Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Με «κλειστά χαρτιά» οι επίδοξοι δελφίνοι της ΝΔ

Με «κλειστά χαρτιά» οι επίδοξοι δελφίνοι της ΝΔ
Αρχίζει να τρέχει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες που λήγει την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου -Με εξαίρεση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι υπόλοιποι το σκέπτονται,
περιμένοντας την απόφαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη -Διχασμός στην οικογένεια Μητσοτάκη -Προβληματίζεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας. «Κλειστά» εξακολουθούν να κρατούν τα «χαρτιά» τους οι περισσότεροι επίδοξοι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, που μετρούν τις δυνάμεις τους πριν λάβουν την τελική τους απόφαση να υποβάλουν υποψηφιότητα για την  οποία έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), η οποία συνήλθε την Πέμπτη, υπό την προεδρία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκου για να ρυθμίσει τις λεπτομέρειες με βάση τις προβλέψεις του Καταστατικού αποφάσισε ότι η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων ξεκινά στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου 2015 και θα διαρκέσει ως τις 18:00 της Παρασκευής, 2 Οκτωβρίου 2015.




Με αυτό το δεδομένο, όσοι σκέπτονται να διεκδικήσουν το αξίωμα του αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης– και όπως αφήνεται να εννοηθεί είναι αρκετοί- δεν βιάζονται να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους, καθώς συναρτούν τη στάση τους και από τις αποφάσεις των άλλων που φέρονται ως πιθανοί διεκδικητές.

Η Ντόρα, ο Δένδιας και ο Τζιτζικώστας

Έτσι, μοναδικός μέχρι στιγμής υποψήφιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος για τους ακριβώς αντίθετους λόγους που οι άλλοι είναι διστακτικοί, εκείνος έσπευσε για να προλάβει τυχόν υποψηφιότητα της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία είναι πιθανό να μείνει εκτός κούρσας και να στηρίξει τον νυν πρόεδρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη, εφόσον ο τελευταίος θέσει υποψηφιότητα.

Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος το προηγούμενο διήμερο βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Κόμματος, είναι εξ εκείνων που δεν έχουν λάβει οριστική απόφαση, γεγονός που «φρενάρει» τις φιλοδοξίες άλλων πιθανών δελφίνων, όπως, επί παραδείγματι, ο Νίκος Δένδιας.

Η υποψηφιότητα του νυν προέδρου αποτρέπει άλλους υποψηφίους, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης  υποστηρίζεται από πολλά στελέχη που κατατάσσονται στην «καραμανλική» πτέρυγα της ΝΔ. Οι πληροφορίες λένε ότι επίκειται συνάντηση του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αλλά οι φήμες που την ήθελαν να πραγματοποιείται την Πέμπτη διαψεύστηκαν.

Πολύ πιθανή θεωρείται και μια συνάντηση του κ. Μεϊμαράκη με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος όταν τον βράδυ των εκλογών επικοινώνησε μαζί του ο νυν πρόεδρος του συνέστησε να μην βιαστεί να εκκινήσει τις διαδικασίες για τη διαδοχή. Παρά ταύτα, από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά είναι κατηγορηματικοί ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν εμπλέκεται με τις υποψηφιότητες και μόνο μέλημά του είναι να μην διαταραχθεί η ενότητα της παράταξης.

Χωρίς να συναρτά τη στάση του από την απόφαση του νυν προέδρου, το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος εξετάζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι πιθανές ημερομηνίες

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η ΚΕΦΕ μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων την προσεχή Παρασκευή, θα δοθεί τριήμερη προθεσμία για τυχόν ενστάσεις που θα εξεταστούν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου 2015.

Αμέσως μετά το πέρας της παραπάνω διαδικασίας, και με ιδιαίτερο πρακτικό – απόφασή της, η Κ.ΕΦ.Ε. θα καταρτίσει και θα επικυρώσει τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων (κατά απόλυτη αλφαβητική σειρά) που θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίασή της ΚΕΦΕ που θα γίνει με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων που θα ορίσουν οι υποψήφιοι. Το διάστημα, πάντως, για την προεκλογική περίοδο δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερο του ενός μήνα και πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 25η Οκτωβρίου ή η 1η Νοεμβρίου.

«Κρίνετε με ως Κυριάκο και όχι ως Μητσοτάκη»

Δυναμικά στη μάχη, πάντως, έχει μπει ο -μοναδικός, προσώρας, υποψήφιος- Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνεχείς συνεντεύξεις. Σε μια εξ αυτών, το βράδυ της Πέμπτης στο Mega, ανέφερε ότι θέτει υποψηφιότητα επειδή θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στη ΝΔ και ο ίδιος έχει το σχέδιο και τη θέληση να τα πραγματοποιήσει.

Απαντώντας στα σχόλια περί σπουδής του να ανακοινώσει τις προθέσεις του, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως από τη στιγμή που ο κ. Μεϊμαράκης άνοιξε τη διαδικασία, δεν βλέπει κανέναν λόγο γιατί πρέπει να καθυστερήσει η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων. «Όσο πιο γρήγορα κινηθεί η διαδικασία, τόσο πιο γρήγορα θα γυρίσει σελίδα η ΝΔ και θα ανανεωθεί ουσιαστικά, γιατί από αυτή τη διαδικασία η ΝΔ θα βγει πιο ισχυρή», είπε, ενώ δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε ένα debate με τους υπόλοιπους υποψηφίους.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολίτες που δεν θα με επιλέξουν λόγω ονόματος, πιστεύω όμως ότι υπάρχουν και πολλοί που θα σκεφτούν εάν το όνομα από μόνο του είναι λόγος απόρριψης ενός υποψηφίου a priori» ανέφερε και ζήτησε από τους πολίτες «να δουν τον Κυριάκο πέρα από το όνομα Μητσοτάκης», που, όπως πρόσθεσε, για τον ίδιο λειτούργησε στην αρχή ως πλεονέκτημα γιατί τον διευκόλυνε να μπει στην πολιτική, αλλά στην πορεία έγινε μειονέκτημα, καθώς κλήθηκε να αποδείξει πολλά.

Στο ερώτημα αν η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη θα στηρίξει την υποψηφιότητά του, παρέπεμψε στην ίδια. «Με την Ντόρα Μπακογιάννη έχουμε πάρα πολύ στενή προσωπική σχέση, δεν συμφωνούμε σε όλα πολιτικά», είπε. Δηλώνοντας ότι δεν θέλει να μετατρέψει «τις όποιες οικογενειακές διαφωνίες σε δημόσια αντιπαράθεση», απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις πληροφορίες που φέρουν την αδελφή του έτοιμη να υποστηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη. «Εγώ πολιτεύομαι με βάση τα πιστεύω μου, είχα το θάρρος να βγω πρώτος και να πω ότι με ενδιαφέρει αυτή η θέση», είπε και, μάλλον με δηκτική διάθεση, συμπλήρωσε: «Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που το σκέφτονται πάρα πολύ και συμβουλεύονται. Αυτές οι αποφάσεις βγαίνουν από την καρδιά».


Γρηγόρης Τζιοβάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου