Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Η βυθισμένη «Ατλαντίδα» της Επιδαύρου στα νερά του Σαρωνικού

Η βυθισμένη «Ατλαντίδα» της Επιδαύρου
Μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, αλλά σε απόσταση αναπνοής από την παραλία Καλυμνιός στην ακτή της Επιδαύρου, και σε βάθος μόλις 2 μέτρων απλώνεται η...
«βυθισμένη πολιτεία» της Αργολίδας, που εντυπωσίασε το διαδίκτυο, μετά το σχετικό βίντεο που ανέβηκε στο YouTube.




Μυκηναϊκοί τάφοι του 12ου αιώνα πΧ., τείχη, θεμελιώσεις κτιρίων, αμφορείς και τμήματα πλακόστρωτων φαίνονται πεντακάθαρα μέσα από τα καταγάλανα νερά, είτε περνώντας με βάρκα, είτε κολυμπώντας.
Σε κάποια σημεία μάλιστα σώζεται ακόμα και ο αρχαίος λιμενοβραχίονας. Διακρίνεται επίσης και ένα εντυπωσιακό κτίριο με τις κυλινδρικές κατασκευές του, που παραπέμπουν σε αποθηκευτικούς χώρους προϊόντων.



Πριν από πολλούς αιώνες, η περιοχή αποτελούσε λιμενική εγκατάσταση ή εμπορικό σταθμό της γειτονικής Επιδαύρου. Η Επίδαυρος πήρε το όνομά της από τον τρίτο κατά σειρά άρχοντά της τον Επίδαυρο, γιο του Άργους και της Ευάδνης.
Η πόλη πήρε μέρος στους Μηδικούς Πολέμους και υπήρξε σύμμαχος των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Ο πρώτος οικισμός της ανήκει στην προϊστορική εποχή και βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από την κωμόπολη της Παλαιάς Επιδαύρου.

Σύμφωνα με τη μυθολογία εκεί γεννήθηκε ο Ασκληπιός, όπου και ξεκίνησε η λατρεία του για πρώτη φορά τον 6ο πΧ. αιώνα.
Η στρατηγική της θέση, αλλά και το Ασκληπιείο της, συνετέλεσαν έτσι ώστε η πόλη να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι κάτοικοί της ασχολούνταν κυρίως με τη ναυτιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου