Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Στο νόμο για τις ΣΔΙΤ οι διαγωνισμοί για τα απορρίμματα

Την ένταξη των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια απορριμμάτων στην Αττική στο νόμο για τις ΣΔΙΤ και την άμεση προκήρυξη τους αποφάσισε η κυβέρνηση.

Στην συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για το θέμα την οποία προήδρευσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί έως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε, αυτοί θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2013. Η συνολική δυναμικότητα θα είναι 1,3 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως. Τα εργοστάσια θα γίνουν στη Φυλή, στα Ανω Λιόσια, στο Γραμματικό και στη Κερατέα.

Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε 1,2 δις. Ευρώ. Στη φάση της λειτουργίας θα δημιουργηθούν πάνω από 1000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1200 κατά την κατασκευή. Εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ, με στόχο αφενός την επιτάχυνση υλοποίησής τους και αφετέρου τη μείωση του τελικού κόστους χρήσης για τους πολίτες. Εξετάζεται ακόμη η εμπλοκή της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση των έργων.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Ήδη με τη μέθοδο ΣΔΙΤ υλοποιούνται ήδη άλλα 6 έργα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, στη Πελοπόννησο, στην Ηλεία, στις Σέρρες, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Αχαία.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη «να μην κάνει πίσω» στην εφαρμογή του προγράμματος και επισημαίνει τον πέλεκυ της Ευρωπαικής Ένωσης και τον άμεσο κίνδυνο να χαθούν κονδύλια. Να σημειώσουμε πάντως ότι η εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα στην Αττική μετράει ήδη αναμονή εννέα χρόνων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «οι μειοψηφίες δεν θα μας σταματήσουν ώστε να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαική χώρα. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Υλοποιούμε ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «τα έργα είναι προς όφελος των πολιτών» και επισήμανε τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων.

Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.

Κασσιανός Τζέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου