Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Κινηματογράφος: Σκοτώθηκε ο «Ρίνγκο»

Απεβίωσε μετά από τροχαίο ατύχημα ο γνωστός ιταλός «κάου μπόι» Τζουλιάνο Τζέμα ηθοποιός Τζουλιάνο Τζέμα, γνωστός από τον ρόλο του Ρίνγκο σε ταινίες γουέστερν -
σπαγγέτι, σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε τροχαίο που σημειώθηκε κοντά στη Ρώμη. Ήταν 75 ετών.

Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1938 στη Ρώμη, ο Τζουλιάνο Τζέμα ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο σε ηλικία 18 ετών ως κασκαντέρ.

Ο Τζέμα συμμετείχε σε 73 κινηματογραφικές ταινίες και σε 25 τηλεοπτικές σειρές και συνεργάστηκε με πάρα πολλούς και γνωστούς ηθοποιούς, παραγωγούς και σκηνοθέτες στη διάρκεια της καριέρας του, όπως τον Τσάρλτον Ίστον στο Μπεν Χουρ και τον Αλέν Ντελόν στον Γατόπαρδο του Λουκίνο Βισκόντι το 1962, αλλά και τους Κερκ Ντάγκλας, Ρίτα Χέιγουορθ, Χένρι Φόντα, Λιβ Ούλμαν, Φιλίπ Νουαρέ και Κατρίν Ντενέβ.

Ο Οδυσσέας του Eurowestern

Οταν ήταν ακόμη παιδί, ο αγαπημένος ηθοποιός του Τζουλιάνο Τζέμα ήταν ο Μπαρτ Λάνκαστερ. Και ίσως να μην είναι καθόλου τυχαίο που όπως ο Λάνκαστερ έτσι και ο Τζέμα είχε ακροβατικές ικανότητες. Τα σπορ άλλωστε, υπήρξαν ένα γενικότερο πάθος του Τζέμα από παιδί. Δώδεκα χρονών ήταν άσος στη γυμναστική και στα 16 άρχισε να μαθαίνει μποξ. Ακόμα και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Τζέμα δεν έπαψε ποτέ να γυμνάζεται. Είχε υπάρξει σθεναρός κολυμβητής, ιππέας, αλεξιπτωτιστής και μοτοσικλετιστής.

Οι πρώτες επαφές του Τζουλιάνο Τζέμα με τον χώρο της σόου μπίζνες έγιναν μέσα από την διαφήμιση. Η αθλητική κορμοστασιά και το γυμνασμένο σώμα του τον βοήθησαν ώστε να υπογράψει συμβόλαιο ως κασκαντέρ (αντικαταστάτης σε επικίνδυνες σκηνές) στην Τσιεντσιτά. Στιγμιαίες εμφανίσεις στις ρωμαϊκές «χλαμύδες» της εποχής (δεκαετίες 1950 και 1960) αλλά και στις αντίστοιχες αμερικανικές παραγωγές που γυρίζονταν τότε στην Ιταλία.

Για παράδειγμα, ο Τζέμα έχει κάνει μια μικρή εμφάνιση στο «Μπεν Χουρ» του Γουίλιαμ Γουάιλερ που γυρίστηκε στην Τσινετσιτά. Η γνωριμία του με τον σκηνοθέτη Ντούτσιο Τεσάρι στα γυρίσματα της «Μεσσαλίνα» (όπου ο πρώτος ήταν βοηθός σκηνοθέτη) υπήρξε σημαντικός σταθμός στην καριέρα του ηθοποιού. Ο Τεσάρι του έδωσε τον βασικό στον «Τύραννο των Θηβών», την πρωτη ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος και τον επέλεξε επίσης για τον ρόλο του πιστολέρο Ρίνγκο στο «Ένα πιστόλι για τον Ρίνγκο», παραγωγής 1965. Ο Ρίνγκο, ένα περίεργο κράμα παιχνιδιάρη, κυνικού και τρυφερού φονιά υπήρξε ο διασημότερος ρόλος της κινηματογραφικής καριέρας του Τζέμα.

Οπως το «Για μια χούφτα δολάρια» του Σέρτζιο Λεόνε και το «Django» του Σέρτζιο Κορμπούτσι, έτσι και το «Ένα πιστόλι για τον Ρίνγκο» έπαιξε και αυτό τον ρόλο του στην θεμελίωση του ευρωπαϊκού γουέστερν, γνωστού ως «σπαγγέτι». Και οι τρεις ταινίες άλλωστε είναι γυρισμένες ανάμεσα στην τριετία 1963 - 1965.

Το «Ενα πιστόλι για το Ρίνγκο» ακολουθήθηκε από μια δεύτερη ταινία «Ρίνγκο», η οποία αν και καλύτερη, δεν είχε καμία σχέση με την πρώτη. Απλώς χρησιμοποιήθηκε το όνομα Ρίνγκο για καθαρά εμπορικούς λόγους. Γυρισμένη και πάλι από τον Τεσάρι, η «Επιστροφή του Ρίνγκο» ήταν μια ελεύθερη διασκευή της «Οδύσσειας» του Ομήρου στην οποία ο Οδυσσέας/ Ρίνγκο επέστρεφε μεταμφιεσμένος στον τόπο του μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο και σιγά- σιγά οργανωνόταν για να πάρει την εκδίκησή του.

Ανάμεσα στις δυο ταινίες «Ρίνγκο», ο Τζέμα έπαιξε στο επίσης κλασικό σπαγγέτι γουέστερν «Ένα τρύπιο δολάριο» του Τζόρτζιο Φερόνι, με τον οποίο συνεργάστηκε επίσης στις ταινίες «Fort Yuma Gold» και «Wanted», επίσης γουέστερν. Ο Τζέμα εξακολούθησε να παίζει σε ιταλικά γουέστερν μέχρι την πρακμή του είδους στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Μια από τις τελευταίες γουέστερν ταινίες του είναι η «Καλιφόρνια» του Μικέλε Λούπο.

Η ταύτισή του ιταλού ηθοποιού με αυτές τις ταινίες ήταν τέτοια που ακόμα και στην Ιταλία ο Τζέμα δεν έπαψε ποτέ να θεωρείται σταρ των γουέστερν, παρότι είχε παίξει και σε άλλες ταινίες και μάλιστα πολύ καλές. Ανάμεσά τους ο «Γατόπαρδος» του Λουκίνο Βισκόντι το 1962 και στην δεκαετία του 1970 η «Ερημος των Ταρτάρων» του Βαλέριο Τζουρλίνι, το «Τένεμπρε» του Ντάριο Αρτζέντο αλλά και το μικρό αριστούργημα του Λουίτζι Κομεντσίνι «Εγκλημα αγάπης» όπου ήταν ο εραστής της Στεφανία Σαντρέλι.

Συνολικά ο Τζέμα έπαιξε σε 73 κινηματογραφικές ταινίες και σε 25 τηλεοπτικές σειρές. αλλά και οι Κερκ Ντάγκλας, Ρίτα Χέιγουορθ, Χένρι Φόντα, Λιβ Ούλμαν, Φιλίπ Νουαρέ και Κατρίν Ντενέβ.

Το τρίτο πάθος του Τζουλιάνο Τζέμα ήταν η γλυπτική, Τέχνη με την οποία υπήρξε ιδιαίτερα αφοσιωμένο τα τελευταία χρόνια. Στην ιστοσελίδα του ωστόσο, ανέφερε ότι από μικρό παιδί αγαπούσε τις κατασκευές από πηλό και ξύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου