Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Πίτερ Κράουτς: Το «σκιάχτρο» που έγινε γκολτζής


«Αν μου έλεγε κάποιος όταν ήμουν 17 χρονών, ότι θα παίξω σε Μουντιάλ, σε τελικό Champions League, θα κατακτήσω FA και θα βάλω πάνω από 100 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, θα έφευγα μακριά του τρέχοντας». Αυτή ήταν η ατάκα του Πίτερ Κράουτς για την ποδοσφαιρική του καριέρα.
Ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε και έκλεισε έπειτα από 20 χρόνια. Ο 38χρονος πια Άγγλος στράικερ αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να ολοκληρώσει μια ποδοσφαιρική διαδρομή που περιείχε τα πάντα.
Κυρίως διότι ο 201 εκατοστών Βρετανός στράικερ, όταν ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά στις ακαδημίες και μετέπειτα στην πρώτη ομάδα της Τότεναμ είχε ακούσει πολλά. «Ασχημόπαπο» λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης, την οποία και ο ίδιος ο Κράουτς είχε σχολιάσει με χιούμορ και «σκιάχτρο» ως προς το αγωνιστικό του στιλ.

Δυσκίνητος, χωρίς έκρηξη και σε πολλές περιπτώσεις άνευρος στο χορτάρι. Ένα τρίπτυχο που παρότι έμοιαζε με εμπόδιο, στην πραγματικότητα τον βοήθησε να αναπτύξει τις αρετές του.

Πολύ καλή τεχνική κατάρτιση για το ύψος του και σχεδόν ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι ήταν τα συστατικά για να αποσυρθεί όντας ένας από τους μόλις 28 παίκτες που έχουν πάνω από 100 γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα, αλλά και ο κορυφαίος κεφαλοσφαιριστής στην ιστορία του Νησιού με 51 τέρματα!
Ένας «άγιος» στο «Άνφιλντ»

Αυτά τα στοιχεία είδαν και οι διοικούντες της Σαουθάμπτον που τον απέκτησαν το 2004 από την Άστον Βίλα και του προσέφεραν τον χώρο για να δείξει τις ικανότητές του. Αποτέλεσμα; Από «άγιος» έγινε κάτοικος «Άνφιλντ» ένα χρόνο μετά, με τον Ράφα Μπενίτεθ να τον εμπιστεύεται για μέλος της επιθετικής γραμμής της Λίβερπουλ.

Δείτε το πρώτο hat-trick στην καριέρα του Κράουτς κόντρα στην Άρσεναλ το 2007:

Αυτή η περίοδος (2005-2007) ήταν και η καλύτερη στη ζωή του Πίτερ Κράουτς. Πέρα από τον γάμο του με την γυναίκα της ζωής του και μάνα των τεσσάρων του παιδιών, Άμπι Κλάνσι, κατέκτησε FA Cup, έφτασε με τη Λίβερπουλ στοντ τελικό του Champions League στην Αθήνα και πέτυχε πολλά αξέχαστα γκολ.

Ένα από αυτά το πανέμορφο ψαλιδάκι κόντρα στη Γαλατάσαραϊ στους ομίλους του Champions League, το οποίο μάλιστα είναι ακόμα στο ΤΟP 60 των γκολ της διοργάνωσης.

Το γκολ κόντρα στους Τούρκους τον Σεπτέμβρη του 2006:
Πίτερ Κράουτς: Εθνική, τραυματισμοί και το αναπόφευκτο φινάλε

Το «σκιάχτρο» είχε γίνει γκολτζής και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από την Εθνική Αγγλίας, της οποίας την φανέλα υπηρέτησε για 5 χρόνια (2005-2010) σκοράροντας 22 τέρματα σε 42 συμμετοχές!

Ωστόσο, αυτή η παραπάνω από τίμια επίδοση δεν συνοδεύτηκε με κάποια διάκριση για τα «τρία λιοντάρια», τα οποία βίωσαν μια από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία τους, με αποκλεισμό από το EURO του 2008 και αποκλεισμούς σοκ στα Μουντιάλ της Γερμανίας και της Ν. Αφρικής.

Παράλληλα, όσο ο Κράουτς βρισκόταν ακόμα στη Λίβερπουλ, υπέστη κάποιους τραυματισμούς, οι οποίοι τον πήγαν αρκετά πίσω. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως η σεζόν 2007-2008 ήταν η αρχή της κάμψης στην καριέρα του Πίτερ, την οποία προσπάθησε και κατόρθωσε (έως ένα σημείο) να κρατήσει σε αξιοπρεπές επίπεδο.

Όλα τα γκολ του πάλαι ποτέ άσου με την Εθνική Αγγλίας:

Επιστροφή σε Πόρτσμουθ, Τότεναμ και το μεγάλο τελευταίο κεφάλαιο γράφτηκε στην Στόουκ, στην οποία έσπασε κάθε ρεκόρ μένοντας εκεί για 8 (!) σεζόν, οι περισσότερες από αυτές εξαιρετικά «ήσυχες».

Τελικώς, η περασμένη σεζόν έδειξε στον Πίτερ Κράουτς πως η ώρα της συνταξιοδότησης έφτασε. Και εκείνος το αποδέχτηκε με πλήρη αυτογνωσία.

Πλέον θα αφοσιωθεί στην οικογένειά του, ενώ κύκλοι στην Αγγλία επισημαίνουν ότι το «ρομπότ»- λόγω του ιδιαίτερου πανηγυρισμού του- θα επιστρέψει σε άλλο πόστο στο αγαπημένο του άθλημα.

Σε αυτό που πολλοί του… απαγόρευσαν να ασχοληθεί, αλλά εκείνος μόχθησε, πάλεψε και τελικώς κατάφερε να κερδίσει πανάξια τη θέση ενός από τους πιο ιδιαίτερους επιθετικούς στην ιστορία του «βασιλιά των σπορ».

Σπύρος Γιαννόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου