σίγουροι πως άρχισες να βλέπεις τον όρο και να αλλάζεις δρόμο, σαν να πρόκειται για κάτι φρικτό και δαιμόνιο. Ξαφνικά άρχισαν να ξεπετάγονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ ψωμιά, ζυμαρικά, αλεύρια, γκοφρέτες και κάθε λογής προϊόντα χωρίς γλουτένη και ειλικρινά έχεις μπερδευτεί. Αξίζει να απαρνηθείς το πρωινό σου κουλούρι Θεσσαλονικής; Και το κυριότερο, πρέπει να το κάνεις; Εξαρτάται.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Πρώτο και κύριο, τι είναι αυτή η περίφημη “γλουτένη”; Είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη και χάρη στην οποία “φουσκώνει” το ζυμάρι του ψωμιού. Αν και δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στην αρτοποιία, σε μια ομάδα ανθρώπων δημιουργεί δυσανεξία και στομαχο-εντερικά προβλήματα. Και εδώ ξεκινούν οι παρεξηγήσεις… Η ομάδα αυτή είναι υπερβολικά μικρή και πιο συγκεκριμένα αποτελεί μόνο το 1% του πληθυσμού! Το πρόβλημα έγκειται όταν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν δυσανεξία, αποφεύγουν το συγκεκριμένο συστατικό. Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους, δηλώνει πλέον ότι αποφεύγει τη γλουτένη στο πλαίσιο ενός πιο “υγιεινού” τρόπου ζωής. Αυτό όμως όχι μόνο δεν είναι υγιεινό αλλά μπορεί μάλιστα να αποβεί και επιζήμιο για την υγεία! Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ πάνω σε 200.000 ατόμα και σε βάθος 30ετίας, όσοι καταναλώνουν περισσότερη γλουτένη, έχουν κατά μέσο όρο 13% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λιγότερο από τέσσερα γραμμάρια τη μέρα.
Αυτό συμβαίνει διότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη υστερούν σε ίνες, οι οποίες ως γνωστόν προστατεύουν έναντι του διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα ο ερευνητής, Γκεντ Ζονγκ, δήλωσε πως οι συγκεκριμένες τροφές συχνά έχουν λιγότερες διατροφικές ίνες και άλλα θρεπτικά ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνες και μέταλλα (Β12, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο κ.α.), πράγμα που τις καθιστά λιγότερο θρεπτικές, αλλά και πιο ακριβές.
Οπότε πριν βγάλεις την γλουτένη από την διατροφή και το λεξιλόγιό σου, κλείσε ένα ραντεβού με τον γιατρό σου για να δεις εάν όντως έχεις δυσανεξία γιατί το πιο πιθανό είναι να έχεις πέσει θύμα μιας ακόμη “διατροφικής μόδας”!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου