Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Ο Μακρόν τα... βάζει με τα ΜΜΕ

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας κάλεσαν εννέα δημοσιογράφους να αποκαλύψουν
τις πηγές τους – Κύμα αγανάκτησης σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους
Εννέα δημοσιογράφοι κλήθηκαν από τις γαλλικές υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών να αποκαλύψουν τις πηγές τους. Όλοι τους αρνήθηκαν.
Οι κλητεύσεις δημοσιογράφων έχουν προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της Γαλλίας. Οι δύο τελευταίοι που κλήθηκαν να καταθέσουν είναι η γνωστή δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Monde» Αριάν Σεμέν, η οποία ερευνούσε τον πρώην συνεργάτη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τον Αλεξάντρ Μπεναλά που απολύθηκε για βιαιοπραγία σε βάρος διαδηλωτών, κι ένας συνεργάτης του ιστότοπου «Disclose», ο οποίος ασχολήθηκε με την εξαγωγή γαλλικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην Υεμένη.

Για την υπόθεση αυτή έχουν κλητευθεί άλλοι τρεις δημοσιογράφοι τις τελευταίες ημέρες.

Η Αριάν Σεμέν, η οποία αποκάλυψε και παρακολούθησε από την αρχή την «υπόθεση Μπεναλά», κλήθηκε χθες να δώσει κατάθεση στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), όπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα.



«Η έρευνα αυτή βάζει στο στόχαστρο τα άρθρα μας για τις υποθέσεις του Αλεξάντρ Μπεναλά, κυρίως τις πληροφορίες μας για το προφίλ ενός υπαξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας, του Σοκρί Βακρίμ, του συντρόφου της πρώην επικεφαλής της ασφάλειας του Ματινιόν (πρωθυπουργικό μέγαρο), Μαρί-Ελοντί Πουατού», εξηγεί ο διευθυντής σύνταξης Λικ Μπρονέρ στο κύριο άρθρο.

Ο Μπρονέρ υπενθύμισε ότι ο Σοκρί Βακρίμ είχε αναλάβει την ασφάλεια ενός Ρώσου επιχειρηματία, γεγονός που οδήγησε στην έναρξη έρευνας σε βάρος του με την κατηγορία της διαφθοράς.

Για ανυπόφορο πλήγμα σε βάρος της δημοσιογραφίας μιλά το συνδικάτο SNJ-CGT

Το συνδικάτο «SNJ-CGT» έκανε λόγο για ένα νέο, ανυπόφορο πλήγμα σε βάρος της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας στην ενημέρωση. Πολλά κόμματα έχουν επίσης εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπορίς Βαλό είπε ότι «ανησυχεί πολύ για τον πολλαπλασιασμό αυτού του είδους των κλητεύσεων», προσθέτοντας ότι η ελευθερία του Τύπου και το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών είναι δύο ουσιαστικά στοιχεία για την αποκάλυψη διαφόρων υποθέσεων και σκανδάλων.

Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους επισημαίνοντας ότι


πρόκειται για ένα πλήγμα στο δικαίωμα της πληροφόρησης.

«Το κράτος πιέζει, η πληροφόρηση τα ακούει!», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» που αφιερώνει ένα δισέλιδο για τις πιέσεις που ασκεί ο Μακρόν στα ΜΜΕ.

Οι δημοσιογράφοι αρνούνται να αποκαλύψουν τις πηγές τους

Δύο από τους εννέα δημοσιογράφους που κλήθηκαν να καταθέσουν ήταν ο ένας από το γαλλικό δίκτυο «Radio France» και ο άλλος από την "Quotidien" του TMC. Κοινό τους σημείο η έρευνα για τη χρήση γαλλικών όπλων στην Υεμένη.

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Monde», Αριάν Σεμέν έδωσε χθες κατάθεση, που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, παρουσία του δικηγόρου της, στο πλαίσιο έρευνας για «αποκάλυψη της ταυτότητας ενός μέλους των ειδικών δυνάμεων».



«Τους εξήγησα ότι έκανα τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος και ανέδειξα το άρθρο 2 του νόμου του 1881» που αναφέρει ότι «το απόρρητο των πηγών των δημοσιογράφων προστατεύεται κατά την άσκηση της αποστολής τους για την ενημέρωση της κοινής γνώμης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η ίδια εξέφρασε επίσης τη λύπη της που «όλα γίνονται για να μας πείσουν ότι διαπράξαμε ένα μεγάλο λάθος».

«Όλα γίνονται για να μας πείσουν ότι διαπράξαμε ένα μεγάλο λάθος, κάτι το οποίο αμφισβητούμε επίσημα», πρόσθεσε η δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου