Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ και η ΙΣΤΟΡΙΑ του

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ και η ΙΣΤΟΡΙΑ του
Εναπολλείματα που εντοπίστηκαν  στη περιοχή Άγιος Αλέξιος, στο Αλωνίτσι, μαρτυρούν ότι στο νησί είχε αναπτυχθεί  προϊστορικός οικισμός κατά τη διάρκεια της 3ης χιλιετίας π.Χ.
Σύμφωνα με τη παράδοση, ο Άγιος Ευστράτιος ονομαζόταν παλιότερα «Νέα» επειδή αποτελούσε το νέο νησί που εμφανίστηκε μετά την καταπόντιση της νήσου Χρυσή κοντά στη Λήμνο.




Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ κατοικήθηκε και εξελληνίστηκε από τους Αθηναίους, ενώ κατά την περίοδο των Ρωμαϊκών χρόνων έγιναν πολλές μάχες στην περιοχή οι οποίες είχαν ως συνέπεια την ερήμωση πολλών νησιών μέχρι το 2ο αιώνα μ.Χ.

Στα Βυζαντινά χρόνια δέχτηκε πολλές επιθέσεις από πειρατές με αποτέλεσμα όταν ο Άγιος Ευστράτιος αποβιβάστηκε στο νησί το 813 μ.Χ. βρήκε μόνο 2 ανθρώπους. Στη συνέχεια το νησί προσαρτήθηκε στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και γνώρισε μεγάλη οικονομική και πληθυσμιακή άνθιση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οικοδομήθηκε από τους κατοίκους ο οικισμός του Άγιου Μηνά...
Περισσότερα: www.aegeanvacation.com

3 σχόλια:

  1. Πέρα από τη σπουδαία του ιστορία, είναι και ένας πανέμορφος τόπος! μοναδικά τοπία, το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα που έχω δει και υπέροχες θάλασσες. Όποιος δεν το έχει κάνει να τον επισκεφτεί. Υπάρχουν πλοία από Λαύριο όπως μπορείτε να δέιτε https://www.letsferry.gr/gr/upiresies/destinations/provoli-proorismou/agios-eustratios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΤΤΙΚΗ και ΠΑΛΙ ΑΤΤΙΚΗ,νταμαρι θεών, τόποι εξορίας είναι όλοι οι άλλοι τόποι. Ειδικά ο Άι Στρατής ήταν και παραμένει ιδανικός τόπος εξορίας.
      Όλοι οι καταραμένοι, γιατί αφήσατε, αυτούς τους δήθεν μαγικούς τόπους σας και ήρθατε στον Αττικό Παράδεισο?
      Αν χωρούσε η αττική 200.000.000 ανθρώπους όλοι εδώ θα ερχόσασταν να ζήσετε και να πεθάνετε, ψάχνοντας μνήμα στην αττική, ούτε νεκροί δεν γυρνάτε στους καταραμένους τόπους καταγωγής σας.

      Διαγραφή
    2. Γι'αυτό οι μετανάστες τους τα πήραν τα νησιά, αφού θέλουν να φεύγουν και να έρχονται να μείνουν Αττική τους τιμώρησαν όπως τους άξιζε.

      Διαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου