Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Βαφές και ισιωτική μαλλιών απειλούν σοβαρά την υγεία των γυναικών


Δύο τεχνικές που χρησιμοποιούν πολλές γυναίκες στα μαλλιά τους, η χημική ισιωτική και η
μόνιμη βαφή, είναι πιθανό να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη
Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής βρήκαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν μόνιμη βαφή μαλλιών και χημική ισιωτική διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού από όσες δεν κάνουν χρήση τέτοιων προϊόντων. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 46.709 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια άλλη μεγάλη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν τακτικά μόνιμη βαφή μαλλιών μέσα στον χρόνο που προηγήθηκε της εγγραφής τους στη μελέτη ήταν 9% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από τις γυναίκες που δε χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών.

Συγκεκριμένα στις Αφροαμερικανές γυναίκες, η χρήση μόνιμων βαφών κάθε πέντε έως επτά εβδομάδες ή περισσότερο σχετίστηκε με κατά 60% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε σχέση με το μόλις 8% των λευκών γυναικών. Πάντως, η ερευνητική ομάδα βρήκε μικρή έως καθόλου αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού στις περιπτώσεις ημιμόνιμης ή ευκαιριακής χρήσης βαφών.

«Οι ερευνητές έχουν μελετήσει την πιθανή σύνδεση μεταξύ της βαφής μαλλιών και καρκίνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν αποδειχθεί ασυνεπή. Στη δική μας μελέτη παρατηρούμε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τη χρήση βαφής μαλλιών, με την επίδραση να είναι ακόμη ισχυρότερη στην περίπτωση των Αφροαμερικανών γυναικών και κυρίως εκείνων που χρησιμοποιούν συχνά τέτοιου είδους προϊόντα», τονίζει η συγγραφέας της μελέτης, Alexandra White.

Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί ο συσχετισμός μεταξύ της χρήσης χημικής ισιωτικής των μαλλιών και του καρκίνου του μαστού. Η Δρ. White και οι συνεργάτες της βρήκαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν χημική ισιωτική τουλάχιστον κάθε πέντε έως οκτώ εβδομάδες είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Σημειώνεται, πάντως, ότι ενώ ο συσχετισμός μεταξύ της ισιωτικής και του καρκίνου του μαστού ήταν παρόμοιος στις Αφροαμερικανές και τις λευκές γυναίκες, η χρήση της ήταν πολύ συχνότερη μεταξύ των Αφροαμερικανών.

«Παρόλο που υπάρχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις που υποστηρίζουν το συσχετισμό μεταξύ καρκίνου του μαστού και χημικών ισιωτικών, τα αποτελέσματα πρέπει να επαναληφθούν και σε άλλες μελέτες», επισημαίνει καταληκτικά η Dale Sandler, επίσης συγγραφέας της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου