Τι δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας
υπουργείου Υγείας και τα νέα όπλα που προσφέρει η επιστήμη κατά της ασθένειας, συζητήθηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου
Η μάχη με τον καρκίνο σε ένα περιβάλλον λιτότητας όπως αυτό στο οποίο ζουν οι Έλληνες καρκινοπαθείς, οι πολιτικές αποφάσεις που καλείται να λάβει και να υλοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τα νέα όπλα που προσφέρει η επιστήμη κατά της ασθένειας, συζητήθηκαν εκτενώς από τους ειδικούς και τους ασθενείς στη διάρκεια του συνεδρίου.
Ο καθηγητής Mark Lawler, επικεφαλής του Centre for Cancer Research and Cell Biology, Queen’s University Belfast, μίλησε για τη δημιουργία ενός φορέα για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει πίεση στην πολιτική ηγεσία από τους ασθενείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα κ.ά. ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο, τα οποία κινδυνεύουν να ενταφιαστούν στο βωμό της λιτότητας.
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ κ. Όθων Ηλιόπουλος, με διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο πάνω στην Γενετική και τον Καρκίνο, αναφέρθηκε στον ρόλο της γενετικής στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου, καθώς και στον ρόλο που παίζει στην εξέλιξη νέων, ελπιδοφόρων θεραπειών για διάφορες μορφές καρκίνου. «Στο μέλλον θα υπάρξει εδραίωση όλων των κληρονομικών καρκίνων με συγκεκριμένες μεταλλάξεις, θα υπάρχουν γρήγορα και φθηνά διαγνωστικά τεστ, καθώς και νέα πρωτόκολλα φαρμακευτικής πρόληψης ανά μετάλλαξη, ενώ η μοριακή γενετική θα καταστεί μέρος της καθημερινής πράξης της ογκολογίας» εκτίμησε ο Έλληνας επιστήμονας. Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει σε εθνικό επίπεδο κοστολόγηση εργαστηριακών δαπανών από εργαστήρια, διαπιστευμένη ποιότητα ελέγχου, παροχή κλινικής φροντίδας από ογκολόγο γενετιστή ενώ έθιξε και το θέμα των τιμών των φαρμάκων που έρχονται στην ελληνική αγορά, λέγοντας ότι «πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση των τιμών τους καθώς θα υπάρξουν πολλά και ελπιδοφόρα νέα φάρμακα για διάφορες μορφές της νόσου».
Ο κ. Πάρης Κοσμίδης, Ογκολόγος-Παθολόγος, νοσοκομείο «Υγεία», πρώην πρόεδρος ESMO, εκτίμησε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα θα έχει βαριές επιπτώσεις στις Ελληνίδες την επόμενη δεκαετία, εξαιτίας της αύξησης του καπνίσματος στον γυναικείο πληθυσμό. Υπογράμμισε δε ότι «η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να γνωρίζει τα επιδημιολογικά και οικονομικά στοιχεία πριν λάβει τις αποφάσεις της, ώστε αυτές να είναι στοχευμένες».
Η κυρία Μαίρη Γείτονα, Associate Professor of Health Economics and Social Policy, εστίασε στο κοινωνικό και οικονομικό κόστος του καρκίνου ως πάθηση στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας. Ο καθηγητής κ. Κωνσταντινός Συρίγος εστίασε στην ανθρωπιστική κρίση όπως τη βιώνει στο νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου περιθάλπει ανασφάλιστους και άπορους καρκινοπαθείς.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Κωνσταντίνος Φρουζής μίλησε για ασθενείς δύο ταχυτήτων ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα και πρότεινε να δοθεί τέλος στη χρηματοοικονομική λογική που διέπει νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ, «ρόλο τον οποίο οφείλει να αναλάβει η κυβέρνηση με κοινή κοινωνική κατεύθυνση» όπως είπε.
Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια κ. Πάνος Μινογιάννης, σκιαγράφησε την εικόνα διαχείρισης του καρκίνου κατά την κρίση καθώς και την εποχή μετά την κρίση. Όπως τόνισε, «βασικό μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η εξερεύνηση οικονομικών πόρων ή η ανακατανομή των ήδη υπαρχουσών, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικός και σωστός σχεδιασμός, όπου θα εστιάσει στην έρευνα και στην επένδυση σε καινοτόμα φάρμακα».
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τις εταιρίες HealthDaily και Boussias Communications, υπό την αιγίδα του ΣΦΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου