Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η ποίηση «κατεβαίνει» στους δρόμους

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, βγάζει την...ποίηση στους δρόμους: σε πολιτιστικά κέντρα σε καφέ, σε γκαλερί, σε πλατείες και σε σωφρονιστικά ιδρύματα
«Ένα φεστιβάλ, είναι πρώτα απ'όλα μια γιορτή. Και σ' αυτή την δύσκολη εποχή, ο Κύκλος Ποιητών, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, διοργανώνει το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Αθήνας» λέει στο ο βραβευμένος ποιητής Ντίνος Σιώτης, εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «(δέ)κατά», με αφορμή την σημερινή έναρξη-Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου- του Φεστιβάλ στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.




Στις μέρες που θα κρατήσει αυτή η γιορτή θα ακούσουμε ποιήματα από τους ίδιους τους ποιητές αλλά και ηθοποιούς να απαγγέλουν, τραγουδιστές να ερμηνεύουν μελοποιημένη ποίηση, ενώ θα δούμε και εικαστικά έργα εμπνευσμένα, από ποιήματα.

«Η ποίηση και ο λόγος είναι η πατρίδα μου» ανέφερε πριν από χρόνια, σε συνέντευξή του, στην Βασιλική Σιώτη για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ένας από τους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ, ο απαγορευμένος, στα περισσότερα αραβικά κράτη, 'Αδωνης, από τη Συρία.

Με πατρίδα την ποίηση, λοιπόν, εκτός από τον σπουδαίο 'Αραβα ποιητή, στην αποψινή έναρξη, στις 19:30 στον Κήπο του Μεγάρου θα βρεθούν η Παλαιστίνια Χανάν Αγουάντ, ο Γερμανός Γκέρχαρντ Φάλκνερ, ο Ασούρ Ετβεμπ, από τη Λιβύη, ο Τσεν Λι από την Ταΐβάν, η Σίμπιλα Πετλέφσκι από την Κροατία, ο Κολομβιανός Φερνάρντο Ρεντόν και ο Νεουορκέζος Τζακ Χίρσμαν και από την Ελλάδα η Κική Δημουλά, ο Ευγένιος Αρανίτσης, ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο Τίτος Πατρίκιος, η Δήμητρα Χριστοδούλου, ο Κώστας Πυργιόπουλος, η Βερονίκη Δαλακούρα, ενώ ποιήματα θα απαγγείλουν η Δήμητρα Χατούπη, ο Δημήτρης Μαύρος και ο Τάκης Χρυσικάκος.

Η διαρκής και δημόσια επικοινωνία της ποίησης με το κοινό, είναι ένας από τους κύριους στόχους του Κύκλου Ποιητών. «Και στο κοινό που δεν διαβάζει ποίηση, που ίσως δεν έχει διαβάσει ποτέ του» τονίζει ο Ντ. Σιώτης και υπενθυμίζει ότι « στην Πορεία Των Ποιητών Ενάντια Στην Κρίση, τον Μάρτιο του 2012, μοιράζαμε ποιήματα, που είχαμε τυπώσει, στον κόσμο στο κέντρο της Αθήνας. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν ήθελαν να τα πάρουν, νομίζοντας ότι πρόκειται για διαφημιστικά. Έχω την αίσθηση ότι πλησιάσαμε πολύ κόσμο τότε. Πολλοί άνθρωποι ήρθαν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε επαφή με την ποίηση. Αλίμονο αν η ποίηση δεν μπορεί να κατακτήσει δημόσιο χώρο και λόγο», σημειώνει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Σιώτης, αν και θεωρεί ότι όσο και αν υπάρχει και σήμερα αναγκαιότητα για μια ανάλογη του 2012 πορεία διαμαρτυρίας ποιητών, δύσκολα ο κόσμος θάβγαινε στους δρόμους. «Φαίνονται όλοι μουδιασμένοι. Σα νάχουν μαζευτεί», σχολιάζει.

 Στο 2ο διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, συμμετέχουν 50 ποιητές από είκοσι μία χώρες και από τέσσερις ηπείρους Φεστιβάλ, και θα διεξαχθεί 21 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Η ποίηση θα ταξιδέψει σε πέντε δήμους: στο Ψυχικό, το Παλαιό Φάληρο, την Φιλοθέη, την Νέα Ιωνία, τον Μαραθώνα.

Την Τρίτη 22/9, στις 8.30 μ.μ. στην Ανοιχτή Πόλη, ( οδός Ξενοφώντος 7), θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης εμπνευσμένων από ποιήματα, ενώ εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης και το Φράγμα του Μαραθώνα.

 Την Τετάρτη 23/9, Έλληνες ποιητές θα βρεθούν στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα. Η περσινή εμπειρία, λέει ο Ντίνος Σιώτης, «ήταν πολύ συγκινητική, αυτή η πρώτη επαφή τους με ποιητές...Κάποια από τα παιδιά αυτά, που βρίσκονται στο όριο, γράφουν, τα ίδια, ποιήματα. Εμείς θα απαγγείλουμε ποιήματα, αλλά θα ακουστεί κι ένας λόγος δικός τους, από μέσα». Την ίδια μέρα, το Φεστιβάλ θα βρεθεί στο Ιδρυμα Σινόπουλος, αλλά και στο Σινέ Δεξαμενή.

Την Πέμπτη 24/9 υποδέχεται τους ποιητές το Μουσείο Μπενάκη και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ενω την Παρασκευή 25/9 είναι η σειρά του Πόλις Αρτ Καφέ, στη Στοά του Βιβλίου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Το πρωί του Σαββάτου 26/9 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Ποίηση και Κρίση», στο ξενοδοχείο Στάνλεϊ, ενώ το βράδυ η λήξη του φεστιβάλ θα γίνει στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής.

 Τις επόμενες μέρες λοιπόν, μέσα από δεκαπέντε εκδηλώσεις, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «η «Ποίηση θα πάει παντού: σε Πολιτιστικά Κέντρα Δήμων του Λεκανοπεδίου, σε καφέ, σε γκαλερί, σε πλατείες, και σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Θα συναντήσει, τον απλό άνθρωπο στην καθημερινότητά του για να του πει ότι είναι εκεί, στους δύσκολους καιρούς σαν τους σημερινούς, σηματοδοτώντας την αντίληψη ότι υπάρχει «για να μας θυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου