Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί πρέπει να κλείσετε το κινητό όταν βγάζετε βόλτα το σκύλο

Γιατί πρέπει να κλείσετε το κινητό όταν βγάζετε βόλτα το σκύλο
Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι, όταν βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα, δεν το κάνουμε μόνο για την τουαλέτα του.
Στη βόλτα τόσο εμείς όσο και ο σκύλος μας κοινωνικοποιούμαστε, παίζουμε, κάνουμε γνωριμίες. Όλα αυτά ακυρώνονται, εάν είμαστε απορροφημένοι σε ένα κινητό και δεν παρατηρούμε τίποτα γύρω μας

Είναι συχνό φαινόμενο – θα το έχετε παρατηρήσει στους δρόμους. Ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων να είναι απορροφημένοι στο κινητό τους. Να μη δίνουν καμία σημασία στον μικρό τους φίλο, αν και η βόλτα είναι μία ευκαιρία για να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς μαζί του, αλλά και για να ξεφύγουν οι ίδιοι από τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, παροτρύνει τους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες να κλείσουν τα κινητά τους, και προτείνει τρόπους για να απολαύσουν τη βόλτα παρέα με τον τετράποδο φίλο τους, που έχει μάτια μόνο για ‘κείνους.

«Πόσες φορές δεν έχω δει κηδεμόνες να βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, κοιτάζοντας όλη την ώρα το κινητό τους… Δεν του δίνουν καμία σημασία, δεν έχουν καμία επαφή μαζί του, δεν βλέπουν καθόλου γύρω τους. Είναι χαμένοι στην οθόνη ενός κινητού. Αυτή είναι μια μορφή βόλτας. Δεν είναι, όμως, η καλύτερη, ούτε για τον σκύλο μας ούτε για εμάς!

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι, όταν βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα, δεν το κάνουμε μόνο για την τουαλέτα του. Η βόλτα θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για δημιουργική διάδραση με το περιβάλλον και τον έξω κόσμο: τόσο εμείς όσο και ο σκύλος μας κοινωνικοποιούμαστε, παίζουμε, κάνουμε γνωριμίες, έχουμε ανοιχτές τις «κεραίες» μας για τα ερεθίσματα που θα δεχθούμε. Όλα αυτά ακυρώνονται, εάν είμαστε απορροφημένοι σε ένα κινητό και δεν παρατηρούμε τίποτα γύρω μας.

Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι καταιγιστικοί. Υπάρχει πολύ στρες και άγχος. Η βόλτα με τον σκύλο μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι μια καλή ευκαιρία, ώστε να «αδειάσουμε το μυαλό μας» και να «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας».

Πώς, όμως, μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Ακολουθώντας τα παρακάτω πέντε βήματα, που θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε μια ποιοτική βόλτα με τον σκύλο μας.

1) Αφήστε στο σπίτι αυτά που σας στρεσάρουν: Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, προσπαθήστε στη βόλτα να μην σκέφτεστε όλα αυτά που σας αγχώνουν, ή σας προβληματίζουν. Η βόλτα δεν διαρκεί αιώνια. Γι’ αυτό, λοιπόν, στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα, μην σκέφτεστε τα δικά σας προβλήματα. Σκεφτείτε μόνον τον σκύλο σας και πόσο αξίζει να του χαρίσετε μια όμορφη εμπειρία.

2) Κοιτάξτε τα πάντα μέσα από τα μάτια του σκύλου σας: Δηλαδή, με περιέργεια και ενθουσιασμό! Κατά τη διάρκεια της βόλτας, παρατηρήστε το περιβάλλον και τους ανθρώπους που συναντάτε, ενεργά, κι όχι παθητικά. Πιάστε κουβέντα με έναν άλλο κηδεμόνα, αφήστε τους σκύλους σας να γνωριστούν, μη βιάζεστε να γυρίσετε σπίτι, προσπερνώντας τα πάντα με αδιαφορία.

3) Κάντε διάφορες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να ξεχαστείτε: Μετρήστε, για παράδειγμα, πόσα πράσινα, κόκκινα ή κίτρινα αντικείμενα συναντάτε στη βόλτα. Αν πηγαίνετε σε πάρκο, παρατηρήστε διάφορες λεπτομέρειες που δεν είχατε προσέξει μέχρι σήμερα. Προσπαθήστε, επίσης, να κλείσετε τα μάτια και να αφουγκραστείτε το περιβάλλον με την όσφρηση ή την ακοή. Επικεντρωθείτε στους ήχους που ακούτε, χωρίς να βλέπετε.

4) Παίξτε με τον σκύλο σας: Σε κάποιο σημείο της βόλτας, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να παίξετε μαζί του κάποιο παιχνίδι που του αρέσει.

5) Επιστρέψτε στο σπίτι όταν νιώσετε ότι κερδίσατε κάτι από τη βόλτα: κάνατε μια νέα γνωριμία, ξεχαστήκατε από τα προβλήματά σας, χαρίσατε ποιοτικό χρόνο στον σκύλο σας, κάνατε όμορφες σκέψεις κ.λπ.

Ο σκύλος μας, μας προσφέρει πάρα πολλά και δεν μας ζητάει σχεδόν τίποτα. Δικαιούται, λοιπόν, να του αφιερώσουμε λίγη ώρα, κατά την οποία δεν θα σκεφτόμαστε «τα δικά μας»: Ας του χαρίσουμε μια βόλτα ποιοτική, απαλλαγμένη από άγχος και στρες. Ας κάνουμε τη βόλτα έτσι όπως τη θέλει ο σκύλος μας!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου