Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας - 14.09.2015

Το ντομπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη, η νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι με το θάνατο δεκάδων μεταναστών μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, το κλείσιμο των συνόρων από τη
Γερμανία, και το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Τραμπ-Χίλαρι Κλίντον στην μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.




1. Με τις αποφάσεις για το απαραίτητο «λίφτινγκ» που εκτιμάται ότι θα καταστήσουν τη σημερινή τηλεμαχία σαφώς πιο διαφωτιστική και ενδιαφέρουσα από αυτή της περασμένης εβδομάδας, Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης ετοιμάζονται για τη μετωπική σύγκρουση στο νυχτερινό ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών.
Η αναμέτρηση των δύο κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για την έκβαση των εκλογών, καθώς στα κομματικά επιτελεία εκτιμούν ότι μία καλή εμφάνιση μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζουν τον τέως πρωθυπουργό με στόχο τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος και την εκλογική δεξαμενή των αναποφάσιστων, στους οποίους έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι το προβάδισμα που εμφανίζει σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Κουμουνδούρου μπορεί να ανατραπεί εφόσον ο τέως πρωθυπουργός «στριμωχτεί» στα πεπραγμένα της επτάμηνης διακυβέρνησής του.
Επί της διαδικασίας, Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα σταθούν αντικρυστά όρθιοι, έχοντας ανάμεσά τους τον συντονιστή της ΕΡΤ, Πάνο Χαρίτο.
Όπως συναποφασίστηκε από τα δύο κόμματα, το ντιμπέιτ θα χωριστεί σε τρεις κύκλους και θα έχει δύο διαλείμματα. Στον πρώτο κύκλο θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήσεις οι εκπρόσωποι των καναλιών, οι οποίοι θα είναι οι ίδιοι έξι που βρίσκονταν στο στούντιο της ΕΡΤ και στο πρώτο ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο πρώτος κύκλος θα έχει δύο γύρους, ο ένας θα αφορά εσωτερική πολιτική, οικονομία, ανάπτυξη και ο δεύτερος εξωτερική πολιτική, ασφάλεια, μεταναστευτικό. Κάθε δημοσιογράφος θα έχει τη δυνατότητα μίας ερώτησης σε κάθε θεματική προς τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, με την απάντηση να μην ξεπερνά το 1,5 λεπτά. Οι αρχηγοί θα έχουν το δικαίωμα, σηκώνοντας μία κόκκινη κάρτα να πάρουν τον λόγο μετά από κάποια απάντηση του αντιπάλου και να κάνουν σχόλιο.
Ο ρόλος των έξι δημοσιογράφων ολοκληρώνεται στον κύκλο αυτό, καθώς στον επόμενο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία ερώτηση στον αντίπαλό τους, που θα διαρκεί ένα λεπτό, ενώ η απάντηση δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 1:45. Προβλέπεται στη συνέχεια σχόλιο του αρχηγού που είχε απευθύνει την ερώτηση διάρκειας 30''.
Στον τρίτο κύκλο θα απευθύνει δύο κοινές ερωτήσεις σε κάθε αρχηγό ο συντονιστής Πάνος Χαρίτος, η ερώτηση θα είναι μισό λεπτό και η απάντηση 1.30.


2. Βρέφη και μικρά παιδιά είναι πολλά από τα θύματα της τραγωδίας ανοιχτά του Φαρμακονησίου, έπειτα από ανατροπή σκάφους με πρόσφυγες. Στους 34 νεκρούς που έχουν περισυλλέγει μέχρι στιγμής, περιλαμβάνονται τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά -έξι αγόρια και πέντε κορίτσια. Από τη θαλάσσια περιοχή έχουν ανασυρθεί επίσης οι σοροί δέκα γυναικών και εννιά ανδρών.  Οι έρευνες συνεχίστηκαν τη νύχτα της Κυριακής, ενώ το πρωί της Δευτέρας στο Φαρμακονήσι θα μεταβούν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης και ο αρχηγός του Λιμενικού. 
Οι Αρχές διέσωσαν 68 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 30 κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στο Φαρμακονήσι, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Λέρο. Οι σοροί θα μεταφερθούν με κανονιοφόρο στη Ρόδο. Μετά την καταγραφή τους στο Λιμεναρχείο Λέρου, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο του νησιού, με πρωτοβουλία του δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. 
Σημειώνεται ότι όταν σήμανε ο συναγερμός για το ναυάγιο, στην περιοχή έπνεαν βοριάδες 7 μποφόρ. Σύμφωνα ορισμένες πληροφορίες, επτά από τους νεκρούς εκτοπίστηκαν από τους δύτες στο αμπάρι του σκάφους και άλλοι δύο πάνω στο σκάφος.


3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η Γερμανία φαινόταν πλήρως καλυμμένη νομικά να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία χθες, λέγοντας ότι η κίνηση έδειχνε την ανάγκη για χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Επιτροπής για τους πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Βερολίνου, ζητά «ζώνες αναμονής» σε Ελλάδα, Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καταφτάνουν, εφόσον συνεχιστεί το κλείσιμο των συνότων, θα «κολλήσουν» στους τόπους άφιξης, μετατρέποντας τις χώρες της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και δη την Ελλάδα σε αποθήκες ψυχών. Μέσα σε δύο εβδομάδες 63.000 πρόσφυγες έφθασαν στο Μόναχο, από τους οποίους περίπου 13.000 μόνο χθες. 
Η απόφαση για επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία αποτελεί έναν τρόπο αντίδρασης στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που φθάνουν στη Βαυαρία μέσω της Αυστρίας, ανακοίνωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ. «Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών είναι μια εξαίρεση που προβλέπεται ρητά στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και ρυθμίζεται από αυτόν, σε περιπτώσεις κρίσης,» είπε η Κομισιόν σε γραπτή δήλωση, προσθέτοντας ότι «η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι μια περίπτωση που καλύπτεται από τους κανονισμούς». Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα κρατούσε την κατάσταση υπό εξέταση και είπε ότι ο στόχος ήταν να επιστρέψει η συνηθισμένη κατάσταση μηδέν ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών της ζώνης Σένγκεν, «το γρηγορότερο εφικτό».

4. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσουν για τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αυστριακής καγκελαρίας. Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Φάιμαν θα συνοδεύεται από τον αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μίτερλενερ και την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. 
Σύμφωνα με τον Φάιμαν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία με τη Γερμανία για το θέμα. Σε ανακοίνωσή της χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε νομικά αιτιολογημένη την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία. «Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών είναι μια εξαίρεση που προβλέπεται ρητά στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και ρυθμίζεται από αυτόν, σε περιπτώσεις κρίσης» ανέφερε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι μια περίπτωση που καλύπτεται από τους κανονισμούς». Επισήμανε ακόμη ότι «η γερμανική απόφαση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορεί να διαχειρηστεί η προσφυγική κρίση».


5. Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, υπολείπεται μόνο κατά 3 μονάδες της Χίλαρι Κλίντον, την επικρατέστερης μέχρι στιγμής για το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News. Το 46% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση είπαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν την Κλίντον, ενώ το 43% θα επέλεγε τον Τραμπ. 
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η ψαλίδα μεταξύ των δύο υποψηφίων φαίνεται να κλείνει αφού παλαιότερα η Κλίντον διέθετε σαφές προβάδισμα 6 ή περισσότερων μονάδων. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου 2016.


6. Εκατοντάδες σπίτια και άλλα κτίσματα έκανε στάχτη η μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Περιοχές όπως το Middletown και άλλες κοντινές κοινότητες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι πρόλαβαν την τελευταία στιγμή να βγουν από τα σπίτια τους με τις φλόγες να τα «γλύφουν» ήδη. 
Η φωτιά είναι η πιο καταστροφική που έχει καταγραφεί το φετινό καλοκαίρι στη Καλιφόρνια και τουλάχιστον 19.300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σώσουν τις ζωές τους. 
Οι περισσότεροι συγκεντρώθηκαν σε καταφύγια, εστιατόρια και σπίτια φίλων στις κοντινές περιοχές Kelseyville και Calistoga περιμένοντας με αγωνία νέα για τα σπίτια τους, τα άλογα και τα σκυλιά τους. Τέσσερις πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα δευτέρου βαθμού και η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται σταθερή.


7. Η Μαλαισία συνέλαβε τρεις υπόπτους σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται για μια έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Μπανγκόκ τον περασμένο μήνα κατά την οποία σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αστυνομίας Χαλίντ Αμπού Μπακάρ. Δύο Μαλαίοι και ένας Πακιστανός συνελήφθησαν και βοηθούν την έρευνα, δήλωσε ο Χαλίντ στους δημοσιογράφους. Πιστεύουμε πως οι ύποπτοι μπορούν να βοηθήσουν την έρευνα... οι συλλήψεις έγιναν για να βοηθηθεί η ταϊλανδική αστυνομία στη διερεύνηση της βομβιστικής επίθεσης στην Ταϊλάνδη, είπε. 
Η Μαλαισιανή και η Ταϊλανδική αστυνομία εργάζονται σε στενή συνεργασία. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της 17ης Αυγούστου στον ναό Εραουάν της Μπανγκόκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 14 ξένων τουριστών, ανάμεσά τους επτά από το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα.


8. Την αποστολή κυανόκρανων στη Συρία, προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακά η σταθερότητα στη Συρία, ο εμφύλιος πόλεμος στην οποία έχει εκτοπίσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, από το 2011, ζήτησε ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.
 Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας απεύθυνε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να συγκροτήσουν μια ειρηνευτική δύναμη για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Συρία, όπου από το 2011 έχουν εκτοπιστεί τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Με τη λήξη της έκτακτης συνόδου του, που ήταν αφιερωμένη στην κρίση των Σύρων προσφύγων, ο Οργανισμός, που αριθμεί 57 μέλη, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ξεκινήσει κατεπειγόντως στη Συρία «μια επιχείρηση αποκατάστασης της ειρήνης» που θα οδηγήσει τη χώρα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία την τελευταία τετραετία. 
Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας τονίζει ότι «ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια και το χάος στη Συρία, που ευθύνονται για τη μαζική έξοδο» χιλιάδων Σύρων από τη χώρα τους. Ο Οργανισμός, που θεωρείται ως η φωνή των μουσουλμάνων στον κόσμο, επέρριψε την ευθύνη για την ανθρωπιστική κρίση «στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το συριακό καθεστώς».


9. Επιστήμονες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας εκτίμησαν ότι η επόμενη διετία μπορεί να είναι η πιο ζεστή από κάθε άλλη φορά στη Γη. Ήδη αναμένεται ότι το καλοκαίρι του 2015 θα ανακηρυχθεί το θερμότερο στα μετεωρολογικά χρονικά, πράγμα που πιθανώς θα ισχύσει και για όλο το φετινό έτος. 
Όμως το θερμόμετρο φαίνεται πως θα χτυπήσει νέο ρεκόρ το 2016. Το 2014 ήταν το πιο ζεστό έτος από το τέλος του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. Οι Βρετανοί μετεωρολόγοι, σύμφωνα με το BBC και το Reuters προειδοποιούν ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σημαντικές αλλαγές στο κλιματικό σύστημα του πλανήτη, ιδίως στους ωκεανούς, καθώς τα «αέρια του θερμοκηπίου» συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή. Ρόλο-κλειδί θα παίξει το φετινό φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, που θα αυξήσει την παγκόσμια θερμοκρασία περαιτέρω. Το υπό εξέλιξη φετινό Ελ Νίνιο θυμίζει εκείνο του 1998, που είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα καιρικά συστήματα του πλανήτη.


10. Αντάρτες Ταλιμπάν επιτέθηκαν νωρίς σήμερα σε μία φυλακή της επαρχίας Γκάζνι, στο κεντρικό Αφγανιστάν, σκοτώνοντας αστυνομικούς και απελευθερώνοντας πολλούς κρατούμενους, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Δημοσιογράφος του Ρόιτερς που βρίσκεται στο σημείο είδε τις σορούς δύο ανδρών που φαίνεται πως ήταν οι βομβιστές αυτοκτονίας και ένα ανατιναγμένο αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιηθεί προφανώς για να καταστραφεί η κύρια είσοδος της φυλακής. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε πως ένοπλοι και οι βομβιστές επιτέθηκαν στη φυλακή στις 2.00 π.μ. (1.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και απελευθέρωσαν όλους τους κρατούμενους. Αξιωματούχοι ασφαλείας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν πόσοι κρατούμενοι βρίσκονται στη φυλακή ή τον αριθμό των νεκρών.

www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου