Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Έρευνα: Οι άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη... είναι λιγότερο θρησκευόμενοι


Oι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πάνω από χιλίων ανδρών, ηλικίας 57-85 ετών - Πού κατέληξαν
Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται συχνά με την επιθετικότητα, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ανδρική ορμόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τo πόσο θρησκευόμενοι είμαστε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι εκπρόσωποι του ισχυρού φύλου που έχουν ορμές, καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης τους είναι υψηλά, είναι λιγότερο πιθανό να είναι θρησκευόμενοι.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πάνω από χιλίων ανδρών, ηλικίας 57-85 ετών, συμπεριλαμβανομένου του βάρους και του ύψους τους. Επιπλέον, λήφθηκαν δείγματα σάλιου και αίματος.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια για το πόσο συχνά επισκέπτονται θρησκευτικούς χώρους και έχουν ηλεκτρονική αλληλογραφία με κληρικό.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Aniruddha Das,επικεφαλής της μελέτης, η θρησκεία επηρεάζει μια σειρά πολιτιστικών και πολιτικών προτύπων σε επίπεδο πληθυσμού.

«Τα αποτελέσματα από την τρέχουσα μελέτη δείχνουν ότι η θρησκεία μπορεί επίσης να έχει ορμονικές ρίζες. Υπάρχει επομένως ανάγκη για εννοιολογικά μοντέλα που να μπορούν να ρίξουν φως στη δυναμική αλληλεπίδραση των ψυχοκοινωνικών και νευροενδοκρινικών παραγόντων στη διαμόρφωση του κύκλου ζωής ενός ατόμου».

Οι Καναδοί ερευνητές προτείνουν επίσης τη διεξαγωγή περαιτέρω μελετών για να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο οι ορμόνες διαμορφώνουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου στη μετέπειτα ζωή.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τους λόγους για τους οποίους τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών επηρεάζουν το πόσο θρησκευόμενος είναι κανείς», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου