Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

Οικογένεια, ένοπλες δυνάμεις και εκκλησία, οι θεσμοί που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες

Τι προκύπτει από δημοσκόπηση της MRB - Τελευταίο στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων το ΔΝΤ - Τι άποψη έχουν για τα Μέσα Ενημέρωσης - Πώς αξιολογούν οι Έλληνες
την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ΕΚΤ και τις ελληνικές τράπεζες
Η οικογένεια και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποτελούν τους θεσμούς τους οποίους εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες πολίτες όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η MRB εν όψει των ευρωεκλογών για λογαριασμό του ιδρύματος Konrad Adenauer. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα ο θεσμός της «οικογένειας» είναι αυτός που εμπιστεύονται περισσότερο από όλους με ποσοστό 81% και ακολουθούν οι ένοπλες δυνάμεις με 75,8%. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ (Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν είχε διενεργηθεί η έρευνα) είναι αυτοί που με ποσοστό 91.8% δείχνουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικογένεια και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας με 80%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ (79.6%) και του ΣΥΡΙΖΑ (80%) και της Χρυσής Αυγής (78,9%)

Η εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής με 85% και τα χαμηλότερα σε αυτούς του ΚΚΕ με 56,8%.
Μεγάλης εμπιστοσύνης απολαμβάνει και ο θεσμός/ιδιότητα του «Έλληνα πολίτη» με συνολικό ποσοστό 64,8% (τα μεγαλύτερα ποσοστά σε ψηφοφόρους της ΝΔ και τα χαμηλότερα σε αυτούς της Χρυσής αυγής) και η εκκλησία με αντίστοιχο ποσοστό. Η εμπιστοσύνη στον θεσμό της εκκλησίας καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στους ψηφοφόρους της ΧΑ (81,2 %) και του ΚΙΝΑΛ (79,7%) και τα χαμηλότερα ανάμεσα σε αυτούς του ΚΚΕ (33,9 %) και του ΣΥΡΙΖΑ (55,1%).

Τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία με συνολικό ποσοστό 64,7, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των θεσμών που απολαμβάνουν της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και ακολουθούν η αστυνομία, η Δικαιοσύνη, τα μεγάλα κοινωφελή ιδρύματα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Χαμηλή εμπιστοσύνη στα Μέσα Ενημέρωσης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η καταγραφή της πολύ χαμηλής εμπιστοσύνης που δείχνουν οι Έλληνες πολίτες στα μέσα ενημέρωσης, είτε έντυπα, είτε ηλεκτρονικά. Την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από όλα τα ΜΜΕ απολαμβάνουν οι εφημερίδες με ποσοστό 29,3%. Οι ψηφοφόροι τυ ΚΙΝΑΛ εμπιστεύονται περισσότερο τις εφημερίδες (45,6 %) και ακολουθούν οι ψηφοφόροι τγης ΝΔ με 33,1%. Στην τελευταία θέση βρίσκονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με 25,8% και της Χρυσής Αυγής με 12,5%. Το ραδιόφωνο εμπιστευτείτε 29,1% των Ελλήνων, με τα χαμηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής (14,4%) και του ΚΚΕ (21,5%) και τα μεγαλύτερα σε αυτούς του ΚΙΝΑλ (40,9%). Μόλις το 27% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ το 26,3% την τηλεόραση, με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγουν το διαδίκτυο και αυτούς του ΚΙΝΑΛ (ΔΗΣΥ στην έρευνα) τη μικρή οθόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου