Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Το δέρμα μας εκτελεί σύνθετους υπολογισμούς

Το δέρμα μας εκτελεί σύνθετους υπολογισμούς
«Σκέφτεται» προτού στείλει τα μηνύματα στον εγκέφαλο
Οι νευρώνες που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα εκτελούν προχωρημένους, σύνθετους υπολογισμούς, που οι επιστήμονες
μέχρι τώρα πίστευαν ότι μπορούσε να κάνει μόνο ο εγκέφαλος του ανθρώπου.

Για την ακρίβεια, ερευνητές από τη Σουηδία υποστηρίζουν ότι το δέρμα μας στέλνει στον εγκέφαλο πολύ περισσότερες πληροφορίες απ’ ό,τι πίστευαν αρχικά.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ακαδημαϊκοί από το πανεπιστήμιο Umeå της Σουηδίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience.




Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, το δέρμα υπολογίζει διάφορα γεωμετρικά δεδομένα με μεγάλη ακρίβεια, προτού στείλει τα αντίστοιχα σήματα στον εγκέφαλο.

Η ομάδα των ερευνητών από το τμήμα Ολοκληρωμένης Ιατρικής Βιολογίας του πανεπιστημίου αναφέρουν, ότι αυτή η διακλάδωση επιτρέπει στους πρώτης τάξεως νευρώνες αφής, όχι μόνο να στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο για το ότι «κάτι» έχει αγγίξει το δέρμα, αλλά να επεξεργάζονται τα γεωμετρικά στοιχεία που αφορούν το αντικείμενο που έρχεται σε επαφή με αυτό.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι δύο τύποι νευρώνων αφής, που κάνουν το δέρμα στις άκρες των δαχτύλων μας τόσο ευαίσθητο, παρέχουν πληροφορίες όχι μόνο για το πότε και πόσο έντονα αγγίζουμε ένα αντικείμενο, αλλά και για το σχήμα του αντικειμένου που ακουμπάμε» δήλωσε ο Andrew Pruszynski στη Daily Mail.

Η μελέτη δείχνει επίσης, ότι η ευαισθησία των μεμονωμένων νευρώνων στο σχήμα ενός αντικειμένου εξαρτάται από τη διάταξη των εξαιρετικά ευαίσθητων ζωνών του νευρώνα στο δέρμα.

«Ίσως το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα της μελέτης μας είναι, ότι αυτοί οι περιφερικοί νευρώνες -που συμμετέχουν στη διαδικασία όταν εξετάζουμε ένα αντικείμενο- εκτελούν τον ίδιο τύπο υπολογισμών που κάνουν οι νευρώνες στον εγκεφαλικό φλοιό» πρόσθεσε ο ερευνητής και κατέληξε: «Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει, ότι οι νευρώνες στο δέρμα μας επεξεργάζονται τις πληροφορίες, προτού αυτές φτάσουν στον εγκέφαλο για περαιτέρω επεξεργασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου