Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Η υπουργός Άμυνας υπέρ της ενίσχυσης των στρατευμάτων στην περιφέρεια του Σαχέλ

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ υποστήριξε ότι ο γαλλικός στρατός χρειάζεται
υποστήριξη στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω της παρουσίας τζιχαντιστών και του μεταναστευτικού μονοπατιού
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της εντολής που έχει ανατεθεί στα γερμανικά στρατεύματα στην περιφέρεια του Σαχέλ, όπου ήδη η Γαλλία έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις αλλά, όπως επισήμανε, χρειάζεται στήριξη.
Ο γαλλικός στρατός εκτελεί ήδη «μια πολύ πιο ρωμαλέα αποστολή» στην περιοχή, σημείωσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ σε δηλώσεις της που δημοσιεύθηκαν στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine.
Η Γαλλία — άλλοτε επικυρίαρχη αποικιακή δύναμη στην περιοχή — έχει αναπτύξει περίπου 4.500 στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στο πλαίσιο της λεγόμενης Επιχείρησης Μπαρχάν για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές που δρουν στην περιοχή του Σαχέλ. Ωστόσο οι εταίροι της Γερμανίας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, καλούνται να δώσουν απάντηση στο ερώτημα εάν ο γαλλικός ρόλος μπορεί να συνεχιστεί χωρίς υποστήριξη, σύμφωνα με τη γερμανίδα υπουργό.
Το Βερολίνο θα πρέπει να αποφασίσει «εάν και κατά πόσον θέλουμε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα στο πεδίο, προς εξυπηρέτηση των δικών μας συμφερόντων, κι εάν και κατά πόσον η Μπούντεσβερ [ο γερμανικός στρατός] χρειάζεται ευρύτερη εντολή» για να δράσει εκεί «στο πλευρό των συμμάχων μας», πρόσθεσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Η περιφέρεια του Σαχέλ, που συμπεριλαμβάνει τμήματα του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο, έχει μετατραπεί σε κόμβο της μετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και επικεφαλής του CDU, του μείζονος κόμματος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».
Στο Μαλί είναι εγκατεστημένοι 1.100 γερμανοί στρατιωτικοί, στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή από το 2013 η οποία χαρακτηρίζεται αναποτελεσματική, καθώς και στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ.
Η γαλλική αποστολή αναπτύχθηκε στην περιοχή με εκπεφρασμένο στόχο την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών· η εντολή των γερμανικών δυνάμεων δεν προβλέπει συμμετοχή σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου