Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ρωσία: Απειλεί να διακόψει τη ροή αερίου και μέσω Ουκρανίας – Η κόντρα της Gazprom με την Naftogaz

 Νέο «μέτωπο» για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης έχει ανοίξει με τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον ρωσικό κολοσσό της Gazprοm και τον ουκρανικό διαχειριστή Naftogaz.Η Naftogaz έχει προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο κατηγορώντας την Gazprom ότι δεν την είχε πληρώσει εγκαίρως ή πλήρως για τη διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας.
Από πλευράς της, η Gazprom υποστήριξε ότι την εμποδίζουν οι δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, απειλώντας με τέλος στην ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, η Gazprom ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Naftogaz σε περίπτωση που συνεχίσει την υπόθεση της διαιτησίας, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί στην Gazprom να καταβάλει στην Ουκρανία τα τέλη διαμετακόμισης.







Αν σταματήσουν οι ροές, τότε η Δυτική Ευρώπη θα είναι εντελώς αποκομμένη αφήνοντας μόνο τον TurkStream να στέλνει αέριο στην Τουρκία και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας ήταν σταθερές την Τετάρτη, ωστόσο στα μειωμένα επίπεδα που βλέπουμε από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.



Το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Οκτωβρίου διαπραγματευόταν σήμερα στο Άμστερνταμ (TTF) στο +13,1% και την τιμή του στα 210 ευρώ η μεγαβατώρα.

Χθες το απόγευμα, η τιμή του αερίου αυξήθηκε κατά 17%, φτάνοντας στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου