Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Η Μέρκελ αποκάλυψε το φιάσκο Τσίπρα με την επιστροφή των προσφυγών


Με την Ελλάδα «έχει ήδη συμφωνηθεί η άμεση επαναπροώθηση των προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορα» είπε η Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική Βουλή

Το φιάσκο της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στο προσφυγικό επιβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας την Τετάρτη στη γερμανική Βουλή.

Επιβεβαιώνοντας όσα συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της 28ης Ιουνίου αλλά και στην τριμερή που ακολούθησε μια ημέρα μετά, ότι, δηλαδή, θα επιστρέφουν στη χώρα μας όσοι πρόσφυγες και μετανάστες θα εντοπίζονται από τούδε και στο εξής στα γερμανικά σύνορα και βρίσκονται στο σύστημα Eurodac, η κυρία Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά:
Με την Ελλάδα «έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των εκεί καταγεγραμμένων προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορα (ενν. της Γερμανίας)».

Μέχρι σήμερα μόλις το 15% των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται στη Γερμανία επιστρέφουν στις πρώτες χώρες που καταγράφηκαν και η Άνγκελα Μέρκελ με τις συμφωνίες αυτές, σκοπεύει να ανεβάσει κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό.


Η καγκελάριος υπερασπίστηκε τον συμβιβασμό που πέτυχε με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) για τα κλειστά κέντρα ασύλου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επιβληθεί το δίκαιο και η τάξη» σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις, ενώ επισήμανε επανειλημμένα τη σημασία του μεταναστευτικού για την Ευρώπη: «Το μεταναστευτικό θα συμβάλει αποφασιστικά στο εάν η Ευρώπη μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει», καθώς τα συμφέροντα των κρατών-μελών διαφέρουν, εξήγησε η κ. Μέρκελ και υποστήριξε ότι το μέλλον της Γερμανίας είναι συνδεδεμένο με αυτό της Ευρώπης.

«Χρειάζονται νομικά αποδεκτές, αλληλέγγυες απαντήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους ανθρώπους (...). Πρέπει να μπει περισσότερη τάξη σε όλα τα είδη μετανάστευσης, για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι επιβάλλονται το δίκαιο και η τάξη» υπογράμμισε από το βήμα της Bundestag και επανέλαβε τη θέση της υπερ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τις χώρες της Αφρικής, πάντα, όμως, σε συνεννόηση με τους ηγέτες αυτών των χωρών.

Την ίδια ώρα «καλή» θεωρεί την λύση των κλειστών κέντρων ασύλου το 59% των Γερμανών, μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες ωστόσο πιστεύουν ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετία.

Σε ό,τι αφορά την διαμάχη μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, οι εντυπώσεις σχετικά με τον «νικητή» είναι μοιρασμένες. Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, μόνο το 35% των Γερμανών δεν βρίσκει καλή την ιδέα για εγκατάσταση κλειστών κέντρων φιλοξενίας αιτούν των άσυλο.

Από τη σύγκρουση των δύο εταίρων, κερδισμένη θεωρεί ότι βγήκε η κυρία Μέρκελ το 41%, ενώ πλεονέκτημα για τον κ. Ζεεχόφερ διακρίνει το 40%.

Το 59% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα στηρίξουν τελικά την συμφωνία, ενώ το 37% πιστεύει ότι θα την απορρίψουν.

Σχετικά με την βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος, οι Γερμανοί, σε ποσοστό 51% δεν πιστεύουν ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα θα φθάσει ως το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου