Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Το τραγούδι βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση των ασθενών με άνοια

Το τραγούδι μπορεί να «θεραπεύσει» τη ψυχή αλλά και να βελτιώσει τη μνήμη, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μουσική και το τραγούδι βελτιώνουν τη μνήμη στα ηλικιωμένα άτομα με ήπιας μορφής άνοια.




Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία προσκάλεσαν 89 άτομα με διαφορικό βαθμό άνοιας να λάβουν μέρος σε μα μουσική εκπαίδευση διάρκειας 10 εβδομάδων. Η εκπαίδευση περιλάμβανε κυρίως τραγούδι και άκουσμα μουσικής.

Οι ερευνητές, επίσης, έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα της άνοιας, η ηλικία των εθελοντών, η προηγούμενη μουσική εμπειρία τους, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι ωφελήθηκαν περισσότερο από την εκπαίδευση. Επίσης, οι εθελοντές συμμετείχαν σε σειρά νευροψυχολογικών τεστ.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το τραγούδι ήταν επωφελές για τη μνήμη των εθελοντών, ανεξάρτητα από το αν είχαν παίξει κατά το παρελθόν κάποιο μουσικό όργανο ή είχαν λάβει μαθήματα τραγουδιού. Τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο εμφανή στους εθελοντές που έπασχαν από ήπια άνοια και ήταν κάτω των 80.

Επιπλέον, το τραγούδι και η μουσική βρέθηκε επίσης ότι ανακουφίζει από κατάθλιψη και βελτιώνει αισθητά την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Το τραγούδι βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση των ασθενών με άνοια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου