Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Εγκρίθηκε νέο πρωτοποριακό φάρμακο για την πιο «επίμονη» μορφή της ελονοσίας


Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ουσία ταφενοκίνη «εκπληκτικό επίτευγμα», ίσως το πιο σημαντικό τα τελευταία 60 χρόνια στην καταπολέμηση της νόσου
Ένα νέο φάρμακο για την θεραπεία της ελονοσίας έλαβε το «πράσινο φως» από την FDA (Food and Drug Administration), την αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ για τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων και των φαρμάκων της χώρας.

Το φάρμακο, που ονομάζεται ταφενοκίνη (tafenoquine) θεραπεύει συγκεκριμένα την υποτροπιάζουσα μορφή της ασθένειας, που προκαλείται από το παράσιτο plasmodium viva, και πλήττει τουλάχιστον 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Αυτό το είδος ελονοσίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να ηττηθεί, αφού μπορεί να παραμείνει αδρανές στο συκώτι για χρόνια και να επανεμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ουσία ταφενοκίνη «εκπληκτικό επίτευγμα». Τα επόμενα βήματα είναι να εγκριθεί το εν λόγω φάρμακο και από τις αρμόδιες Αρχές άλλων χωρών, ώστε να αρχίσει να παράγεται και να διανέμεται στις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η υποτροπιάζουσα ελονοσία είναι ο πιο συχνός τύπος ελονοσίας εκτός της Υποσαχάριας Αφρικής. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτήν και μπορούν να αρρωστήσουν πολλές φορές από ένα και μόνο τσίμπημα κουνουπιού, με κάθε «γύρο» της ασθένειας να τα εξασθενεί ολοένα και περισσότερο.

Η νέα πρωτοποριακή ουσία καταφέρνει για πρώτη φορά να «ξετρυπώσει» το παράσιτο από το σημείο που κρύβεται και βοηθά τον οργανισμό να το ξεφορτωθεί μια και καλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου