Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Είναι τρελά αυτά τα αγριοκάτσικα!

Είναι τρελά αυτά τα αγριοκάτσικα!
Αυτές οι φωτογραφίες θα σε πείσουν πως στο σκαρφάλωμα δεν υπάρχει όμοιος τους...
Στο The Hobbit: The Battle of the Five Armies, κατά τη διάρκεια της μεγάλης μάχης, όλες οι φυλές που πήραν μέρος είχαν ιππικό. Το ιππικό αυτό όμως δεν ήταν το ίδιο για όλους:
άνθρωποι και ξωτικά είχαν κλασικά άλογα, ενώ τα orcs είχαν λύκους. Οι νάνοι όμως λόγω ύψους εμφανίστηκαν να ιππεύουν αγριόχοιρους αλλά και αγριοκάτσικα! Ωραίες λεπτομέρειες, από τον μαγικό κόσμο που σκαρφίστηκε ο J.R.R. Tolkien. Μια χαρακτηριστική σκηνή όπου ο Fili καβάλα σε ένα αγριοκάτσικο σκαρφαλώνει τους απότομους λόφους, χτυπούσε άσχημα στο μάτι, λόγω κακού CGI. Μερικές μέρες μετά συζητάγαμε για τη σκηνή αυτή και το κατά πόσο ένα αγριοκάτσικο θα ανέβαινε σε θεωρητικά απροσπέλαστα σημεία. Οπότε αποφασίσαμε να μαζέψουμε ορισμένες απίθανες φωτογραφίες με εκπληκτικά στιγμιότυπα που καταγράφουν αυτά τα ατρόμητα ζώα σε απίστευτα σημεία...





Τα αγριοκάτσικα ανήκουν στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων και οι κλειδώσεις τους είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπου που τους επιτρέπει να έχουν τρομερή ισορροπία αλλά και να εκτελούν μεγάλα άλματα με ευκολία.

Τα αγριοκάτσικα όπως όλα τα κατσίκια όντως μασάνε οτιδήποτε βρουν, αλλά για την τροφή τους είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά. Δεν τρώνε οτιδήποτε φυτρώνει μέσα στο χώμα, οπότε περιορίζονται στα μέρη των φυτών που είναι εκτός εδάφους. Γι' αυτό και φτάνουν σε απίστευτα σημεία για να εξασφαλίσουν την τροφή τους...

Αν νομίζεις πως ένα αγριοκάτσικο με το χαρακτηριστικό μούσι είναι αρσενικό, ξανασκέψου το! Ακόμα και θηλυκά μπορεί να έχουν μούσι...

Οι καρδιακοί παλμοί των αγριοκάτσικων είναι κατά μέσο όρο περίπου 135 ανά λεπτό, που μεταφράζεται περίπου σε 15 αναπνοές ανά λεπτό, σχεδόν όσες και οι λαγοί!

Το γάλα κατσίκας θεωρείται πως έχει υψηλότερη θρεπτική αξία από το αγελαδινό και χωνεύεται πιο εύκολα από τον άνθρωπο. Ο Mahatma Gandhi έχει καταγραφεί πως έπινε κατσικίσιο γάλα κάθε μέρα της ζωής του μέχρι τα 78 του χρόνια.

Στην Ελλάδα έχουμε και τα κρι-κρι τα οποία σήμερα βρίσκονται μόνο στην Κρήτη και σε τρία μικρά νησάκια κοντά της (νήσοι Δία, Θοδωρού, και Άγιοι Πάντες).

Υπάρχει ένας μύθος που θέλει κάποιους βοσκούς στην Αιθιοπία να παρατήρησαν πως κάποια αγριοκάτσικα που έτρωγαν καρπούς από συγκεκριμένα δένδρα παρουσιάζονταν πιο ευκίνητα και ενεργητικά, καθώς και δεν κοιμόντουσαν όπως τα υπόλοιπα. Έτσι δοκίμασαν να φτιάξουν ρόφημα βράζοντας τους καρπούς αυτούς και διαπίστωσαν πως έχει τις ίδιες παρενέργειες και πάνω τους... Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο γνωστός σε όλους μας καφές!



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου