Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Εκδικάστηκε στο ΣτΕ η υπόθεση των αντισταθμιστικών οφειλών αεροδρομίου προς τους δήμους των Μεσογείων

Συζητήθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015, ύστερα από αναβολές- αποχή δικηγόρων και  εμμονή της κρατικής Διοίκησης να μην
αποστέλλει τα αναγκαία για την εκδίκαση της υπόθεσης στοιχεία- η προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) των Δήμων των Μεσογείων (Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπατών-Αρτέμιδος) για την υπόθεση των αντισταθμιστικών οφελών του αεροδρομίου Ελληνικού,  στη μείζονα σύνθεση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικράτειας με πρόεδρο την κα Α. Θεοφιλοπούλου.
Ως γνωστόν οι Δήμοι αντιδρούν με νομικά μέσα για την αθέτηση εκ μέρους της Πολιτείας της αποδόσεως των προβλεπόμενων από το άρθρο 9 παρ.4 του ν.2338/1995 ποσών (10% των εσόδων) από την αξιοποίηση της εκτάσεως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η διάταξη αυτή θεσπίστηκε προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, για τη δημιουργία υποδομών στους Δήμους των Μεσογείων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες που προέκυψαν από την εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή, του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Θεσπίστηκε έτσι δικαίωμα των Δήμων των Μεσογείων στη λήψη αντισταθμιστικών οφελών και αντίστοιχα η υποχρέωση του δημοσίου για τη χορήγησή τους. Υποχρέωση, η οποία είναι τόσο νομική έναντι των Δήμων, όσο και κοινωνική και πολιτική έναντι των δημοτών και των άλλων κατοίκων.
Ο δικηγόρος Απόστολος Παπακωνσταντίνου εκπροσώπησε του Μεσογείτικους Δήμους. Από πλευράς Δήμων,  παρευρέθηκε μόνο ο Δήμαρχος Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης και ένας δημότης Κορωπίου.
Aναμένεται πλέον  η απόφαση του Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου