Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Νέα δεδομένα ως προς τις χρήσεις γης με νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ

Νέα δεδομένα ως προς τις χρήσεις γης, που βαίνουν προς το επαχθέστερο και…
εμπορικότερο, δημιουργεί σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ στην Κηφισιά, το οποίο προκάλεσε την καθολική αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το σ/ν «Περιβαλλοντική αναβάθμιση & ιδιωτική πολεοδόμηση - βιώσιμη ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, οικοδομικοί συνεταιρισμοί - χρήσεις γης», έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο προς διαβούλευση και αναμένεται να έρθει σύντομα προς συζήτηση στη Βουλή. Έντονα αντέδρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, το οποίο στη συνεδρίαση της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου ενέκρινε ψήφισμα κατά των δρομολογούμενων αλλαγών στον πολεοδομικό χάρτη της πόλης, που επιχειρείται να επιβληθούν δια νόμου, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τα ισχύοντα Προεδρικά Διατάγματα προστασίας.

«Η ρύθμιση με Νόμο θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά, αλλά και πολεοδομικά, όπου υφίσταται πολεοδομική σχεδίαση και όχι μόνο, η οποία έχει συνεκτιμήσει όλα τα σχετικά με την πολεοδόμηση στοιχεία και έχει διαμορφώσει καταστάσεις, οι οποίες είναι αδύνατον να τροποποιηθούν χωρίς σοβαρές συνέπειες στο οικιστικό περιβάλλον και στους όρους διαβίωσης των κατοίκων, σύμφωνα και με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμα και το περιεχόμενο των επιμέρους διατάξεων δημιουργεί σοβαρότατους προβληματισμούς γενικώς, με τις προσθήκες νέων χρήσεων, όπως ενδεικτικά αναφέρεται στο παράρτημα Α΄, αλλά και ειδικότερα στην περιοχή του Δήμου Κηφισιάς, όπου οι πρόσθετες ρυθμίσεις ανατρέπουν την επί δεκαετιών εγκεκριμένη σχεδίαση». 

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κηφισιάς, που επεξεργάστηκε το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου και έκανε την εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, καταλήγοντας: «Το κεφάλαιο Γ΄ του σχεδίου νόμου να αποτελέσει αντικείμενο ρυθμίσεων με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (εις αντικατάσταση ή τροποποίηση του ισχύοντος σήμερα Π.Δ. 23-2-1987 / Φ.Ε.Κ. 166Δ΄6-3-1987 «περί κατηγοριών χρήσεων γης»), ως είχε επιχειρηθεί στις αρχές του έτους 2012».


Έγκαιρη επισήμανση
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές που δρομολογεί στις χρήσεις γης το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, έκρουσε εγκαίρως προς τη δημοτική αρχή και τα συλλογικά όργανα του Δήμου Κηφισιάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου «ο Κηφισός», Δημήτρης Κυριαζόπουλος, προκειμένου να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους, λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης, που έχει οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «επιχειρείται να αλλάξουν πολλά πράγματα ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προέλθουν από την αλλαγή χρήσης γης σε ολόκληρους οικισμούς, όπως π.χ., ένθεν και ένθεν της Εθνικής Οδού, στη συνοικία Αδαμών και αλλού και να ανατρέψουν υφιστάμενες καταστάσεις Δικαίου και αγνοώντας εντελώς την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στο τελευταίο κεφάλαιο του υπό διαβούλευση νόμου για τις χρήσεις γης αναφέρεται ότι αλλάζει το μέχρι σήμερα καθεστώς κι ενώ οι χρήσεις γης εξεδίδοντο με Προεδρικό Διάταγμα, αφού πρώτα γινόταν έλεγχος από το ΣτΕ, ώστε να είναι σύμφωνες οι αλλαγές με τις συνταγματικές επιταγές, τώρα απλά θα ρυθμίζονται αυτές οι αλλαγές χρήσεις με νόμο.

Tι σημαίνει όμως αυτό; Απλά ένας υπουργός μέσα σε ένα νομοσχέδιο μπορεί να περάσει να γίνει αλλαγή χρήσης ίδρυσης πολυκαταστήματος, π.χ. στην Εκάλη, παρότι η περιοχή προστατεύεται με συνταγματικές ρυθμίσεις. Μέχρι να κάνουν προσφυγή οι κάτοικοι και ο Δήμος εναντίον του νόμου και εφόσον δικαιωθούν, το πολυκατάστημα θα μπορεί να λειτουργεί κανονικά τουλάχιστον για μια δεκαετία».

Υποχρεωτικές και επαχθέστερες χρήσεις
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 24 του σχεδίου νόμου (Περιοχές Πολεοδομικού Κέντρου - Κεντρικής Λειτουργίας Πόλης), προβλέπει, μεταξύ άλλων: «Σε υπάρχουσες κύριες αρτηρίες και συλλεκτήριες οδούς του οδικού δικτύου του Δήμου ή σε προβλεπόμενες από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, είναι υποχρεωτικός ο χαρακτηρισμός των Ο.Τ που έχουν πρόσωπο επί αυτών με χρήσεις Πολεοδομικού Κέντρου». Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αυτό σημαίνει ότι για ένα δρόμο με πλάτους 10 μέτρων, που στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει χαρακτηρισθεί ως συλλεκτήριος δρόμος, αλλά ποτέ δεν έχει λειτουργήσει έτσι με χρήση εκατέρωθεν «αποκλειστική κατοικία», το σχέδιο νόμου επιβάλλει τις χρήσεις «Πολεοδομικού Κέντρου». Τα άρθρα 21, 22, 23 και 24 επιβάλλουν στις πόλεις επαχθέστερες χρήσεις και μάλιστα υποχρεωτικά και με ανελαστικές εφαρμογές.

Στο άρθρο 43 (Μεταβατικές διατάξεις), μεταξύ των άλλων προβλέπεται (σε παρένθεση οι παρατηρήσεις και ενστάσεις του Δήμου Κηφισιάς):

1) Κάθε τροποποίηση ή αναθεώρηση εγκεκριμένων πολεοδομικών ή χωροταξικών σχεδίων ακολουθεί τις διατάξεις του παρόντος.

2) Τα Χ.Σ ή Π.Σ, τα οποία είναι σε διαδικασία τροποποίησης ή αναθεώρησης με τη δημοσίευση του παρόντος εγκρίνονται με τις προϋφιστάμενες διατάξεις. Κατ’ εξαίρεση, μετά από πρόταση και υποβολή σχετικής μελέτης του αρμοδίου για την εκπόνηση των σχεδίων οργάνου και έγκριση του αρμοδίου οργάνου δύναται να εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος» (Παρατήρηση: Ποιο είναι το «αρμόδιο όργανο»; Ο Δήμος συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία;).

3) Κατά το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, υποχρεωτικά επιτρέπονται όλες οι χρήσεις που αναφέρονται σε κάθε γενική κατηγορία που επιλέγεται με την έγκριση των σχεδίων (Παρατήρηση: Δηλαδή, υποχρεωτικά επιβάλλονται επαχθέστερες χρήσεις των υπαρχουσών, αδιαφορώντας για την ποιότητας ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος).

6) Σε υφιστάμενα εγκεκριμένα σχέδια που καθορίζουν χρήσεις, εφαρμόζεται η αντιστοίχιση με τους σχετικούς ΚΑΔ (Παρατήρηση: Αυτό σημαίνει χρήσεις εντός των προτεινομένων κατηγοριών χρήσεων;).

7) Ακίνητα σε Ο.Τ. που έχουν πρόσωπο επί κεντρικών οδών (πλάτους 30 μ.), όπου προβλέπεται η χρήση αμιγούς κατοικίας, από τη δημοσίευση του νόμου αυτόματα λαμβάνουν τις χρήσεις της Γενικής Κατοικίας (Παρατήρηση: Απαράδεκτη πρόταση για τις περιοχές αμιγούς κατοικίας, όπου καταστρέφεται και προσβάλλεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Εν τέλει, ο Δήμος δεν μπορεί να καθορίσει την πόλη που θέλει. Αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτόν. Αποκλείεται η χωροθέτηση αποκλειστικής κατοικίας, και επιβάλλεται να συνυπάρχουν όλες οι προβλεπόμενες στην κατηγορία «Αμιγής Κατοικία», χρήσεις. Ακόμη, στους άξονες, στις συλλεκτήριες οδούς, και στο βασικό οδικό δίκτυο επιβάλλεται η κατηγορία «Πολεοδομικό Κέντρο», με όλες τις προβλεπόμενες χρήσεις. Επίσης, τα έχοντα πρόσωπο επί κεντρικών οδών πλάτους 30 μ. και όπου προβλέπεται η χρήση της «αμιγούς κατοικίας» τότε αυτόματα, μετά την ισχύ του νόμου, θα μετατρέπεται η χρήση στην κατηγορία «γενική κατοικία»).

Διαφώνησε ο πρόεδρος του Δ.Σ.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις… μέχρι κατακραυγής, που προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το ψήφισμα δεν ήταν ομόφωνο, με τον πρόεδρο του Σώματος, μάλιστα, Νίκο Παναγιώτου, να διαφωνεί ανοικτά με τις προτάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και τελικά να μειοψηφεί. Ο κ. Παναγιώτου και ως πολιτικός μηχανικός στην επαγγελματική του ενασχόληση, εμφανίστηκε επιφυλακτικός στα όσα διατυπώθηκαν, τονίζοντας, μεταξύ άλλων για το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ: «Τα υφιστάμενα Προεδρικά Διατάγματα δεν καταργούνται με την ψήφιση του νέου νόμου. Οι χρήσεις γης που προτείνονται, δεν επιβάλλονται στο σύνολό τους και δεν αλλάζουν αυτόματα σε όλη την Ελλάδα με την ψήφιση του νέου νόμου, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η διακριτική ευχέρεια ποιες από αυτές τις κατηγορίες θα επιλέξουμε. Τελικά ο νέος νόμος είναι ευέλικτος, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και ευάλωτος σε τυχόν προσφυγές. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω προς εξέταση ζητήματα, θα πρέπει να διευκρινιστούν με μεταβατικές διατάξεις».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου