Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Σε τροχιά ανάκαμψης τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Του Ηλία Μπέλλου
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα τελευταία 24ωρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ακόμα και πριν την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας το Eurogroup της Παρασκευής προμηνύοντας έτσι ίσως σημαντικό relief rally στην συνεδρίαση της Τρίτης υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στις τρέχουσες διαβουλεύσεις Αθήνας- Ευρώπης.

Αυτό επισημαίνουν οι συμμετέχοντες στην δευτερογενή αγορά προσθέτοντας ότι οι κοντινές λήξεις εμφανίζουν την μεγαλύτερη δυναμική.

Το τριετές ελληνικό κρατικό ομόλογο λήξης 2017 το οποίο εκδόθηκε πέρυσι το καλοκαίρι με κουπόνι 3,375%, από τα 70,105 λεπτά ανά ευρώ ονομαστικής αξίας στις 17 Φεβρουαρίου έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο τιμής +2,95% στα74,22 λεπτά συμπληρώνοντας τρεις ανοδικές συνεδριάσεις.

Το πενταετές ομόλογο λήξης 2019 με το οποίο επέστρεψε πέρυσι την Άνοιξη η Ελλάδα στις αγορές που φέρει κουπόνι 4,750% από τα 71,5 λεπτά ανά ευρώ ονομαστικής αξίας την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου έκλεισε χθες στα 73,30.

Η τιμή του χρεογράφου λήξης 2025 που στις 19 Φεβρουαρίου υποχώρησε στα 52,50 λεπτά ανά ευρώ έχει επιστρέψει στα επίπεδα των 60 με την απόδοσή του στα επίπεδα του 8%.

Η απόδοση της δεκαετίας πάντως όπως προκύπτει από το καλάθι λήξεων που την απεικονίζουν , κινήθηκε χθες οριακά κάτω από το 0%.

Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Greece Sovereign Bond Index οι αγορασμένοι σε ελληνικά ομόλογα ξένοι επενδυτές δεν εμφανίζονται να θεωρούν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ο δείκτης, ένα σταθμισμένο μέτρο με βάση την αξία των αγορών για τα ομόλογα της Ελλάδας, διαμορφώθηκε στα 90,05 στο κλείσιμο της Πέμπτης, δηλαδή κατά 24% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας σημειώνει το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο.

Και τα επίπεδα αυτά είναι περίπου πέντε φορές υψηλότερα από το επίπεδο των 17,2 μονάδων που έφθασε το 2012 όταν η χώρα πραγματοποίησε το PSI, την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία.

Επενδυτές όπως η PIMCO και η Greylock Capital Management δηλώνουν πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο υπεραξίας στα ελληνικά ομόλογα.

Τα hedge funds που είναι ενεργά στην ελληνική δευτερογενή είναι εκείνα που από το 2012 κέρδισαν από την μεγάλη ανατίμηση του ελληνικού χρέους μετά τα μέσα του καλοκαιριού εκείνου.

Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Moore Capital Management LLC του Louis Bacon, το Altana Wealth του Lee Robinson, το Appaloosa Management LP του David Tepper και το Fir Tree Partners Inc του Jeffrey Tannenbaum.

Ακόμα περιλαμβάνουν την Third Point, την Greylock Capital Management, το Dart Capital, τηνAdelante Asset Management, το Och-Ziff Capital, την York Capital και τη Vega Asset Management.

Κάποιοι μάλιστα εξ΄ αυτών, όπως ο Dan Loeb της Third Point αλλά και η York Capital επανεπένδυσαν σε ελληνικά assets.

Η Third Point υπολογίζεται πως έβγαλε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ τα οποία και επανεπένδυσε μετά σε ελληνικούς ομίλους.


Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου