χρησιμοποιούσαν ως χυτήριο για την τήξη του χρυσού χώρο επί της οδού Στουρνάρη έναντι πλαινής εισόδου του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (τοποθεσία που δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την παρουσία – επιτήρηση από αστυνομικούς της Ασφάλειας λόγω της ιδιαιτερότητας του σημείου) και πλησίον κεντρικού καταστήματος νομιμοφανούς επιχείρησης. Ο χώρος εξωτερικά δεν έφερε επωνυμία ή οποιοδήποτε άλλο αναγνωριστικό στοιχείο παραπέμποντας σε εγκαταλελειμμένο κτήριο”.

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία αλλά και τις πληροφορίες των αστυνομικών “Ο Ριχάρδος είχε σκοπό τη συνεχή επέκταση της επιχείρησης ακόμη και στο εξωτερικό, Ισπανία – Πορτογαλία και Λας Βέγκας και τη νομιμοποίηση εσόδων μέσω της δραστηριότητας των καταστημάτων”. Επιπροσθέτως αναφέρεται ότι “με χρήση εταιρειών συνήθως σε τρίτα πρόσωπα αποκτούσαν περιουσιακά στοιχεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι: η ανακαίνιση κατά τη διάρκεια της έρευνας του σκάφους – θαλαμηγού με την ονομασία Ricardo κόστιζε 360.000 ευρώ. Η συμμετοχή με 20% σε νεοιδρυθείσα εταιρεία εμπορίας ρολογιών με λειτουργία εντός του νέου Αστέρα Βουλιαγμένης και βασικό μέτοχο τον (σ.σ αναφέρεται το όνομα γνωστού κοσμηματοπώλη) με κεφάλαιο 500.000 ευρώ”.

Η νομική άποψη

Ο κ. Βασίλης Ταουξής αναφερόμενος στην υπόθεση τόνισε στο protothema.gr πως πρόκειται για ογκοδέστατη δικογραφία, οι συνήγοροι όπως και οι κατηγορούμενοι δεν έχουν ενημερωθεί, την Παρασκευή ξεκινούν οι πρώτες απολογίες ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της βουλή (δείτε τις δηλώσεις σε βίντεο που ακολουθεί)

Ο συνήγοροι ενός εκ των κατηγορουμένων Ιωάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης δήλωσαν στο protothema.gr: Η κατηγορία που αποδίδεται στον εντολέα μας δε στοιχειοθετείται από κανένα στοιχείο της υπό κρίση δικογραφίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι κατά την απολογία του θα αποδειχτεί αναμφίβολα ότι δεν έχει καμία ανάμειξη ούτε διακριτό ρόλο, που να δικαιολογεί τη σε βάρος του ποινική δίωξη και θα αφεθεί ελεύθερος”, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο δικηγόρος του Δημητρίου Ριχάρδου Μυλωνά αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα o οποίος κατονόμασε τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “είχε ξεζουμίσει πολίτες μέσα στην κρίση” κ. Πέτρος Πανταζής, δήλωσε πως “Δεν έχουμε πάρει ακόμα αντίγραφα της δικογραφίας, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις κατηγορίες, επιφυλασσόμαστε ο πελάτης μου αρνείται ότι έχει τελέσει το συγκεκριμένο αδίκημα και μας προκαλεί έκπληξη ότι ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες έχουν γνώση της δικογραφίας και εκφράζουν μάλιστα δηλώσεις – προκρίματα ενοχής. Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα βρει την αλήθεια και θα καταρρεύσουν όλες οι κατηγορίες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου