Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Σκότωσαν κουτάβι husky, επειδή η κάτοχός του ήταν γυναίκα

"Ήμασταν πολύ φοβισμένοι, δεν είχα βρεθεί ποτέ σε τέτοιου είδους κατάσταση - αυτή ήταν μια τρομακτική εμπειρία για όλους μας."Η Sahba Barakzai, η οικογένειά της και το επτάμηνο
husky Aseman, βγαίνουν για βόλτα κοντά στο σπίτι τους στο δυτικό Αφγανιστάν, κάθε Παρασκευή.

Αλλά την περασμένη Παρασκευή, η πεζοπορία μετατράπηκε σε τραγωδία, αφού μια άγνωστη ομάδα ανδρών πλησίασε την οικογένεια της και πυροβόλησε το αγαπημένο κουτάβι της.


Εκείνοι της είπαν ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι κάτοχος ενός σκύλου. Αλλά η Sabha φοβάται ότι μπορεί να ήταν κάτι περισσότερο από αυτό- ότι μπορεί να έχει να κάνει με την προπόνηση που κάνει σε μικρά κορίτσια.

“Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε για το στόχο τους, αλλά πιστεύουμε ότι είναι εξαιτίας της καριέρας της”, δήλωσε στο BBC η αδερφή της, Setayesh. “Ήταν η πρώτη γυναίκα που έχει τη δική της εταιρεία και αυτά τα πράγματα είναι ταμπού εδώ”, δήλωσε.

Η Sahba είχε συνηθίσει σε απειλές – διδάσκει καράτε σε παιδιά στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Χεράτ, εδώ και 10 χρόνια. Είχε επίσης δημιουργήσει ένα ποδηλατικό σωματείο για εφήβους και νεαρά κορίτσια – ένα άθλημα σε μια χώρα όπου, πριν από δύο δεκαετίες, οι γυναίκες απαγορεύονταν να πηγαίνουν στο σχολείο, να εργάζονται ή ακόμα και να φεύγουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από άνδρες.

Είναι, λέει η Setayesh, ακόμα ταμπού για τα κορίτσια να βγαίνουν με ποδήλατα στο Herat, αλλά η αδελφή της ήταν αποφασισμένη να επιμείνει. “Η κύρια πηγή έμπνευσης ήταν η κατάσταση των γυναικών στο Χεράτ, επειδή η ίδια είναι ενεργό μέλος της κοινότητας”, εξηγεί.

“Οι γονείς μας ανησυχούν πολύ, επειδή η ζωή της είναι σε κίνδυνο.”

Το ιστορικό του γεγονότος

Πράγματι, η τραγωδία της περασμένης εβδομάδας έχει ταρακουνήσει όλη την κοινότητα. Η Sahba είχε πάει βόλτα μαζί με τον πατέρα της, τις δύο αδελφές και το σκύλο της Aseman.

To μικρό husky, το όνομα του οποίου σημαίνει “ουρανός”, είχε ενταχθεί στην οικογένεια λίγους μήνες νωρίτερα κι ήταν πολύ αγαπητό.

“Περπατούσαμε στο βουνό, όπως συνήθως”, δήλωσε η Sahba στο BBC. “Πηγαίνουμε εκεί σχεδόν κάθε εβδομάδα, αλλά αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά”. Περίπου δύο ώρες μετά, ένας άνδρας τους προσεγγίζει και πυροβολεί 4 φορές στο στήθος τον Aseman.

“Φώναξα κι έτρεξα προς τον Aseman”, δήλωσε η Sahba στο αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων Khaama. “Ο δράστης δεν φοβόταν και πυροβόλησε τέσσερις φορές το στήθος του σκύλου. Οι βολές ήταν θανατηφόρες κι εκείνη τον πήρε στην αγκαλιά της και άρχισε να τρέχει προς το αυτοκίνητο. Αλλά τότε ο δράστης πυροβόλησε στον ουρανό, ζήτησε να βάλει το σκύλο κάτω και να αφήσει το σώμα του μαζί τους. Ως γυναίκα, είπε στη Sahba, δεν είχε κανένα δικαίωμα να κρατήσει ένα σκυλί.

Η οικογένεια δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψει τον Aseman με τους άνδρες και να φύγει. Δεν ξέρουν ποιοι ήταν οι άνδρες ή σε τι αποσκοπούσαν. “Δεκάδες ανθρώπινα όντα σκοτώνονται καθημερινά στη χώρα και κανείς δεν αισθάνεται ευθύνη”, είπε στην Khaama.

Η επίθεση έχει αφήσει ολόκληρη την οικογένεια σοκαρισμένη, δήλωσε. “Ήμασταν πολύ φοβισμένοι, δεν είχα βρεθεί ποτέ σε τέτοιου είδους κατάσταση – αυτή ήταν μια τρομακτική εμπειρία για όλους μας.”

Έχει όμως αφήσει μια ιδιαίτερα βαθιά πληγή στη Sahba, η οποία αποφάσισε να κλείσει τους αθλητικούς συλλόγους της – μια τεράστια απώλεια για την κοινότητά της – και να κοιτάξει πέρα ​​από τα σύνορα, στο γειτονικό Ιράν, όπου ελπίζει ότι θα είναι πιο ασφαλής. “Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι το γλυκό μου κουτάβι, ο Aseman θα ζήσει μόνο για επτά μήνες και στη συνέχεια θα σκοτωθεί.”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου