Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Πρέσβης ΗΠΑ στην Πολωνία: Χίτλερ και Στάλιν συνωμότησαν για να ξεκινήσουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!

Γερμανία και ΕΣΣΔ ήταν συνυπεύθυνες για το ξέσπασμα του Β΄ ΠΠ, υποστήριξε
η Τζορτζέτ Μοσμπάχερ απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν
Η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση ήταν συνυπεύθυνες για το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υποστήριξε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βαρσοβία, Τζορτζέτ Μοσμπάχερ, απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το πώς ξεκίνησε ο πόλεμος.

«Αγαπητέ πρόεδρε Πούτιν, ο Χίτλερ και ο Στάλιν συνωμότησαν για να ξεκινήσουν τον Β΄ΠΠ. Αυτό είναι γεγονός. Η Πολωνία ήταν ένα θύμα αυτής της φρικτής σύρραξης», έγραψε στο Twitter η Μοσμπάχερ.
Λίγες ώρες αργότερα, η ρωσική πρεσβεία στην Πολωνία της απάντησε: «Αγαπητή πρέσβειρα, πράγματι νομίζετε ότι ξέρετε για την ιστορία περισσότερα απ’ όσα γνωρίζετε για τη διπλωματία;».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν αρνήθηκε ότι η Σοβιετική Ένωση έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στην έναρξη του πολέμου και επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στη Βαρσοβία. Απέρριψε επίσης την αντίληψη ότι η σοβιετική Ρωσία εισέβαλε στο πολωνικό έδαφος το 1939 και άφησε να εννοηθεί ότι η Πολωνία ήταν συνεργός του Χίτλερ στο Ολοκαύτωμα, χαρακτηρίζοντας «αντισημιτικό γουρούνι» τον πρεσβευτή της που υπηρετούσε στη Γερμανία, πριν από τον Β΄ ΠΠ.
Ο Πούτιν επέκρινε επίσης το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναφέρει ότι το σύμφωνο μη επίθεσης Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, του 1939, μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης, «άνοιξε τον δρόμο για το ξέσπασμα» του πολέμου.

Τα σχόλια του Πούτιν προκάλεσαν κατακραυγή στην Πολωνία. Η κυβέρνηση κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Την Κυριακή, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να παρουσιάζει κανείς τους δράστες ως θύματα. Ο Πούτιν «είπε ψέματα για την Πολωνία σε πολλές περιπτώσεις και το έκανε πάντα σκόπιμα. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι ρωσικές αρχές αισθάνονται διεθνή πίεση λόγω της δράσης τους».

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σίμον Σεκόφσκι φελ Σεκ, εξέφρασε την άποψη ότι οι δηλώσεις του Πούτιν μπορεί παραδόξως να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει: να εντείνουν την επίγνωση, στις δυτικές χώρες, ότι η Πολωνία έπεσε θύμα τόσο της Γερμανίας όσο και της Ρωσίας στις αρχές του Β΄ ΠΠ. «Πιστεύω ότι το γεγονός ότι το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ ήταν η βάση για το ξέσπασμα του Β΄ ΠΠ δεν είναι ευρέως γνωστό στη δυτική Ευρώπη», εξήγησε.

Στη διαμάχη ενεπλάκη σήμερα το απόγευμα και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Πολωνία, Ρολφ Νίκελ. «Η άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ χρησίμευσε ως προετοιμασία για τον εγκληματικό επιθετικό πόλεμο της Γερμανίας του Χίτλερ εναντίον της Πολωνίας. Η ΕΣΣΔ μαζί με τη Γερμανία συμμετείχε στον βάναυσο διαμελισμό της Πολωνίας», σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου