Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Κορωνοϊός: Η «επίπονη» ιχνηλάτηση των 4 κρουσμάτων η επόμενη αγωνία των ειδικών

Κορωνοϊός: Η «επίπονη» ιχνηλάτηση των 4 κρουσμάτων η επόμενη αγωνία των ειδικώνΣτην «επίπονη» προσπάθεια, όπως τη χαρακτήρισε χθες ο επικεφαλής της Επιτροπής
Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, της ιχνηλάτησης των επαφών των τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού έχει πέσει όλο το βάρος των κλιμακίων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Θετικά αξιολογείται από την επιστημονική κοινότητα το γεγονός ότι δεν υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, γεγονός που επιτρέπει αισιοδοξία για σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης.

Τα πρώτα «ελληνικά» κρούσματα, τρεις γυναίκες και ο γιος της μιας, όλοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία αναφοράς, ΑΧΕΠΑ και «Αττικόν», μέχρι και τη συμπλήρωση των πρώτων 14 ημερών σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Η συμπτωματολογία και των τεσσάρων ατόμων, 38, 40, 36 και 10 ετών είναι ήπια, γεγονός που επιτρέπει στους Λοιμωξιολόγους να αισιοδοξούν για την καλή έκβαση της υγείας τους. Ωστόσο ακόμα και μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο θα χρειαστεί να παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό και στενή ιατρική επιτήρηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών «δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα», όπως άλλωστε προκύπτει και από τα 111 δείγματα (80 στην Αθήνα και 31 στη Θεσσαλονίκη) που εξετάστηκαν από τις 26 έως και τις 27 Φεβρουαρίου και βρέθηκαν αρνητικά. Το απόγευμα της Παρασκευής, ανακοινώθηκε ότι αρνητικό είναι και το δείγμα του γιου της 40χρονης, ενώ αναμένεται το αποτέλεσμα των εξετάσεων της κόρης της και ενός συμμαθητής της, που παραμένουν στο Λονδίνο. Οι συμμαθητές τους επέστρεψαν με ναυλωμένη πτήση από το σχολείο που φοιτούν μετά τη διαπίστωση ότι η 40χρονη τραπεζική υπάλληλος έχει προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό Covid-19, μετά το ταξίδι της στο Μιλάνο.

Σε ό,τι αφορά στην 38χρονη, το πρώτο κρούσμα, και τον γιο της, το δεύτερο κρούσμα, που νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη, τα δείγματα τεσσάρων παιδιών που είχαν βρεθεί στην ίδια σχολική εκδρομή με τον 10χρονο, ήταν αρνητικά. Ωστόσο κλειστό για προληπτικούς λόγους παραμένει για 14 ημέρες το 105 Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπου φοιτεί ο μικρός ασθενής.

Σε ενημέρωση και επιτήρηση έχουν τεθεί και μαθητές της 36χρονης καθηγήτριας, που διεγνώσθη με κορωνοϊό την Παρασκευή το πρωί, ενώ έχουν κλείσει προληπτικά οκτώ σχολεία στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά εντός του Σαββατοκύριακου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το καλό με τα παιδιά που προσβάλλονται από κορωνοϊό είναι ότι έχουν ήπια συμπτωματολογία, αναρρώνουν γρήγορα και δεν υπάρχει υψηλός κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό. Ενώ σε ότι αφορά τις τρεις γυναίκες ασθενείς υπενθύμισε ότι έχουν ήπια συμπτωματολογία, είναι νέες και δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας.

Αναβολή σχολικών εκδρομών, «τέλος» και το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ωστόσο εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι «αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό» κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής και με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Παιδείας, κυρίας Νίκης Κεραμέως, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση επαφών, επιβεβαιωμένων περιστατικών στο εξωτερικό. Όμως προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος ακύρωσης άλλων μαζικών εκδηλώσεων, όπως οι αθλητικοί αγώνες, πέραν των καρναβαλικών που έχουν ήδη ακυρωθεί. Σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού στην κοινότητα στην Ελλάδα και ο λόγος που ανεστάλη το καρναβάλι, είναι επιδημιολογικός, δηλαδή έχει να κάνει με τη συνάθροιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και την πιθανότητα διασποράς στην επικράτεια περιστατικών μεταδόσεως της νόσου.

Παράλληλα, αργά το απόγευμα της Παρασκευής με απόφαση του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε η κατάργηση του επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία για συγκεκριμένες κατηγορίες νοσηλευόμενων ασθενών.

Συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται, μέχρι νεωτέρας, είναι τα εξής:
- Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.
-Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λπ.).
-Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα τη διασφάλιση της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Υπευθυνότητα και ψυχραιμία

Εν τω μεταξύ τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και η επιστημονική κοινότητα ζητούν από όλους μας υπευθυνότητα ως προς την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής. «Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθώς και για αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, μύτη, στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό», είπε. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την κοντινή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο.

Και ζήτησε «να επικοινωνήσουμε σωστά το μήνυμά μας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποί μας αυτοί που έχουν κάποια άλλη υποκείμενη νόσο ή είναι ηλικιωμένοι, να μπορέσουν να έχουν τη σωστή πληροφόρηση. Και επειδή ο νέος αυτός ιός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους, τονίζω την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Λοιμωξιολόγοι συνιστούν ψυχραιμία, υπευθυνότητα και πιστή τήρηση των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σωστότερο όσοι έχουν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό στη Βόρεια Ιταλία ή άλλες περιοχές του πλανήτη που ενδημεί ο Covid-19, πρώτα να τηλεφωνούν στον ΕΟΔΥ αναφέροντας το ταξιδιωτικό ιστορικό τους και τυχόν συμπτωματολογία και έπειτα να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Οργανισμού, αντί να σπεύδουν ελαφρά τη καρδία στα νοσοκομεία.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει τη θεσμοθέτηση 5ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού (επιπρόσθετα του 210-5212054 του ΕΟΔΥ) για την καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών για τον νέο κορωνοϊό.

Το σενάριο της εκτεταμένης διασποράς

Τέλος, οι Έλληνες Λοιμωξιολόγοι αξιολογούν διαρκώς τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να προετοιμάσουν εν συνεχεία όλους μας για πιθανή εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, κάτι που όλοι απεύχονται, οι ειδικοί εξηγούν ότι ο κορωνοϊός θα λάβει διαστάσεις όπως αυτές της εποχικής γρίπης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι νοσούντες θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους, ενώ μόνο τα βαριά περιστατικά θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου