Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Το τεστ που ανιχνεύει το άγχος

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Cincinnati αναπτύσσουν ένα νέο εργαλείο που θα χρησιμοποιείται από τους ασθενείς στο σπίτι για να ανιχνεύει τους βιοδείκτες του στρες
Το άγχος συχνά αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος» αφού οι επιπτώσεις του εκδηλώνονται «ύπουλα» σε όλες τις πτυχές της υγείας, από τις καρδιαγγειακές παθήσεις μέχρι την ψυχική υγεία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cincinnati (UC) πραγματοποίησαν μία μελέτη για την ανάπτυξη ενός νέου τεστ που θα μετρά εύκολα και γρήγορα τις κοινές ορμόνες τους άγχους, χρησιμοποιώντας δείγμα από τον ιδρώτα, το αίμα, τα ούρα ή το σάλιο του ασθενούς.

Σκοπός τους, σύμφωνα με τη δημοσίευση του American Chemical Society Sensors, είναι να μετατρέψουν, τελικά, την ιδέα τους αυτή σε μια απλή συσκευή την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ασθενείς στο σπίτι τους για να παρακολουθούν την υγεία τους.

Η συσκευή αυτή χρησιμοποιεί υπεριώδες φως ώστε να μετρήσει τις ορμόνες του στρες που βρίσκονται σε μια σταγόνα αίματος, ιδρώτα, ούρων ή σάλιου, δηλαδή τους βιοδείκτες που βρίσκονται σε όλα αυτά τα υγρά, αν και σε διαφορετικές ποσότητες.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου έλαβε χρηματοδότηση για το project αυτό από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και το Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α, με τον Andrew Steckl, Επιστήμονα στο Οχάιο και Ηλεκτρολόγο Μηχανικό στο Κολλέγιο Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του UC να εξηγεί ότι οι στρατιωτικές μελέτες ασκούν έντονη πίεση στους πιλότους και σε όσους βρίσκονται καθημερινά στα όρια της ανθρώπινης απόδοσης.

«Οι πιλότοι αισθάνονται τεράστιο άγχος κατά τη διάρκεια των αποστολών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ελεγκτής εδάφους θα ήταν καλό να γνωρίζει πότε ο πιλότος φτάνει στα όρια των ικανοτήτων του και παύει να ελέγχει σωστά τις διαδικασίες, έτσι ώστε να τον αποδεσμεύσει πριν συμβεί κάτι καταστροφικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Steckl.

Ωστόσο, η συσκευή του UC έχει πολλές ακόμα εφαρμογές, με την ομάδα του Δρ. Steckl να στοχεύει και στις εμπορικές της προοπτικές. «Δεν πρόκειται για μια συσκευή που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως ένα εργαστηριακό τεστ αίματος. Η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε μια συσκευή που να επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν ένα γρήγορο τεστ στο σπίτι, όταν, για παράδειγμα, μπορεί να μην αισθάνονται καλά και θέλουν να μάθουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία τους».

«Το άγχος μας βλάπτει με πολλούς τρόπους χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τις περισσότερες φορές δε μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο καταστροφική μπορεί να είναι μια σύντομη ή μακρά περίοδος στρες. Πολλές σωματικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και νευρολογικές ή ψυχολογικές διαταραχές οφείλονται στο άγχος του ασθενούς κι αυτό ακριβώς είναι που με ενδιαφέρει και θέλησα να εξετάσω σε αυτή τη μελέτη», σημείωσε στο σχόλιό της και η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και απόφοιτος του UC, Prajokta Ray.

Γεγονός είναι, πάντως, πως τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστήμονες προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα φθηνό, εύκολο και αποτελεσματικό τεστ που θα ανιχνεύει τις ορμόνες του στρες ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Τελικά, όμως, σε αυτό το αποτέλεσμα κατάφερε να φτάσει η ερευνητική ομάδα του UC. «Αυτό το τεστ έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια ισχυρή εμπορική συσκευή. Θα ήταν υπέροχο να δούμε την έρευνα να πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει η Δρ. Ray.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου