Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Άρτος τύπου 90%

Το μυστικό κρύβεται στο νερό…
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό αλεύρι τύπου 90%

- 30 γραμμάρια μαγιά νωπή

- 20 γραμμάρια αλάτι

- 550-600 γραμμάρια νερό

- 10 γραμμάρια ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής - Εκτέλεση συνταγής
1. Λιώνουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό και το ίδιο το αλάτι σε άλλο μπολ όμως.
2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα σε μια μπασίνα (μπολ) και ζυμώνουμε πολύ καλά με το χέρι.
3. Ανακατεύουμε συνέχεια έως γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
4. Το αφήνουμε σε ένα για 10 λεπτά σκεπασμένο και μετά το κόβουμε σε ισάριθμα κομμάτια και τα πλάθουμε καρβέλια.
5. Το τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα ή με λαδόκολλα και το βάζουμε στον φούρνο στους 50C για να φουσκώσει, τοποθετώντας μέσα και ένα ανοξείδωτο μπολ με βρασμένο νερό, αφήνοντας τα ψωμιά γύρω στα 20-30 λεπτά.
6. Τα βρέχουμε και ρίχνουμε σουσάμι από πάνω και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 200C για 20-30 λεπτά και ανάλογα τον φούρνο που έχουμε.
7. Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε από την λαμαρίνα αμέσως για να μην πανιάζουν.
Tip: Προσοχή στο νερό, ανάλογα την εποχή ρίχνουμε το αντίθετο σε θερμοκρασία νερό δηλαδή καλοκαίρι νερό ψυγείου και χειμώνα νερό ζεστό, και τη μαγιά την λιώνουμε πάντα σε χλιαρό νερό για να ξεκινήσει την διαδικασία ανάπτυξης.




 
Chef ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΜΟΥΖΑΚΗΣ Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου