Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Διέξοδο σε νέες εντάσεις αναζητά η Άγκυρα για να εξισορροπήσει την «αδυναμία» της στην Ανατολική Μεσόγειο

Κλιμακώνεται η γεωπολιτική αναμέτρηση μετά τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του
Ερντογάν - Η Ελλάδα «σε συνεργασία με τους συμμάχους της» θα υπερασπιστεί «το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της» στις θάλασσές της, απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ
Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε στην Άγκυρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ως απάντηση σε τουρκικές προκλήσεις. Η Ελλάδα «σε συνεργασία με τους συμμάχους της» θα υπερασπιστεί «το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της» στις θάλασσές της.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες». Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Διεθνές Δίκαιο, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πλήρως τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε διαφορές για το Αιγαίο και το Κυπριακό.
Για περικύκλωση της Τουρκίας και σχέδιο κατάρρευσής της κάνει λόγο ο γνωστός δημοσιογράφος και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Καραγκιούλ. Ο εν λόγω τύπος συχνά προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου. Ήταν αυτός που είχε πρώτα μιλήσει για τις τουρκικές εισβολές στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ. Τώρα, «προβλέπει» ότι επίκειται μεγάλη γεωπολιτική αναμέτρηση

Το σίγουρο είναι ότι η Άγκυρα ανεβάζει την ένταση, σε μία προσπάθεια να βρει διέξοδο, δεδομένου ότι δεν μπορεί να εμποδίσει τη γεώτρηση της ExxonMobil. Για να εξισορροπήσει την αδυναμία της σ’ αυτό το επίπεδο εγείρει διεκδικήσεις όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αρνούμενη να αναγνωρίσει ότι έχουν υφαλοκρηπίδα τα ελληνικά νησιά, ακόμα και η Κρήτη! Γι’ αυτό και διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου, όπως δείχνουν οι χάρτες του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Τα ίδια επανέλαβε και ο ναύαρχος Τζιχάτ Γιαγτζί, ο οποίος με συνέπεια από το 2011 υποστηρίζει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Τουρκία και αφρικανικά κράτη. Και επειδή η Αίγυπτος δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση της Άγκυρας να μοιράσουν τα θαλάσσια ιμάτια της Κύπρου, οι Τούρκοι έχουν στραφεί προς τη Λιβύη, προτείνοντας της να μοιραστούν τις θαλάσσιες ζώνες που αντιστοιχούν στην Κρήτη!

Για να προσδώσει, μάλιστα υπόσταση στην εκδοχή της, η οποία είναι παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας, εξέδωσε πέντε NAVTEX (1153/18, 1154/18, 1155/18, 1156/18 και 1157/18), με τις οποίες δεσμεύει ισάριθμες περιοχές οι οποίες ξεκινούν από το ύψος της Φετιγιέ, φθάνουν στα νότια μέχρι την Κάσο και από εκεί ανατολικά μέχρι μια νοητή γραμμή που φθάνει νότια της Αττάλειας. Επί της ουσίας, όπως συνηθίζουν, αποκόπτουν το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου από τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα, με σκοπό να αμφισβητήσουν εμπράκτως το δικαίωμά του να έχει θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όταν θα ανακηρυχτεί).

Ο χρόνος που επέλεξε να εκτοξεύσει τη νέα απειλή του ο Ερντογάν συμπίπτει με το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν η γαλλική Total και η ιταλική ENI και για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Είναι το θαλάσσιο οικόπεδο που η Τουρκία διεκδικεί για λογαριασμό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου