Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Πορεύομαι προς τις ΗΠΑ ως ο αρχιεπίσκοπος όλων των Ελλήνων

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών
ενόψει της ενθρόνισής του, στις 22 Ιουνίου – Στόχος του η επανέναρξη της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ είχε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ενόψει της ενθρόνισής του, στις 22 Ιουνίου. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος μάλιστα έχει θέσει ήδη τον πρώτο φιλόδοξο στόχο μετά την ενθρόνισή του, που είναι η επανέναρξη της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου, στο σημείο μηδέν στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα παρευρεθεί στην ενθρόνισή του, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της ενθρόνισης του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής τόσο για την Ορθοδοξία όσο και για την ομογένεια ευρύτερα.

«Αισθάνομαι ασφαλής να αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα»
Ικανοποίηση για τη συνάντηση εξέφρασε ο νέος Αρχιεπίσκοπος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. «Είμαι χαρούμενος που η συνάντηση μου με τον υπουργό πήγε πάρα πολύ καλά. Άλλωστε γνωριζόμαστε από καιρού, και όχι μόνο με τον ίδιο, αλλά και τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ με τον οποίο μας συνδέει παλιά φιλία. Και έτσι οπλισμένος και εφοδιασμένος με τις ευχές και του Πατριάρχου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και με τις ευχές όλου του γένους και του έθνους αισθάνομαι ασφαλής να αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα».

Παράλληλα εξήγησε ότι προσκάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Κουίκ αλλά και όλους τους πολιτικούς ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε μέχρι τώρα στην Αθήνα, στην ενθρόνισή του, στις 22 Ιουνίου, ευχόμενος «να μπορέσουν όλοι να ξεπεράσουν τις υποχρεώσεις που έχουν λόγω της δύσκολης πολιτικής συγκυρίας που διανύει η χώρα και να είναι μαζί μου σε αυτή τη μεγάλη μέρα, η οποία είναι μια μεγάλη μέρα όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για την ομογένεια στο εξωτερικό αλλά και για όλο το έθνος».Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι πρώτες του κινήσεις με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε ως πιο επείγον ζήτημα την «επανέναρξη της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου, οποίος βρίσκεται στο σημείο μηδέν της Νέας Υόρκης, το ιερότερο σημείο για το αμερικανικό έθνος αυτή τη στιγμή». «Θα πρέπει» σημείωσε «να αναλάβουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα την πρωτοβουλία να ολοκληρωθεί αυτός ο ναός ώστε να είμαστε ευπρόσωποι και με καθαρό μέτωπο προς την αμερικανική κοινωνία που χτίζουμε έναν τόσο σημαντικό ναό σε ένα τόσο ιερό σημείο για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μήνυμα ενότητας προς την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ

Ερωτηθείς σχετικά με το διχασμό που υπήρχε στην ελληνική κοινότητα της Αμερικής ο κ. Ελπιδοφόρος είπε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει παράδοση στην προσπάθεια να ενώνει τα διεστώτα» τονίζοντας ότι «οι διχασμοί αυτοί πρέπει να παύσουν». Και προσέθεσε: «Πορεύομαι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο αρχιεπίσκοπος όλων των Ελλήνων και όλων των ορθοδόξων, κι αυτή θα είναι μία από τις προτεραιότητες μου να καλυφθούν οι διαφορές και να ενωθούν τα διεστώτα ώστε να μην έχουμε διχασμούς, διότι όταν έχουμε διχασμό δεν λειτουργούμε σωστά ούτε ως μειονότητα, ούτε ως ομογένεια ούτε ως ελληνισμός, ούτε ως ορθοδοξία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου