Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργαστούν για να βελτιώσουν τις σχέσεις μαζί μας


Η Άγκυρα ζητεί από τη Μόσχα τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων στην Ιντλίμπ -
Συνομίλησαν Τσαβούσογλου - Λαβρόφ στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την επίλυση της κρίσης στη Συρία
Συνεχίζονται οι ζυμώσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα για τη συριακή κρίση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, κατά τη συνάντησή τους, να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις στην βορειοδυτική περιοχή της Συρίας, Ιντλίμπ, και να επιτευχθεί μια εκεχειρία διαρκείας.

Μιλώντας στη Γερμανία μετά την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι συναντήθηκε με Αμερικανούς βουλευτές στη διάσκεψη και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργαστούν ώστε να βελτιωθούν, σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις με την Τουρκία και όχι μόνο λόγω των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.
Η ένταση στις σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας που προκαλεί η κλιμάκωση της επιθετικής εκστρατείας του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ δεν φαίνεται να έχει κλονίσει τα τουρκικά σχέδια για την ανάπτυξη των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, ανέφερε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος υπερθεμάτισε ότι οι τουρκο-ρωσικές εντάσεις πρέπει να ωθήσουν την Άγκυρα πιο κοντά στην Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ.
Οι συγκρούσεις στη βορειοδυτική συριακή επαρχία οδήγησαν σε τεταμένες δηλώσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ερντογάν υπέδειξε οργισμένα στη Ρωσία «να κάνει στην άκρη» και να αφήσει την Άγκυρα να αντιδράσει αφού σκοτώθηκαν πολλοί Τούρκοι στρατιώτες. Μόσχα και Άγκυρα αλληκατηγορήθηκαν ότι περιφρονούν συμφωνίες που αποσκοπούσαν στην τιθάσευση της πολεμικής σύρραξης στη Συρία.
Αυτή η διένεξη προσέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια σπάνια ευκαιρία να υπερτονίσουν τα κοινά τους σημεία με τον νατοϊκό της σύμμαχο Τουρκία, μετά από χρόνια επιδείνωσης των μεταξύ τους σχέσεων που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω εάν η Τουρκία προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες στα σχέδια ενεργοποίησης των ρωσικών S-400.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου