Οι πρώτες μέρες διακυβέρνησης του πρώτου αριστερού πρωθυπουργού
Αναδυόμενος από τις στάχτες που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κάνει αυτό που δεν έκανε κανένας άλλος: Με επιμονή στην σκληρή αποδοκιμασία της λιτότητας, την υπόσχεση ότι «Η ελπίδα έρχεται» και το σύνθημα «Στοπ στην ανθρωπιστική κρίση», ο νέος πρωθυπουργός κατάφερε να οδηγήσει σε μια μεγάλη νίκη ένα κόμμα της Αριστεράς και να γράψει ιστορία.
Περίπου 1.700 μέρες μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, άπαντες παρόντες στη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός ήταν οι δημοσιογράφοι, για να καταγράψουν την ιστορία και να αναλύσουν την επόμενη μέρα της γιορτής και των πανηγυρισμών. Και ενώ οι αντιδράσεις Ευρωπαίων και ηγετών ανά τον κόσμο ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένες – σε αντίθεση με την έντονη κινδυνολογία που διέρρεε κατά την προεκλογική περίοδο – τον ρόλο του σχολιαστή και του κριτή ανέλαβαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες η ζυγαριά έκλινε σημαντικά υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δέχθηκε καταιγισμό των φλας των φωτογράφων στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε στην Κυψέλη. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν πρωτοφανείς…
Από το ίδιο βράδυ των εκλογών ο διεθνής Τύπος πήρε φωτιά και αρκετό μελάνι χύθηκε για την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Καυστικοί και ευφάνταστοι τίτλοι, σκίτσα με σημειολογία, και χαρακτηρισμοί όπως «τρελός αριστερός», «μετεωρίτης», «Ούγκο Τσάβες», «Έλληνας Τσε Γκεβάρα» και «Κένταυρος» είδαν το φως της δημοσιότητας.
Δημοσιεύματα από ολόκληρο τον κόσμο ανακάλυψαν τον 40χρονο πολιτικό, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητά του και τις δυνατότητες του στη διακυβέρνηση της Ελλάδας.
Από τα πρώτα σκίτσα που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση ήταν εκείνο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η βρετανική Telegraph. Η εικόνα με ένα πόδι «ντυμένο» με την ελληνική σημαία κλωτσάει τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και γνώρισε ιδιαίτερη αποδοχή στα social media και όχι μόνο μεταξύ των ελλήνων χρηστών.
Οι προεκλογικοί «ζουρνάδες» και τα «νταούλια» του Αλέξη Τσίπρα για τις αγορές δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα. «Ο χορός ξεκίνησε» έγραψε η γερμανική εφημερίδα Der Freitag, η οποία κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο μια εικόνα με τον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ να χορεύουν συρτάκι!
Μέσω ενός σκίτσου εμπνευσμένου από τη μυθολογία επιχείρησε η σκιτσογράφος του Guardian να αποτυπώσει τη «μάχη» για το ευρώ μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα. Η σκιτσογράφος επέλεξε να δώσει στη Μέρκελ τη μορφή της Σγίγγας και τον Τσίπρα εκείνη του Κενταύρου. Η γερμανίδα καγκελάριος μάλιστα εμφανίζεται πάνω σε έναν λόφο από χρήματα…
Το κλίμα στο Βερολίνο για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε στην πρώτη αντίδραση των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Με τον τίτλο «Ευρω-Φρίκη» υποδέχθηκε τα αποτελέσματα η Bild.
Ως «τρελό αριστερό» και «ορκισμένο άθεο» χαρακτήρισε το έγκριτο βρετανικό περιοδικό Economist τον νέο έλληνα πρωθυπουργό, ενώ η Hurriyet έγραψε «το απείθαρχο παιδί στην εξουσία».
Με έναν ακόμα πιο τολμηρό τίτλο οι Financial Times διερωτώνται αν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί ένας νέος Ούγκο Τσάβες ή ένας Λούλα Ντα Σίλβα, πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας, ενώ το ιταλικό πρακτορείο Ansa ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο «Τσε Γκεβάρα της Ελλάδας», με στόχο να σταματήσει η πολιτική λιτότητας που έχει φθείρει τον ελληνικό λαό.
Από το στόχαστρο δεν έλειψε και η κριτική για το dress code του πρωθυπουργικού ζεύγους. Πρώτα «χτύπησε» το γνωστό περιοδικό μόδας Vogue. Η «βίβλος» της μόδας και του στιλ, αφιέρωσε μερικές από τις ηλεκτρονικές σελίδες της για να προτείνει στην 40χρονη σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα, νέα γκαρνταρόμπα!
Αυτό είναι ένα από τα σύνολα που της πρότεινε η Vogue...
Και μετά την Περιστέρα – ή Μπέτυ όπως τη φωνάζουν – Μπαζιάνα στο μικροσκόπιο μπήκαν και οι ενδυματολογικές επιλογές του ίδιου του πρωθυπουργού. Το περιοδικό Women's Wear Daily, βαθμολόγησε την εμφάνισή του, με «C», δηλαδή με «Γ», βαθμός διόλου κολακευτικός.
Χαρακτηριστικό ήταν και το εξώφυλλο της γαλλικής εφημερίδας Liberation, με τίτλο «Ελλάδα: Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης».
Η γαλλική Le Monde έγραψε «Αλέξης Τσίπρας, ο μετεωρίτης» και έκανε μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απελευθέρωσε ένα λευκό περιστέρι που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα κατά τον αγιασμό των υδάτων για τα Θεοφάνεια, στο λιμάνι του Πειραιά. «Το περιστέρι αποτελεί σύμβολο θρησκείας, τη στιγμή που ένας «πρώην ακτιβιστής που δεν έχει καν βαπτίσει τα παιδιά του, γεγονός που αποτελεί ζήτημα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, φαίνεται να πείθει τους Έλληνες», ανέφερε.
Η πολιτική ορκωμοσία
Ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε ιστορία καταλαμβάνοντας την εξουσία αλλά και με το να μην ακολουθήσει το τελετουργικό και να ορκιστεί σε θρησκευτικό όρκο. Το δεύτερο, μετά τον Πάνο Καμμένο, ραντεβού του νέου πρωθυπουργού δεν ήταν αυτό ακριβώς που θα ανέμενε κανείς. Μετέβη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Και όχι για να πάρει την… ευχή του, αλλά για να εξηγήσει ότι η δική του ορκωμοσία θα είναι πολιτική.
Η πρώτη πολιτική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού
Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή όπου κατέθεσε λουλούδια ως φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου, σε μια συμβολική κίνηση, την πρώτη του ως πρωθυπουργός.
Το στίγμα της διακυβέρνησης δόθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα…
Η πικρία του Αντώνη Σαμαρά που δεν τον άφησε να πράξει το στοιχειώδες, να συγχαρεί δηλαδή τον νέο πρωθυπουργό, δίνει στον Αλέξη Τσίπρα, όχι μια ευκαιρία, αλλά μία πρόκληση. Να αποδείξει ότι δεν θα ολισθύνει στη μικροψυχία, αλλά ότι θα διατηρήσει μετεκλογικά το πολιτικό του ήθος και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στον ελληνικό λαό που έδωσε για πρώτη φορά την εντολή διακυβέρνησης στην Αριστερά.
Το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ξετυλίχθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα της πρωθυπουργίας του. Το τετράπτυχο των προτεραιοτήτων συγκροτείται από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την αναπτυξιακή στήριξη της οικονομίας και τη σύγκρουση με κατεστημένο και διαπλοκή.
Ακόμα και πριν το υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο, οι νέοι υπουργοί είχαν ξεκινήσει το ξήλωμα των μέτρων. Με λίγα λόγια, δεσμεύτηκαν για την επαναπρόσληψη στο δημόσιο όλων όσων έφυγαν με διαθεσιμότητα, την επαναλειτουργία της παλιάς ΕΡΤ, το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων, την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων στα σχολεία, την επιστροφή στα πανεπιστήμια τω αιώνιων φοιτητών αλλά και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και του δώρου των Χριστουγέννων στους συνταξιούχους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου