Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή
Ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης είναι ο άνθρωπος στον οποίο στηρίζεταιο Αλέξης Τσίπρας για να πείσει τους δανειστές πως υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα. Μπορεί να φαίνεται -και είναι- οξύμωρο ή ακόμη και περίεργο, αλλά ο πρωθυπουργός στηρίζεται για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους-δανειστές μας σε έναν εισαγγελέα! Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον κ. Παναγιώτη Νικολούδη.
Ο πρώην διώκτης -και μάλιστα απηνής- του μαύρου χρήματος, που από πρόεδρος της σχετικής αρχής έγινε υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, θεωρείται -και από την τρόικα, που εφεξής θα λέγεται «θεσμοί»- ότι είναι ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών μπορεί όντως να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και επομένως να τεκμηριώσει το κυβερνητικό επιχείρημα περί άλλων, ισοδύναμων -αντί για αντιλαϊκών- μέτρων στην είσπραξη εσόδων. Η συνεργασία του κ. Νικολούδη με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς και με άλλες, ανά τον κόσμο, αρχές καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, όπως και την ομάδα Ράιχενμπαχ, ήταν ιδιαιτέρως τελεσφόρα. Ολοι αναγνωρίζουν στον εισαγγελέα από τη Μάνη το αδιάφθορο του χαρακτήρα του, κυρίως όμως τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητά του να εντοπίζει την αδήλωτη φορολογητέα ύλη από την οποία οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί μπορούν να εισπράξουν μέσω καταλογισμών, προστίμων ή ακόμη και συμβιβασμών με τους φοροφυγάδες τεράστια ποσά. Αν αναλογιστούμε πως μόνο από τις 3.500 περιπτώσεις εντοπισμένης φοροδιαφυγής αξίας 7 δισ. ευρώ το κράτος μπορεί, όπως ο ίδιος ο κ. Νικολούδης υποστηρίζει, να εισπράξει άμεσα 2,5 δισ. ευρώ, τότε καταλαβαίνουμε τον λόγο για τον οποίο ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα πείσει τους εταίρους-δανειστές μας πως υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν σε πρώτη φάση τα όσα περιέχονται στο περίφημο «email Χαρδούβελη».
Αλλοι 24.000 για φοροδιαφυγή
Και λέμε σε πρώτη φάση επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό ότι, εκτός από τις 3.500 περιπτώσεις εντοπισμένης φοροδιαφυγής, υπάρχουν ακόμη 24.000 παρόμοιες που μπορούν, το αμέσως προσεχές διάστημα, επίσης να εισφέρουν έσοδα στο κράτος. Μάλιστα, λέγεται πως από το 2017 το κράτος θα μπορεί να υπολογίζει σε μια σταθερή και ετήσια βάση ροή εσόδων από περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Και δεν είναι μόνο τα πλεονάζοντα και μη δυνάμενα να δικαιολογηθούν έσοδα -όπως προκύπτει από την αντιπαραβολή των φορολογικών δηλώσεων με τις τραπεζικές καταθέσεις- που μπορεί να αποτελέσουν πηγή εσόδων για το Δημόσιο, αλλά και η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, που επίσης υπολογίζονται σε αρκετά δισ. ευρώ, καθώς και σειρά άλλων περιπτώσεων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, τις οποίες το κράτος, λόγω ανεπάρκειας, κακής οργάνωσης ή ακόμη και ηθελημένης αποχής των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, δεν μπορούσε να ελέγξει και να συλλάβει.
Τώρα, πέραν της πολιτικής βούλησης που λέγεται ότι υπάρχει για να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα, καταλυτικό ρόλο ελπίζεται ότι θα παίξει και η υπαγωγή του ΣΔΟΕ, του Λιμενικού, της Επιτροπής Ελέγχου Προμηθειών κ.ά. στις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας. Μέχρι πρότινος ο εισαγγελέας Π. Νικολούδης είχε την αρμοδιότητα εντοπισμού αποκλειστικά της φορολογικής ύλης, τώρα ο υπουργός -δηλαδή ο πολιτικός Νικολούδης- θα έχει, σε συνεργασία φυσικά με το υπουργείο Οικονομικών, την εποπτεία και την καθοδήγηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ως επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος είχε το καθήκον να εντοπίζει μόνο την παραβατικότητα, τώρα, όμως, ως αρμόδιος υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να κινεί και τις διαδικασίες καταλογισμού και είσπραξης των ποσών που προκύπτουν από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής. Για τον λόγο αυτό αναμένεται, λίαν συντόμως, να μετακομίσει και από το γραφείο «23» της Βουλής, όπου βρίσκεται μόνος μαζί με τις γραμματείς του, να πάει σε χώρο όπου θα στεγάζεται το σύνολο των συνεργατών του και των συνδέσμων του με τις αρμόδιες, κατά τον νόμο, υπηρεσίες που υπάγονται στην αρμοδιότητά του.
Αμεση είσπραξη προστίμων στα δικαστήρια
Οι πληροφορίες λένε πως, πέραν των γραφείων στη Βουλή και το Μέγαρο Σταθάτου, ο κ. Νικολούδης θα έχει ως βασική έδρα του στρατηγείου του το κτίριο της πρώην Γενικής Γραμματείας Τύπου που βρίσκεται απέναντι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ηδη δύο όροφοι στο συγκεκριμένο κτίριο ετοιμάζονται για να στεγαστεί εκεί το επιτελείο του υπουργού Επικρατείας. Πάντως, εκτός από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ο κ. Νικολούδης σκέφτεται -λένε- κι άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του κράτους. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επανέλθει το μέτρο της άμεσης και επιτόπιας είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια στους καταδικασθέντες. Κάτι που υπήρχε παλαιότερα αλλά εγκαταλείφθηκε, με την ευθύνη να μεταβιβάζεται στις εφορίες να εισπράττουν τα πρόστιμα από τις ποινές, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται ποτέ.
Και μάλλον δικαιολογημένα αφού ήταν δυσανάλογα η γραφειοκρατία και ο φόρτος εργασίας των εφοριακών με το συνήθως μικρό ύψος των προστίμων. Ωστόσο, αθροιζόμενο το ποσό που προκύπτει από τα μικρά πρόστιμα -μεσοσταθμικά υπολογίζονται σε περίπου 300 ευρώ- καταλήγει να είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο έσοδο για το Δημόσιο. Αν υπολογίσουμε τις καταδίκες που υπάρχουν καθημερινά σε όλα τα δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα και τα πρόστιμα που αντιστοιχούν προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι καταδικασθέντες, οδηγούμαστε σε ένα πολύ μεγάλο ποσό, που επίσης μπορεί να περιλαμβάνεται μεταξύ των ισοδύναμων μέτρων που θα αντιπροτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους-δανειστές μας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου