Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Έβο Μοράλες: Μετά την παραίτησή του το «Russia Today» τού προσφέρει... δουλειά

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βολιβία μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες, του πρώτου ιθαγενή προέδρου της χώρας στην εξουσία από το 2006, με το Μεξικό να του
χορηγεί άσυλο και το ρωσικό διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» να του προσφέρει... δουλειά. Ο 60χρονος εκλεγμένος πρόεδρος Έβο Μοράλες εξαναγκάστηκε χθες σε παραίτηση από την προεδρία έπειτα από τρεις εβδομάδες ταραχών μετά την επανεκλογή του.

Το ρωσικό πρακτορείο «Russia Today» του προτείνει δουλειά

«Προτείνω στον Μοράλες μια συναρπαστική δουλειά παρουσιαστή» στην ισπανική υπηρεσία του «Russia Today», έγραψε η Μαργκαρίτα Σιμονιάν στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων Telegram. Η Σιμονιάν υπογράμμισε ότι ο Μοράλες δεν θα είναι ο πρώτος πρώην ηγέτης κράτους που εντάσσεται στο δυναμικό του δικτύου, καθώς ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ήδη παρουσιάζει μια εκπομπή λόγου στην ισπανική υπηρεσία του Russia Today εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο Μοράλες παραιτήθηκε χθες ύστερα από τρεις εβδομάδες άγριων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την παρέμβαση του αρχηγού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνσή του.
Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου.

«Θα πάω στη Λα Πας τη Δευτέρα (σήμερα) για να αναλάβω την εξουσία με ομαλό τρόπο και να προκηρύξω νέες εκλογές», δήλωσε αργότερα η Άνιες στο τηλεοπτικό δίκτυο Unitel.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας κατήγγειλε -λίγες ώρες μετά τη δήλωση ότι παραιτείται- το παράνομο ένταλμα για τη σύλληψή του από την αστυνομία και επιθέσεις στο σπίτι του από «βίαιες ομάδες», με τον επικεφαλής της αστυνομίας να ενημερώνει πως δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Κύμα συμπαράστασης στον αυτόχθονα Bολιβιανό ηγέτη

Η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νικαράγουα καταδίκασαν το «πραξικόπημα» στη Βολιβία. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε χθες και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ προσέφερε άσυλο στον Έβο Μοράλες, εάν το επιθυμεί, και γνωστοποίησε ότι η μεξικανική πρεσβεία έχει ήδη υποδεχθεί περίπου είκοσι κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Βολιβία, την οποία απορρίπτουμε», καθώς είναι «παρόμοια με τα τραγικά γεγονότα που αιματοκύλισαν τη Λατινική Αμερική τον προηγούμενο αιώνα».



Βλέποντας ότι έχει απολέσει την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού, ο 60χρονος ηγέτης υπέβαλε την παραίτησή του. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν, δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας».

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Μοράλες, υπέβαλε την παραίτησή της και η πρόεδρος της Γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα, ενώ η αστυνομία συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής με εισαγγελική εντολή που διενεργεί έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε χθες «έκτακτη σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθούν οι εξελίξεις.

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης οργάνωσης της αντιπολίτευσης στη Σάντα Κρους, η οποία πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις εναντίον του σοσιαλιστή πολιτικού μετά τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, ήταν ο ενορχηστρωτής των διαδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου