Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Έξι μεγάλοι οίκοι «υπέρμαχοι» της κυριαρχίας του δολαρίου στις αγορές


Το δολάριο ΗΠΑ φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια ισχυρή φάση μιας ανοδικής τάσης, καθώς συνεχίζει το εντυπωσιακό σερί ανόδου του τον τελευταίο καιρό. Πολλοί ωστόσο επενδυτές, επιχειρήσεις και τραπεζίτες φαίνεται να αναρωτιούνται σε ποια φάση του ανοδικού κύκλου βρισκόμαστε. Την περασμένη Παρασκευή, ο δείκτης DXY του δολαρίου, ένας σύνθετος δείκτης που απεικονίζει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των βασικών αντιπάλων του, κέρδισε περίπου 1,5%, σημειώνοντας την καλύτερη ημέρα του από το Μάρτιο του 2020 και την κορύφωση των ανησυχιών για την πανδημία.

Ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται εξαιρετικός μήνας για το δολάριο, αφού για την ώρα σημειώνει κέρδη 1% έναντι του ελβετικού φράγκου και 7% έναντι της βρετανικής στερλίνας. Τα γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναδεικνύουν τις συνθήκες πίεσης που αντιμετωπίζουν τα νομίσματα που δεν έχουν ξεκάθαρες πολιτικές και κυβερνήσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η Δευτέρα 26/9 ήταν «άγρια» για τη στερλίνα καθώς σημείωσε μεγάλη πτώση και το δολάριο ήταν ανοδικό.

Η ING εκτιμά ότι το ευρώ έναντι του δολαρίου (EUR/USD) άγγιξε νέο χαμηλό έτους κοντά στο 0,9550 και εξηγεί ότι από το καλοκαίρι του 2021 αυτό που έχει αλλάξει είναι η Fed, η οποία μετατοπίστηκε από το υπερ-δυσμενές πείραμά της με τη μέση στόχευση του πληθωρισμού σε πιο συμβατική σύσφιξη. Τα γεγονότα στην Ουκρανία το μόνο που κατάφεραν ήταν να εδραιώσουν την πληθωριστική ανησυχία της Fed, ενώ έπληξαν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης. Εν ολίγοις, μας εξηγεί η ING, να μην περιμένουμε στροφή στην ισοτιμία EUR/USD μέχρι να τελειώσει το έργο της Fed και αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει το νωρίτερο μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2023. Για ένα σημαντικό αποθεματικό νόμισμα όπως η στερλίνα, είναι συνήθως δύσκολο να διατηρήσει αυτά τα υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας για παρατεταμένες περιόδους, αλλά η στερλίνα μπορεί κάλλιστα να προσπαθήσει να αψηφήσει αυτό το γεγονός και η ING βλέπει βραχυπρόθεσμα ένα εύρος ισοτιμίας 1,07-1,09 με το δολάριο. Η Goldman Sachs αναθεωρεί τις π

ροβλέψεις της για τη στερλίνα σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ σε 0,92, 0,90, 0,88 σε 3, 6 και 12 μήνες, έναντι 0,85, 0,83 και 0,84 προηγουμένως. Την ίδια στιγμή, υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου σε 3, 6 και 12 μήνες σε 1,05, 1,08 και 1,19 έναντι 1,14, 1,17 και 1,25 προηγουμένως. «Αναμένουμε ότι η στερλίνα θα πιάσει ‘πάτο’ σε 3 μήνες, δεδομένων αυτών των παραγόντων, αλλά αν η πολιτική δεν αλλάξει τελικά ρότα, τότε θα περιμέναμε ότι η υποαπόδοση της στερλίνας θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», εξηγεί η τράπεζα.

H J.P. Morgan εκτιμά ότι η Fed είναι διατεθειμένη να υπομείνει ένα μεγαλύτερο κόστος προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ενώ η πιο επιθετική Fed έχει ωφελήσει το δολάριο μέσω υψηλότερων πραγματικών επιτοκίων. Το δολάριο είναι το νόμισμα με τα μεγαλύτερα αποθεματικά και προσεγγίζει υψηλά 15 ετών. Η τράπεζα προτείνει τις θέσεις υπέρ του δολαρίου. Οι προβλέψεις της για τη στερλίνα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ σε 0,90, 0,91, 0,93 σε 3, 6 και 12 μήνες. Την ίδια στιγμή, αυξάνει τις προβλέψεις της για την ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου σε 3, 6 και 12 μήνες σε 1,05, 1,06 και 1,11.

H Morgan Stanley προχώρησε σε νέες μακροοικονομικές προβλέψεις για υψηλότερα επιτόκια και αποδόσεις στο αμερικανικό νόμισμα. Στο συναλλάγματα προβλέπει ότι ο δείκτης του δολαρίου DXY θα αυξηθεί κατά 8% έως 118 τον Δεκέμβριο φέτος. Οι στόχοι για την ισοτιμία EUR/USD πέφτουν στο 0,93, ενώ ο στόχος για την ισοτιμία GBP/USD πέφτει στο 1,02. Ο νέος στόχος για την ισοτιμία για το EUR/USD τον Δεκέμβριο στο 0,93 συνάδει με την πτώση του δείκτη μετοχών στην Ευρώπη Euro Stoxx 50 στην περιοχή των 3000-3200 μονάδων από τις 3.375 μονάδες που είναι σήμερα ο δείκτης. Ο νέος στόχος για το DXY συνάδει με περαιτέρω πτώση του παγκόσμιου δείκτη αποτίμησης των μετοχών P/E κατά 1,5 μονάδα.

H γαλλική Société Générale εκτιμά ότι η ισοτιμία GBP/USD θα δυσκολευτεί να πραγματοποιήσει μια ουσιαστική ανάκαμψη μέχρι να εξαντληθεί το ράλι του δολαρίου. «Δεν πίστευα ότι θα υποχωρούσαμε κάτω από το επίπεδο του 1,10 GBP/USD τόσο εύκολα, αλλά η ικανότητα της στερλίνας σε υπερβάσεις είναι γνωστή! Η απόκλιση μεταξύ αποδόσεων των ομολόγων ΗΒ/ΗΠΑ (Gilt/Treasury) και της ισοτιμίας GBP/USD είναι ακόμη πιο δραματική τώρα απ’ ότι ήταν το Μάρτιο του 2020. Τότε η Fed είχε σώσει τη στερλίνα (και άλλα νομίσματα), αλλά δεν τρέφω καμία ελπίδα για ευκολότερη πολιτική της Fed, ούτε και για κάποια συντονισμένη κίνηση πολιτικής για να σταματήσει η άνοδος του δολαρίου», συμπεραίνει ο Kit Juckes της SG.

Η UBS εξηγεί ότι ο δείκτης δολαρίου DXY έχει αυξηθεί κατά 19% φέτος, καθώς η «γερακίσια» πολιτική είναι πιθανό να συνεχιστεί με κύριους αποδέκτες τη στερλίνα και το ευρώ, ενώ αναμένει περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ στο μέλλον. Η ελβετική τράπεζα αναβάθμισε πρόσφατα το δολάριο από ουδέτερο στο πλέον προτιμώμενο στη στρατηγική της για το συνάλλαγμα, ώστε να αντικατοπτρίζεται η ενίσχυση του δολαρίου σε ευρεία βάση: Η Fed δεσμεύεται να μειώσει τον πληθωρισμό, ακόμη και αν οδηγήσει σε πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ.
Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να στείλει τις τιμές της ενέργειας υψηλότερα, συμπαρασύροντας το ευρώ.
Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τη στερλίνα υπό πίεση.
Αναμένεται βραχυπρόθεσμη αδυναμία για τα νομίσματα της Ασίας-Ωκεανίας (APAC).

«Aναμένουμε τώρα ότι το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους και έχουμε επεκτείνει την πρόβλεψή μας για το 0,96 EUR/USD μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι πιστεύουμε ότι η Fed θα επιτύχει τη μείωση του πληθωρισμού, αναμένουμε ότι το δολάριο ΗΠΑ θα αρχίσει να αποδυναμώνεται το 2023, όταν η κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων θα είναι πιο ξεκάθαρα ορατή», συμπεραίνει ο Mark Haefele της UBS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου