Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Γκότζι μπέρι από το Ζευγολατιό

Δύο έμπειρα στελέχη από την αγορά αποφάσισαν το 2016 να φτιάξουν μια σωστή φυτεία, με 2.000 δένδρα σε έκταση 11 στρεμμάτων στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας – μια υποδομή που τους επιτρέπει να διαθέτουν προϊόντα γκότζι μπέρι σε νωπή και μεταποιημένη μορφή
Η καλλιέργεια της υπερτροφής του γκότζι μπέρι (goji berry) σε νωπή και μεταποιημένη μορφή φαίνεται πως βρίσκει – για πολλούς και διαφορετικούς λόγους- ένα εύφορο έδαφος στον χώρο της ελληνικής περιφέρειας. Το ελληνικό γκότζι μπέρι – κυρίως ως γεύση- είναι πολύ διαφορετικό από τους εισαγόμενους αποξηραμένους καρπούς που βρίσκει κανείς στα «ξηροκαρπάδικα» της Αθήνας και των άλλων πόλεων- ιδιαίτερα δε στη νωπή μορφή του όπου ξεκινήσει να δημιουργεί ένα γευστικό πλούτο στα πιάτα της γαστρονομίας. Η δική μου προτίμηση είναι στην εκδοχή του τουρσιού με μπόλικο λάδι για τις χειμωνιάτικες σούπες των οσπρίων.



Μια νέα πρόταση από την πλειάδα των επιλογών που βρίσκει κανείς στην ελληνική περιφέρεια μας έρχεται από το Ζευγολατιό της Μεσσηνίας. Από εκεί – από την εταιρεία Messinian Super Foods που ιδρύθηκε το 2016 – με σκοπό την καλλιέργεια, παραγωγή και διάθεση γκότζι μπέρι σε νωπή και μεταποιημένη μορφή- φθάνουν στα ράφια της κατανάλωσης ουσιαστικά, από τη φετινή σεζόν τα προϊόντα της με το brand deLycium. Τα προϊόντα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Νωπό σε συσκευασμένη μορφή των 100 γραμμαρίων διαθέσιμο τους καλοκαιρινούς μήνες και με διανομή σε σε επιλεγμένους πελάτες όπως το Costa Navarino αλλά και το deLycium Sweet Energy – που είναι φυσικό προϊόν χωρίς συντηρητικά και χρωστικές και ελεύθερο φυτοφαρμάκων- που είναι διαθέσιμο σε γυάλινο βαζάκι των 220 γραμμαρίων με ολόκληρους καρπούς σε σιρόπι, με συνιστώμενη κατανάλωση 20 γραμμάρια (μια κουταλιά κάθε πρωί).



Ιδρυτές της εταιρείας είναι ο Στέφανος Τσολακίδης και ο Δημήτρης Λουμπούνης. Ο πρώτος υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία (ΣΜΑ) και από το 1980 δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επιχειρήσεων κυρίως σε θέματα τεχνολογιών, ενώ παράλληλα συμμετέχει ως εταίρος σε διάφορες επιχειρήσεις κυρίως σε τομείς καινοτομίας. Ο δεύτερος , Μηχ/γος Ηλ/γος Μηχανικός ΕΜΠ, εργάστηκε για μια δεκαετία ως σύμβουλος επιχειρήσεων και για μια 20ετία (έως το 2012) ως executive manager και Δ/νων Σύμβουλος σε εταιρείες τροφίμων και ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό.



Η ενασχόλησή τους με το γκότζι μπέρι βασίστηκε στο προσωπικό τους ενδιαφέρον για την καλή διατροφή και τις υπερτροφές και στην επιθυμία τους να δημιουργήσουν κάτι νέο στο χώρο των καλλιεργειών με δυναμική τόσο για την ελληνική όσο και την διεθνή αγορά. Το γκότζι μπέρι ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών (superfoods) καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα, μέταλλα, καροτίνη και σίδηρο, προσφέροντας ενέργεια και ευεξία στον οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διετία 2016-17 δόθηκε έμφαση στη δημιουργία μια σωστής φυτείας, με 2.000 δένδρα σε έκταση 11 στρεμμάτων στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας, σε συνεργασία με γεωπόνο καθηγητή δενδροκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας. Επιπλέον, σε συνεργασία με ειδικούς του χώρου τροφίμων, έγινε έρευνα και δοκιμές για την παραγωγή προϊόντων μεταποίησης, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να βρίσκει γκότζι μπέρι καθ' όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που διατίθεται νωπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου