Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Τετράμηνη παράταση στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων

  Από 1η Μαΐου καταργούνται τα εργαλεία ρύθμισης οφειλών - Μόλις 112 οι ωφελούμενοι
ως τώρα Από την 1η Μαΐου 2020 καταργούνται όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία 1ης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός). Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών, με αφορμή ότι παρατείνεται για 4 μήνες η διορία για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που κανονικά θα έληγε σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία, τα αποτελέσματα θα ήταν εξαιρετικά πενιχρά αν έληγε σήμερα. Και αυτό επειδή, αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 27/12/2019:

- έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 57.956 χρήστες.

- έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 38.563 χρήστες.



- έχουν υποβληθεί 1.316 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

- έχουν δοθεί 367 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

- ως τώρα έχουν αποδεχθεί 112 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες.

- έχει εγκριθεί Κρατική επιδότηση σε 56 πολίτες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:



«Δημοσιεύτηκε την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019 η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄212/24-12-19), με την οποία το Υπουργείο Οικονομικών παρατείνει κατά 4 μήνες, το υφιστάμενο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή μέχρι και 30 Απρίλιου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι με τη διάταξη της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το πλαίσιο ρύθμισης έπαυε να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Με την τετράμηνη αυτή παράταση, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών.

Οι οφειλέτες μπορούν να διενεργούν τη διαδικασία αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_home/).

Σημειώνεται ότι από την 1η Μαΐου 2020 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα καταργήσει και ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία 1ης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου