Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

«Σαλβίνι παραιτήσου»: Αναταράξεις στη Λέγκα μετά το μονοψήφιο ποσοστό στις ιταλικές εκλογές

Άρχισαν τα... όργανα στο ακροδεξιό κόμμα «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι, καθώς τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι «φωνές» που ζητούν την παραίτησή του με πρωτοκλασάτα στελέχη να του επιρρίπτουν την πλήρη ευθύνη για το μονοψήφιο ποσοστό που απέσπασε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι , σχολίασε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της Κυριακής ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημοκρατία με πρωθυπουργό τη Μελόνι» με τους πολιτικούς αναλυτές να διερωτώνται τι κρύβεται πίσω από αυτή τη δήλωσή του.



Το γεγονός ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Μελόνι, ο οποίος δημιούργησε τον «κεντρώο πόλο» στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, προέβη σε αυτή την δήλωση, προκαλεί αίσθηση στα ιταλικά ΜΜΕ. Ο Ρέντσι δήλωσε επίσης στο δίκτυο «Enews» ότι, εάν οι Δημοκρατικοί του Ενρίκο Λέτα είχαν βάλει τα δυνατά τους, δεν θα πανηγύριζε η σταρ της Ακροδεξιάς, Τζόρτζια Μελόνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, ακούγοντας ότι το κόμμα του απέσπασε μόλις 19% στις εκλογές, έσπευσε να ανακοινώσει την παραίτησή του. Τόνισε όμως ότι θα οδηγήσει το κόμμα μέχρι τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου για την εκλογή του διαδόχου του.

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η Λέγκα




Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», ένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους της μεγάλης νικήτριας των εκλογών, βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.



Το «ντροπιαστικό» ποσοστό που απέσπασε η Λέγκα - μόλις 9% - χρεώνουν πολλοί ομοϊδεάτες του στον Σαλβίνι ο οποίος τέθηκε επικεφαλής ενός κόμματος που το 2019 συγκέντρωνε σχεδόν 40%.

«Ήρθε η ώρα για έναν νέο ηγέτη», έγραψε ο Ρομπέρτο Μαρόνι, πρώην επικεφαλής της Λέγκα και πρώην κυβερνήτης της Λομβαρδίας, σε άρθρο του στην ημερήσια ιταλική εφημερίδα «Il Foglio». «Ξέρω ποιος πρέπει να εκλεγεί ως νέος γραμματέας του κόμματος. Αλλά δεν αναφέρω ονόματα, προς το παρόν».

Σε στέλεχος από το ακροδεξιό κόμμα της Μελόνι το υπουργείο Εσωτερικών

Η δήλωση Μαρόνι έρχεται ως απάντηση σε πολλά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου , σύμφωνα με τα οποία, ο Ματέο Σαλβίνι, δεν θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία Μελόνι, ρόλο που είχε από το 2018 έως το 2019, όταν το κόμμα του κυβερνούσε με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και προσπαθούσε να εμποδίσει τους μετανάστες να αποβιβαστούν στα ιταλικά λιμάνια.



Τα σχετικά δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές που δεν κατονομάζονται υποδηλώνουν ότι η Μελόνι έχει αποφασίσει να δώσει το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο σε έναν από τους δικούς της - από το κόμμα της «Αδέλφια της Ιταλίας», ύστερα από το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα της Λέγκα και να προσφέρει στον Σαλβίνι έναν πιο περιθωριακό ρόλο.

«Η εποχή της ηγεσίας του Σαλβίνι στη Λέγκα έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ρομπέρτο Καστέλι, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λέγκα.

Κατηγορούν τον Σαλβίνι ότι παραμόρφωσε τη Λέγκα


Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, πρώην ηγετικά στελέχη του κόμματός του όπως και χιλιάδες υποστηρικτές κατηγορούν τον Σαλβίνι ότι παραμόρφωσε τη Λέγκα και τις περιφερειακές της ρίζες σε μια προσπάθεια να το μετατρέψει σε εθνική δύναμη.

«Η «Λέγκα του Βορρά», που ιδρύθηκε το 1989, είχε στόχο να διεκδικήσει τα συμφέροντα της βόρειας Ιταλίας, αλλά κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Σαλβίνι τη μεταμόρφωσε εγκαταλείποντας τις παλιές αυτονομιστικές και αποσχιστικές αξιώσεις και αγκαλιάζοντας τα κυριαρχικά και λαϊκιστικά ρεύματα της σύγχρονης ακροδεξιάς«, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Οι εκκλήσεις για παραίτηση του Σαλβίνι ακολουθούν ένα άλλο απογοητευτικό αποτέλεσμα για το κόμμα: το πρωτοκλασάτο στέλεχός του ο 81χρονος Ουμπέρτο Μπόσι, απέτυχε να εκλεγεί στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Σαλβίνι, αν και έχει δηλώσει ότι δεν είναι ικανοποιημένος με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα τον έκανε ακόμη πιο αποφασιστικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου