Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Κιλτιρίτσια της Καβάλας

Παραδοσιακό φαγητό της Καβάλας, τα κιλτιρίτσια έχουν τη δική τους προσωπικότητα: το πλιγούρι αλλά και το μικρό τους σχήμα τους δίνει μια άλλη, πολύ φινετσάτη νοστιμιά.
Ενίοτε, όταν δεν θέλω να τα συνοδεύσω με ρύζι, κόβω στην κατσαρόλα κομμάτια από λαχανικά, όπως κολοκύθι, πατάτα, καρότο και μαϊντανό κι έτσι έχω έτοιμο το φαγητό με το συνοδευτικό του.

Υλικά


  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι ψιλό
  • 4 κρεμμύδια, περασμένα από τον τρίφτη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 συσκευασία κονκασέ ή 3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες χωρίς το φλούδι τους
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανό για το σερβίρισμα

kiltiritzia psiΔιαδικασία

Βήμα 1

Σε μια λεκάνη ζυμώνετε τον κιμά με το μισό κρεμμύδι, τη μισή πάπρικα, το πλιγούρι, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο, μαζί με ½ φλιτζάνι νερό.

Βήμα 2

Λαδώνετε τα χέρια σας για μεγαλύτερη ευκολία και πλάθετε μικρά κεφτεδάκια στο μέγεθος του καρυδιού.

Βήμα 3

Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα, σοτάρετε το υπόλοιπο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και σβήνετε με τη ντομάτα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε την υπόλοιπη πάπρικα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι νερό.

Βήμα 4

Τοποθετείτε στην κατσαρόλα τα κιλτιρίτσια, σκεπάζετε και μαγειρεύετε το φαγητό για 25 λεπτά. Τα σερβίρετε πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tips
-Τα κιλτιρίτσια είναι πιο νόστιμα από τα γιουβαρλάκια και πανεύκολα. Παίρνουν επιπλέον γεύση αν αντικαταστήσετε το νερό με ένα φρέσκο ζωμό του ψυγείου.
-Ο φρέσκος βασιλικός στο σερβίρισμα τους πάει πολύ, το ίδιο και η ρίγανη.


  • Μερίδες : 4-5
  • Χρόνος προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος ψησίματος : 25m
  • Έτοιμο σε : 60m
Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου