Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019

Ένοχοι 13 για το σκάνδαλο με τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά της DePuy


Η θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού υπερκολοσσού «Johnson&Johnson» «δραστηριοποιήθηκε» στην Ελλάδα κατά την εξαετία 2000 - 2006, προκαλώντας ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο άνω €11,5 εκατ.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε σήμερα μετά από ακροαματική διαδικασία δύο και πλέον ετών την ενοχή 13 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο με τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά της εταιρείας DePuy.

Ειδικότερα, το Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών λόγω παραγραφής, απήλλαξε τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας. Αντίθετα, τους καταδίκασε, κατά περίσταση, για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού υπερκολοσσού «Johnson&Johnson» «δραστηριοποιήθηκε» στην Ελλάδα κατά την εξαετία 2000 - 2006, προκαλώντας ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο άνω 11.500.000 ευρώ.

Η εν λόγω εταιρεία φέρεται ότι τα μηχανήματα τα οποία προμήθευσε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα τα υπερκοστολογούσε τουλάχιστον κατά 35%.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν περιλαμβάνονται στελέχη της βρετανικής εταιρείας, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DePuy.

Δύο εκ των πλέον των 20 κατηγορουμένων που αρχικά είχαν παραπεμφθεί σε δίκη έχουν αποβιώσει, ενώ άλλοι αθωώθηκαν είτε λόγω αμφιβολιών, είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω δεδικασμένου.

Μετά την ετυμηγορία, οι δικηγόροι των 13 κατηγορουμένων ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων.

Αναλυτικότερα, όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης, επικαλούμενοι τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ζήτησαν την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης.

Αύριο, θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της αναγνώρισης ή όχι των ελαφρυντικών περιστάσεων στους κατηγορούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου