Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι εξελέγη πρόεδρος της Γεωργίας - Η αντιπολίτευση μιλά για «βία» και «νοθεία»


Η 66χρονη πολιτικός έλαβε το 59,6% των ψήφων, με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει
καταμετρηθεί, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή, ενώ ο αντίπαλός της, ο Γκριγκόλ Βασάτζε, επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών, έλαβε το 40,4%
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι κέρδισε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει αρχηγός του Κράτους στην άλλοτε σοβιετική δημοκρατία.

Η 66χρονη πολιτικός έλαβε το 59,6% των ψήφων, με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή, ενώ ο αντίπαλός της, ο Γκριγκόλ Βασάτζε, επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών, έλαβε το 40,4%.

«Η χώρα έλαβε μια θεμελιώδη απόφαση σήμερα», επισήμανε η Ζουραμπισβίλι σε ανακοίνωσή της. «Όλοι μας, αποφασιστικά και σθεναρά, είπαμε όχι στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Η Ζουραμπισβίλι ήταν ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο θέλει η χώρα να διατηρήσει στενούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι -- άλλοτε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, της χώρας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε -- τόνισε ότι θα επιδιώξει να αρχίσει διάλογο με όσους δεν την υποστήριξαν. Η νέα πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά της στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Ο Βασάτζε, που ηττήθηκε οριακά στον πρώτο γύρο του περασμένου μήνα (η Ζουραμπισβίλι έλαβε το 38,64% των ψήφων, αυτός το 37,73%), και η συμμαχία της αντιπολίτευση, η Ισχύς εν τη Ενώσει, επιδιώκουν την ένταξη το ταχύτερο δυνατόν της Γεωργίας στην ΕΕ και στο NATO.

Η συμμετοχή έφθασε το περίπου 66% από το σύνολο των 3,5 εκατ. γεωργιανών ψηφοφόρων. Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος.

Αυτή η εκλογική διαδικασία ήταν η τελευταία στην οποία εξελέγη πρόεδρος απευθείας από τον λαό, καθώς η χώρα οδεύει να μετατραπεί σε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το πρόσωπο που θα αναδειχθεί στο αξίωμα θα επιλεγεί από ένα εκλεκτορικό σώμα στο οποίο θα συμμετέχουν τα μέλη του κοινοβουλίου.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης αποτελεί μετεξέλιξη του άλλοτε κυβερνώντος Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, επί των ημερών του οποίου στην εξουσία η Γεωργία ενεπλάκη σε έναν σύντομο πόλεμο με τη γειτονική Ρωσία, τον Αύγουστο του 2008. Η Γεωργία ηττήθηκε μέσα σε πέντε ημέρες, με τον έλεγχο δύο περιφερειών στα σύνορα με τη Ρωσία να περνάει de facto στη Μόσχα, αν και τύποις έχουν αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητα κράτη.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι -- 90.000 κατά τους οργανωτές -- διαδήλωσαν στο Τμπιλίσι εναντίον του Βασάτζε, κυρίως εξαιτίας της υπόσχεσής του να δώσει χάρη και να αποκαταστήσει την υπηκοότητα του απάτριδος πλέον Μιχαήλ Σαακασβίλι, που πολλοί στη Γεωργία θεωρούν υπεύθυνο για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Σαακασβίλι, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα, κατήγγειλε «μαζική εκλογική νοθεία» με ανακοίνωσή του που μετέδωσαν γεωργιανά ΜΜΕ, έκανε λόγο για μια διαδικασία υπό «συνθήκες βίας» και πρόσθεσε: «Ζητώ από τους Γεωργιανούς να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον νόμο. Ζητώ να οργανωθούν ειρηνικές συγκεντρώσεις με αίτημα πρόωρες βουλευτικές εκλογές». Η αστυνομία πρέπει να ταχθεί στο πλευρό του λαού, πρόσθεσε, και ο στρατός πρέπει να αρνηθεί να εκτελέσει «παράνομες διαταγές».

Ο αυτοεξόριστος Σαακασβίλι καταδικάστηκε ερήμην νωρίτερα φέτος για κατάχρηση εξουσίας σε ποινή κάθειρξης έξι ετών. Το τρέχον διάστημα, ο πρώην πρόεδρος ζει στην Ολλανδία.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος έστειλε παρατηρητές στη Γεωργία, εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για τη διαδικασία, κάνοντας λόγο περί μιας «επίδειξης της ωρίμανσης της δημοκρατίας» στη χώρα αυτή. Ωστόσο ο ΟΑΣΕ σημείωσε πως η Ζουραμπισβίλι διέθετε άνιση υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού στην πολωμένη προεκλογική εκστρατεία.

Τρεις γεωργιανές ΜΚΟ, ανάμεσά τους το παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γεωργία, κατήγγειλαν εξάλλου την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση τύπωσε πλαστές ταυτότητες στο πλαίσιο μιας εκστρατείας νοθείας υπέρ της Ζουραμπισβίλι.

Από την πλευρά της, η πολιτικός, που όπως και η αντιπολίτευση επιδιώκει την ένταξη της χώρας της στην ΕΕ και στο NATO, κατήγγειλε ότι τα παιδιά της δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Βασάτζε, ΥΠΕΞ την περίοδο 2008-2012, θεωρείται προσκείμενος στις ΗΠΑ, ενώ η Ζουραμπισβίλι, η πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στη Γεωργία (2004-2005), θεωρείται πιο προσηλωμένη στην ΕΕ.

Το κυβερνών κόμμα, το Γεωργιανό Όνειρο, έχει ιδρυθεί από τον δισεκατομμυριούχο τραπεζίτη Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, τον πλουσιότερο άνθρωπο στη χώρα, που οι επικριτές του ερίζουν ότι είναι αυτός που κυβερνά στην πραγματικότητα από το παρασκήνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου