Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Διαταγή του Πούτιν για κινητοποίηση όλου του Βόρειου Στόλου στην Αρκτική

Διαταγή του Πούτιν για κινητοποίηση όλου του Βόρειου Στόλου στην Αρκτική
«Συμπίπτουν» με τις στρατιωτικές ασκήσεις της γειτονικής Νορβηγίας

Δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας για τις «νέες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα του - 320 δισ. ευρώ θα διαθέσει η
Ρωσία για ανανέωση των ενόπλων δυνάμεών της.
Τεράστια κινητοποίηση του συνόλου του ρωσικού Βόρειου Στόλου στην Αρκτική διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Δευτέρα και σήμερα άρχισαν οι στρατιωτικές ασκήσεις με την συμμετοχή 40.000 στρατιωτών, 41 πολεμικών πλοίων, 15 υποβρυχίων και 110 αεροσκαφών.






Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις του Βόρειου Στόλου στην Αρκτική καθώς σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και νέες απειλές για την στρατιωτική της ασφάλεια.



Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανανεωθούν σε βάθος δεκαετίας με το Κρεμλίνο να υπόσχεται 21 τρισ. ρούβλια (320 δισ. ευρώ) για την πλήρη αναδιάρθρωσή τους.

«Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε νεοσύστατους στρατηγικούς σχηματισμούς στα βόρεια», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, εννοώντας προφανώς την γειτονική Νορβηγία και μέλος του ΝΑΤΟ, που αυτή την περίοδο πραγματοποιεί επίσης στρατιωτικές ασκήσεις με την συμμετοχή 5.000 στρατιωτών στην περιοχή της βόρειας Αρκτικής, για την οποία Μόσχα και Όσλο, ερίζουν για το μέγεθος της επιρροής που θα έχουν.

Οι Νορβηγοί πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις με το όνομα «Σύνδεσμος Βίκινγκ» στην περιοχή Finnmark, στα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά το Όσλο δήλωσε ότι αυτές είχαν προγραμματιστεί πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία.

Πάντως, ο Νορβηγός πτέραρχος Haga Lunde ανέφερε ότι οι ασκήσεις αυτές είναι πιο επίκαιρες από ποτέ εξαιτίας της σημερινής κατάστασης της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η Ρωσία πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με την συμμετοχή 5.000 στρατιωτών στην ρωσική Άπω Ανατολή ενώ μια ακόμα στρατιωτική άσκηση των Ρώσων με 500 στρατιώτες βρίσκεται σε εξέλιξη στο βόρειο Καύκασο, στην ταραγμένη περιοχή της Τσετσενίας.

Οι ασκήσεις αυτές είχαν ως στόχο εξτρεμιστές αντάρτες, των οποίων οι αιματηρές προσπάθειες για την δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους, έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον μουσουλμανικό Βόρειο Καύκασο και τροφοδοτούνται από την θρησκεία και τον θυμό για τις καταχρήσεις της τοπικής εξουσίας.

Το σύνολο των ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων συμπίπτει με τους εορτασμούς για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ρωσία, ένα γεγονός που η Δύση έχει καταδικάσει, ενώ μόλις την Κυριακή ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε ότι θα χρησιμοποιούσε ακόμα και πυρηνικά όπλα, προκειμένου να προχωρήσει στην προσάρτηση της περιοχής.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εξαφανιστεί από την δημόσια ζωή για δέκα ημέρες τροφοδοτώντας σενάρια ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας ή ακόμα, πως η νεαρή ερωμένη του, Αλίνα Καμπάεβα τον έκανε για τρίτη φορά πατέρα σε κλινική της Ελβετίας και είχε ταξιδέψει μαζί της για να βρίσκεται στο πλευρό της.

Όμως, ο ίδιος έθεσε τέλος στις διάφορες φήμες για την μυστηριώδη εξαφάνισή του, όταν υποδέχθηκε την Δευτέρα τον Κιργίζιο ομόλογό του, Αλμάζμπεκ Αταμπάγιεφ στην Αγία Πετρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου