Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Opel Blitz στα Vivaro και Movano

Οι αδημοσίευτες φωτογραφίες έδειχναν ότι η Opel είχε έτοιμο για παραγωγή στα μέσα της δεκαετίας του 1930 ένα όχημα διανομών με εξαιρετικά μοντέρνα εμφάνιση.Οι φωτογραφίες απεικονίζουν ένα compact van πρωτοποριακής σχεδίασης, που φαίνεται πλήρως εξελιγμένο και λειτουργικό. Το όνομα του project ήταν γραμμένο με μολύβι πίσω από τις φωτογραφίες: 1.5-23 COE. Οι αριθμοί αναφέρονται στον κυβισμό του κινητήρα (1.488 cc) και στο κατά προσέγγιση μεταξόνιο (2.400 mm). Το “COE” συμβολίζει το “Cab Over Engine”.

Το πρωτότυπο ήταν πολύ πρωτοποριακό για τη δεκαετία του 1930. Σε σύγκριση με οχήματα με συμβατικό μακρύ καπό κινητήρα, το όχημα αυτό διέθετε πιο συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις, διατηρώντας παράλληλα μεγάλη χωρητικότητα για τη μεταφορά φορτίων. Ο κινητήρας ήταν τοποθετημένος είτε από κάτω είτε λίγο μπροστά από τον πάγκο καθισμάτων.

Πριν το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, τέτοια οχήματα υπήρχαν μόνο στις Η.Π.Α., τη Γερμανία και τη Γαλλία. Υπήρχαν μόνο δύο Γερμανικά οχήματα COE – και τα δύο από τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Κάθε ένα διέθετε μια πολύ βασική καμπίνα σε σχήμα κουτιού και κινούνταν από δίχρονους, δικύλινδρους κινητήρες. Κανένα από τα δύο δεν διέγραψε ιδιαίτερα επιτυχημένη εμπορική πορεία. Εκείνη την εποχή, η αγορά προτιμούσε οχήματα με μακρύ καπό κινητήρα, όπως τα κορυφαία στην κατηγορία τους φορτηγά 0.3-3.0 τόνων που προσέφερε η Opel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου