Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Ξέχασαν να επιστρέψουν 5.000 βιβλία που δανείστηκαν από το 2001 από τις βιβλιοθήκες

Οι βιβλιοθηκονόμοι επιδιώκουν να επιστρέψει σταδιακά ένα μέρος των τόμων -

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα οι δανεισμοί στις βιβλιοθήκες του κεντρικού δήμου
Σε περίπου 5.000 ανέρχονται οι τόμοι των βιβλίων, τους οποίους δανείστηκαν πολίτες (μικροί και μεγάλοι), από το 2001 και μετά, από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, τα παραρτήματα και τις παιδικές του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά στο τέλος ...ξέχασαν να τα επιστρέψουν.
Κάποιοι, σύμφωνα με τους βιβλιοθηκονόμους, φαίνεται πως ξέχασαν τελείως ότι τα δανείστηκαν και τα πήραν μαζί τους στις βαλίτσες φεύγοντας με την ολοκλήρωση των σπουδών τους από τη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι άλλοι, αφού είδαν ότι πέρασε ο καιρός, ντράπηκαν να τα επιστρέψουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι δανειζόμενοι, προκειμένου να αποφύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία στις βιβλιοθήκες, αποφάσισαν να τα επιστρέψουν μέσω ταχυδρομείου.
Από το 2001 έως το 2010, με βάση τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων του δήμου Θεσσαλονίκης, (σ.σ. στα στοιχεία περιλαμβάνεται η Κεντρική Βιβλιοθήκη επί της οδού Εθνικής Αμύνης, τα παραρτήματα και οι παιδικές, ενώ λείπουν οι δανεισμοί από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και την Κινητή Βιβλιοθήκη) καθυστέρησαν να επιστραφούν 615 τόμοι.
Από το 2011 και έως το 2017 οι «ξεχασιάρηδες» φαίνεται πως αυξήθηκαν και ο αριθμός των τόμων που καθυστέρησαν να γυρίσουν στα ράφια ανέβηκε στους 4.337, με τους βιβλιοθηκονόμους να ζητούν ένα μέρος να επιστρέψει σταδιακά. Όπως αναφέρουν, ακόμη κι αν κάποιος νιώθει «αμήχανα» που καθυστέρησε να το επιστρέψει για καιρό μπορεί να το αφήσει σε κάποιο πάγκο βιβλιοθήκης, χωρίς να δώσει τα στοιχεία του.
Πάντως, παρά τις καθυστερήσεις στις επιστροφές, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι δανεισμοί στις βιβλιοθήκες του κεντρικού δήμου. Χαρακτηριστικό είναι πως το πρώτο δεκάμηνο του 2019 καταγράφηκαν 291.534 δανεισμοί και εκτιμάται πως ίσως ξεπεραστεί το νούμερο του 2018, όπου συνολικά έγιναν 344.378.

Τίτλοι αξίας 18.000 ευρώ δεν έχουν επιστραφεί στη βιβλιοθήκη της Κατερίνης!

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη δημοτική βιβλιοθήκη της Κατερίνης, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που διατίθενται από το αρχείο, από την περίοδο του 2010 έως και σήμερα δεν έχουν επιστραφεί 1.200 τίτλοι βιβλίων αξίας περίπου 18.000 ευρώ.

Η δημοτική βιβλιοθήκη Κατερίνης ξεκίνησε μια καμπάνια τις τελευταίες ημέρες για την επιστροφή βιβλίων ενημερώνοντας τα μέλη της που τα δανείστηκαν και για οποιοδήποτε λόγο δεν τα έχουν επιστρέψει πως τους παρέχεται η δυνατότητα να τα γυρίσουν τώρα χωρίς επιπτώσεις ή κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου