Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΛΙΣΤΕΣ Μαριονέτες, γυπαετός ο πωγωνοφόρος, Παναγιά η Ανθρωπινή και άλλες απίστευτες ΜΚΟ

 
Απίστευτες ονομασίες που σπανίως υποδηλώνουν κάποια πανθομολογούμενη κοινωνική
αναγκαιότητα που χρήζει κρατικής υποστήριξης, παχυλές χρηματοδοτήσεις και τελικά αδιαφανείς τοποθετήσεις των κονδυλίων κρύβει ο λαβύρινθος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Το «Εθνος» δημοσιεύει σήμερα τρεις σχετικές λίστες. Η πρώτη προέρχεται από το υπ. Εργασίας. Αλλες δύο περιλαμβάνονται σε ισάριθμα πορίσματα που συντάχθηκαν το 2011, το πρώτο από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (με πρωτοβουλία των Τσούρα - Τραγάκη), και η δεύτερη από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη μέσω έρευνας ορκωτών λογιστών.
Μόνο από το υπουργείο Εργασίας από το 2005 έως το 2011 είχαν χρηματοδοτηθεί 707 ΜΚΟ με 39 εκατομμύρια. Κάποιες από τις επιδοτήσεις αυτές επιχειρήθηκε να συνδεθούν με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αρκούσε μάλιστα η δημιουργία μίας και μόνο θέσης εργασίας για να συμμετάσχει η ΜΚΟ στις συγκεκριμένες δράσεις. Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Από τις 707 χρηματοδοτηθείσες ΜΚΟ δημιουργήθηκαν μόλις 1.826 θέσεις απασχόλησης.Μάλιστα υπήρξαν εκτεταμένες καταγγελίες για καθυστερήσεις στην πληρωμή των ατόμων που έμπαιναν στα επιδοτούμενα προγράμματα των ΜΚΟ, καθώς κατεγράφησαν και οργανώσεις με προβλήματα στην ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα...

Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή και μέχρι το 2011 η συντριπτική πλειονότητα των ΜΚO έλαβε ποσά από 25.000 έως 150.000 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για οργανώσεις με γνωστή και αποδεδειγμένη δράση, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις «άσημων» ΜΚΟ ο ρόλος των οποίων, όπως τουλάχιστον περιγράφεται στις ονομασίες, εγείρει ερωτηματικά για την αναγκαιότητα χρηματοδότησής τους, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης...

Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται η καθιέρωση νέου θεσμικού πλαισίου για το θέμα των χρηματοδοτήσεων από το υπουργείο Εργασίας.

Χωρίς βεβαίως η όποια ονομασία ή τα ποσά στήριξης να συνεπάγονται και κάποια παρατυπία, στον κατάλογο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ΜΚΟ όπως οι «Φίλοι των Ελληνικών Μαριονετών», οι «Γενίτσαροι και Μπούλες Νάουσας» και ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Το Φλάμπουρο».

Οικολογικές
Οργανώσεις με οικολογικό και περιβαλλοντικό προσανατολισμό είναι κυρίαρχες στη λίστα των ΜΚΟ και σε αρκετές περιπτώσεις η δράση τους έχει τοπικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα ο «Σύλλογος Προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας», το «Κέντρο Μελέτης Λίμνης Βοιβηίδας», το «Σωματείο οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» και ο «Φορέας θερμοκηπιακής τομάτας Σκάλας».

Τέλος στον κατάλογο κυριαρχούν πολιτιστικοί σύλλογοι, μορφωτικοί σύλλογοι, ποδηλατικοί όμιλοι. Επίσης βρίσκουμε τη ΣΠΕΙΡΑ - ΣΠΕΙΡΑ, Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου αλλά και χορωδίες.

Ενδεικτικές πάντως του σαθρού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτούργησαν πολλές από τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ είναι οι διαπιστώσεις του πορίσματος Τραγάκη - Τσούρα που κατατέθηκε το 2011 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στο πόρισμα τονίζεται πως άνω των 100 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία στις ΜΚΟ, «χωρίς ωστόσο να υπάρχει έλεγχος για το σε ποιες οργανώσεις και με ποια κριτήρια δίνονται αυτά τα χρήματα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σύσταση επιτροπής

Στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος ελέγχου των ΜΚΟ αποφάσισε η κυβέρνηση έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά τις αποκαλύψεις για τις ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις.

Επικεφαλής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που αναμένεται να συνεδριάσει άμεσα πιθανότατα και σήμερα, έχει τεθεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ενώ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών.

Στην επιτροπή θα συμμετέχει επίσης ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Καράκωστας. Σκοπός της επιτροπής θα είναι η σύνταξη σχεδίου νόμου με στόχο τη θέσπιση ενιαίων κριτηρίων διαφάνειας ελέγχου και χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ



ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΕΠΑ
Παρίστανε τον σωτήρα σε στημένες ''πυρκαγιές''

Μέχρι και... κοινωνικά ιατρεία ίδρυε -με το αζημίωτο- ο πρόεδρος του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών και Αναδασωτών Ν. Σαχινίδης, ο οποίος, όπως αποκάλυψε η έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχε στήσει μία επικερδή επιχείρηση με «βιτρίνα» τον εθελοντισμό, εισπράττοντας πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ από συνδρομές δήμων και επιχειρήσεων.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, το ΕΣΕΠΑ πρότεινε σε δήμους της χώρας συμφωνίες - πακέτο για τη δημιουργία σταθμών πυροπροστασίας αλλά και κοινωνικών ιατρείων. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, στον Δήμο Ζαγορίου - Ιωαννίνων το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφηκε πέρυσι, αλλά δεν υλοποιήθηκε για άγνωστους λόγους, ενώ στην περίπτωση του Δήμου Βέροιας η συμφωνία δεν «πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο «Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Δήμου Ζαγορίου με το ΕΣΕΠΑ», που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος», προβλέπεται η δημιουργία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού καθώς και Κοινωνικού Ιατρείου, με έδρα το Τσεπέλοβο, σε κτίριο που θα διαθέσει ο δήμος, έναντι ετήσιας συνδρομής ύψους 21.000 ευρώ. Στο συμφωνητικό αναφέρονται με λεπτομέρειες οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η κάθε πλευρά.

Μεταξύ αυτών που βαρύνουν το ΕΣΕΠΑ είναι η κάλυψη και η παροχή εκπαίδευσης των εθελοντών, η παρακολούθηση του παραρτήματος και η βοήθεια για τη σωστή λειτουργία, η καταβολή των τελών κυκλοφορίας και ασφαλειών των οχημάτων, η αντικατάσταση του εξοπλισμού που φθείρεται, καθώς και ένας διασώστης του ΕΚΑΒ (!) που θα υπηρετεί στο ιατρείο. Τα έξοδα λειτουργίας του σταθμού, πλην των τελών κυκλοφορίας και της ασφάλισης των οχημάτων, βαρύνουν αποκλειστικά τον δήμο.

Σύμφωνα με στελέχη του Δήμου Ζαγορίου, ο ΕΣΕΠΑ διατηρούσε στην περιοχή των Ασπραγγέλων δύο πυροσβεστικά οχήματα, βάσει συμφωνίας με τον πρώην Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου που συνενώθηκε με τον Καλλικράτη στον ενιαίο δήμο, έναντι ετήσιας συνδρομής 1.500 ευρώ. Το 2013 η ΜΚΟ πρότεινε την επέκταση της συμφωνίας με την εγκατάσταση σταθμού στο Τσεπέλοβο, με τρία υδροφόρα οχήματα, ένα ασθενοφόρο και ένα τζιπ που θα περιοδεύει στα Ζαγοροχώρια. Αντίστοιχη συμφωνία - πακέτο επιδιώχτηκε και στον Δήμο Βέροιας.

Αύγουστος του 2006, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Η πυρκαγιά κατακαίει επί μέρες, αφανίζοντας χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, όταν εμφανίζονται σε μια άκαυτη περιοχή στα δυτικά της χερσονήσου ο Ν. Σαχινίδης και ακόμα μερικοί εθελοντές πυροσβέστες. «Πήγε στη Σκιώνη, όπου δεν είχε φωτιά, έστησε μια εγκατάσταση, έφερε και δύο - τρία πυροσβεστικά οχήματα και κάλεσε τα κανάλια για να καταγγείλει ότι οι μπαρουτοκαπνισμένοι επαγγελματίες πυροσβέστες δεν δουλεύαμε, ενώ ο ίδιος πάλευε με τις φλόγες», θυμάται πυροσβέστης από τη Θεσσαλονίκη που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς. Αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, είναι να υπογράψει σύμβαση, λίγους μήνες μετά, με τον Δήμο Κασσάνδρας».

Β. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΔΩΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο... ΤΕΩΣ
Μέχρι και από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο πήρε δωρεά το ΕΣΕΠΑ. Ο τελευταίος μάλιστα πήγε αυτοπροσώπως στο εκπαιδευτικό κέντρο της ΜΚΟ στα Ριζώματα Ημαθίας πριν από μερικά χρόνια και πραγματοποίησε εγκαίνια μαζί με τον Ν. Σαχινίδη. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του Αννα Μαρία, η οποία διατηρεί ίδρυμα που φέρει το όνομά της και ασχολείται με την παροχή βοήθειας σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου